Terveys

Kaliumin lähteitä on monia

Teksti: Anna.fi

Minulla on verenpaineeseen nesteenpoistolääkitys, ja lääkäri suositteli sen ja verenpaineen takia huolehtimaan riittävästä kaliumin saannista.

Etenkin banaani, kiivi, avokado, viinimarjat, täysmehut ja kuivatut hedelmät sisältävät runsaasti kaliumia.

Naapuri kertoi, että kaliumia on paljon mm. kahvissa, kasviksissa ja banaanissa. Olen pyrkinyt vähentämään kofeiininsaantia ja siirtynyt kofeiinittomaan kahviin. Onko kofeiiniton kahvi hyvä kaliuminlähde?

– Tytti -70

Ravitsemusterapeutin vastaus

Suomalaisten naisten kaliumin saanti on noin 3000 mg/vrk. Siitä 20 % on peräisin perunasta ja kasviksista, 17 % nestemäisistä maitovalmisteista ja 14 % liha- ja kananmunaruoista. Kaliumia on lähes kaikissa ruoka-aineissa, ja ruoan/juoman käyttömäärä luonnollisesti vaikuttaa siihen, kuinka merkittävä kaliumin lähde se on.

Monet diureetit lisäävät kaliumin eritystä. Ne poistavat veden lisäksi myös kaliumia, joten niitä käytettäessä on hyvä kiinnittää huomiota riittävään kaliumin saantiin. Runsas kaliumin saanti tasaa verenpainetta vähentämällä verenpainehormonien toimintaa ja lisäämällä natriumin eritystä virtsaan.

Kofeiinittoman kahvin kaliumpitoisuus on noin puolet kofeiinipitoisen kahvin kaliumpitoisuudesta. Kofeiinittomassa instant-kahvissa kaliumia on vielä vähemmän. Puolesta litrasta kahvia saadaan noin 500 mg kaliumia. Sama määrä kofeiinitonta kahvia sisältää noin 280 mg ja kofeiinitonta instant-kahvia noin 180 mg kaliumia. Muista juomista vain maitovalmisteet ja täysmehut sisältävät merkittävästi kaliumia. Teessä, tiivistemehuissa, virvoitusjuomissa ja kivennäisvesissä ei ole paljon kaliumia. Puoli litraa maitoa sisältää 750 mg kaliumia.

Hyviä kaliumin lähteitä ovat paitsi nestemäiset maitovalmisteet, myös ruisleipä ja muut täysjyväviljavalmisteet, peruna, tuoreet vihannekset, hedelmät ja marjat. Etenkin banaani, kiivi, avokado, viinimarjat, täysmehut ja kuivatut hedelmät sisältävät runsaasti kaliumia. Keskikokoisessa banaanissa on noin 700 mg kaliumia. Mineraalisuolassa osa natriumista on korvattu kaliumilla. Teelusikallinen (5 g) mineraalisuolaa sisältää noin 700 mg kaliumia.

Merja Larjosto, Ravitsemusterapeutti

X