Terveys

Kannattaako sitruunalla maustetun veden juominen tyhjään mahaan? Kumosimme 8 vesimyyttiä

Veden juomiseen liittyy monenlaisia uskomuksia. Osa vannoo sitruunaveden nimeen, osan mielestä veden juominen juoksulenkillä ei kannata, osa suosii pullovesiä. Kysyimme asiantuntijalta, onko uskomuksissa mitään perää.

Teksti:
Elina Viitanen
Kuvat:
Istock

Valtion ravitsemusneuvottelukunnan suositus veden juomiselle on 1–1,5 litraa päivässä

Veden juomiseen liittyy monenlaisia uskomuksia. Osa vannoo sitruunaveden nimeen, osan mielestä veden juominen juoksulenkillä ei kannata, osa suosii pullovesiä. Kysyimme asiantuntijalta, onko uskomuksissa mitään perää.

Veden juominen on tärkeää elimistöllemme, sillä se ylläpitää nestetasapainoa, säätelee kehon lämpötilaa, tukee ruoansulatusta, kuljettaa ja imeyttää ravintoaineita ja poistaa aineenvaihduntatuotteita.

Jos emme saa riittävästi nesteitä, kehomme kuivuu. Kuivuminen voi aiheuttaa lieviä oireita, kuten jalkojen turvotusta tai pääkipua, mutta vakavimmillaan kehon kuivuminen voi johtaa esimerkiksi sydänkohtaukseen.

Valtion ravitsemusneuvottelukunnan suositus veden juomiselle on 1–1,5 litraa päivässä. Nesteen tarve on yksilöllistä, mutta yli 3 litran nesteytys on harvoin tarpeellista normaalitilassa. Liikunta, kuumuus ja kuume lisäävät veden juomisen tarvetta.

Pyysimme ravitsemusterapeutti Saara Karjalaista purkamaan yleisempiä vedenjuontiin liittyviä myyttejä.

Veden juominen ja 8 myyttiä, joista jokainen on tarua

1. Pullovesi on parempaa kuin hanavesi

”Hanavesi on Suomessa huomattavasti pullotettuja vesiä puhtaampaa. Pullovesi on yleensä pohjavettä, jossa on maaperästä peräisin olevia mikrobeja. Nämä mikrobit lisääntyvät pitkän säilytysajan aikana. Ulkomailla pullovesi on toki paikallaan.”

2. Veden juominen laihduttaa

”Veden juominen ei tehosta aineenvaihduntaa, vaikka niin saattaa helposti luulla, kun joutuu käymään WC:ssä, jos vettä juo enemmän. Kylläisyyttä vedenjuonnilla voi lisätä hetkellisesti, mutta mikään laihdutuskikka se ei ole.”

3. Vain vesi kelpaa nesteytykseen

”Muutkin nesteet esimerkiksi keitot, maito ja mehu antavat ravinteita ja lisäävät nesteen määrää kehossa.”

4. Veden juominen nuorentaa

”Ihoon voi tulla tummentumia ja ryppyjä, jos solut eivät saa tarvitsemaansa määrää vettä. Veden juomisella ei kuitenkaan suoranaisesti voida vaikuttaa ihoon siten, ettei se vanhenisi.”

5. Vettä voi juoda vasta, kun janottaa

”Jano on kehon viimeinen tapa kertoa nestevajauksesta, joten vettä olisi hyvä juoda, vaikkei olisikaan jano. Janon tunteeseen ei kannata luottaa etenkään hellesäällä, jolloin nesteen haihtuminen kehosta on suurempaa.”

6. Kivennäisvesi tuhoaa hammaskiilteen

”Pelkkä hiilihappo ei vaikuta hammaskiilteeseen, happamat juomat vaikuttavat. Kivennäisvettä voi siis halutessaan nauttia tavallisen veden sijaan.”

Lue myös: Voiko vichyä juoda hampaiden pesun jälkeen? Suuhygienisti vastaa

7. Juoksulenkillä ei ole pakko juoda vettä

”Liikunta tehostaa nesteen haihtumista kehosta hikoilun muodossa. Hikoilumäärä riippuu aina lajista, henkilön kunnosta ja harjoituksen olosuhteista, mutta esimerkiksi juoksussa hikoilumäärä on 0,7–1,7 litraa tunnissa. Veden yletön tankkaaminen treenin jälkeen ei auta, sillä elimistöön imeytyy juotua vettä vain noin litra tunnissa.”

8. Aamuisin kannattaa nauttia sitruunavettä tyhjään mahaan

”Sitruunaveden juomisen hyödyistä ei ole tieteellistä näyttöä. Yönaikaiset kuona-aineet eivät poistu sen nopeampaa juoko vettä ennen vain jälkeen aamupalan, sillä ihmiskehossa ei maksan lisäksi ole muuta elintä, joka poistaisi kuona-aineita, eikä maksan toiminnan tehostumiseen voi itse vaikuttaa.”

Sitruunavesi on raikasta, mutta tieteellistä näyttöä sen terveysvaikutuksista ei ole.
Sitruunavesi on raikasta, mutta tieteellistä näyttöä sen terveysvaikutuksista ei ole.

Lue myös: 

Miten käy, kun kasvoja hoidetaan pelkällä vedellä viikon ajan? Testasimme ihopaastoa

Juotko helteellä riittävästi vettä? Tunnista nestehukan oireet ja pysäytä lämpöuupumus ajoissa

X