Terveys

Kärsitkö kuivasta nenästä? Älä tee tätä yleistä virhettä

Nenän kuivuvat limakalvot voivat kipeytyä ja jopa haavautua. Kuivasta nenästä kärsivän kannattaa hoitaa nenän limakalvoja vitamiinipitoisilla öljysuihkeilla. Ennaltaehkäisevän hoidon voi aloittaa heti, kun sisäilma alkaa lämmityksen takia syksyllä kuivua.

Teksti:
Tyyne Pennanen
Kuvat:
Istock

Avaavat nenäsuihkeet kuivattavat kuivan nenän limakalvoja ennestään.

Nenän kuivuvat limakalvot voivat kipeytyä ja jopa haavautua. Kuivasta nenästä kärsivän kannattaa hoitaa nenän limakalvoja vitamiinipitoisilla öljysuihkeilla. Ennaltaehkäisevän hoidon voi aloittaa heti, kun sisäilma alkaa lämmityksen takia syksyllä kuivua.

Kuiva nenä saattaa oireilla eri tavoin. Se voi tuntua aralta, karstoittua tai vuotaa limaa. Haavaisena nenä voi vuotaa vertakin. Jos nenän limakalvo on hyvin kuiva, nenä saattaa tulehtua. Tällöin limakalvo turpoaa, ja nenä menee helposti tukkoon.

Monen nenä alkaa kuivua heti, kun sisätiloja aletaan syksyllä lämmittää kotona ja toimistoissa. Pölyiset patterit ja flunssaepidemiat pahentavat oireita. Kovimmalla koetuksella nenä on talvisin, jolloin myös pakkanen kuivattaa nenän limakalvoja.

– Kun helmikuussa iskee vielä influenssa-aalto, niin siinä vaiheessa monen nenä on ihan riekaleina, keuhkolääkäri ja allergologi, Klaus Tamminen sanoo.

Avaavat nenäsuihkeet kuivattavat limakalvoja

Moni erehtyy hoitamaan karstoittuvaa tai tukkoista nenää avaavilla tuotteilla, jotka ovat kuivanenäiselle erityisen haitallisia. Avaavilla tuotteilla tarkoitetaan nenäsuihkeita, joita käytetään allergiseen nuhaan tai flunssaan avaamaan tukkoista nenää.

Avaava nenäsuihke kyllä avaa tukkoisen nenän, mutta samalla se supistaa nenän verisuonia, jolloin limakalvot alkavat kuivua entisestään.

– Avaavat tuotteet vain pahentavat kuivan nenän ongelmia. Viikon tai parin käytön jälkeen nenän limakalvot ovat voineet kuivua rusinoiksi. Kun potilas sitten lopettaa avaavan suihkeen käytön, limakalvot yrittävät korjata tilannetta, ja turpoavat uudestaan. Silloin potilas aloittaa uudestaan avaavan tuotteen käytön, ja hän on kierteessä. Jos avaavia tuotteita käyttää liian pitkään, limakalvot tuhoutuvat, Tamminen sanoo.

– Avaavia tuotteita voi käyttää flunssan tai poskiontelotulehduksen yhteydessä, mutta niiden rinnalla kannattaa käyttää myös vitamiinipohjaista hoitoöljyä kosteuttamaan nenää.

Hoitavat vitamiiniöljyt ovat parhaita kuivan nenän ongelmiin

Kuivasta nenästä kärsivän pitäisi aloittaa nenänsä hoitaminen aina puhdistamisesta. Nenän huuhteleminen suolaliuoksella vähentää tulehdusriskiä. Nenähuuhtelun voi tehdä joko käyttämällä suihketta tai nenäkannua.

Puhdistamisen jälkeen kuivaa nenää hoidetaan kosteuttavalla öljypohjaisella suihkeella, jossa on vitamiineja.  Tamminen suosittelee esimerkiksi nenäsuihketta, jossa on A- ja E-vitamiinia sekä dekspantenolia kosteuttamaan, hoitamaan ja elvyttämään nenän limakalvoja.

– A-vitamiini auttaa limakalvojen korjaantumisessa, dekspantenoli on B5-vitamiinin esiaste, joka kostuttaa ja auttaa limakalvoja uudistumaan nopeammin. E-vitamiini on hyvä antioksidantti, joka estää limakalvoja vaurioitumasta, Tamminen sanoo.

Milloin nenän hoitaminen kannattaa aloittaa?

Nenää kannattaa hoitaa kuten ihoakin: omien tarpeiden mukaan. Lääkkeettömiä tuotteita ei voi käyttää liikaa, joten vaaraa niiden ylikäytöstä ei ole.

Nenän hoitaminen kannattaa aloittaa ajoissa ennen talvipakkasia ja varsinkin, mikäli syksyllä on ollut flunssaa tai muita infektioita, jotka ovat vaurioittaneet nenän limakalvoja.

Jo valmiiksi ärtyneet limakalvot kestävät terveitä huonommin talven koettelemuksia. Tamminen suositteleekin hoitamaan nenää ennaltaehkäisevästi, jos nenän limakalvot ärtyvät helposti niin, että tulee verenvuotoa tai karstoittumista.

Tamminen suosittelee, että nenää kannattaa huuhdella ja kosteuttaa öljypohjaisella suihkeella 1—2 kertaa päivässä, esimerkiksi hampaiden harjauksen yhteydessä.

– Henkilöillä, joilla on taipumusta runsaisiin oireisiin tai esimerkiksi poskiontelontulehduksiin tai jotka kärsivät sisäilman ongelmista, kannattaa tähän ennaltaehkäisyyn todella paneutua ajoissa, Tamminen sanoo.

On hyvä muistaa hoitaa nenää myös ennen kuin menee lentokoneeseen, koska lentokoneessa ilma on hyvin kuivaa. Hoidon tehostaminen pitäisi aloittaa pari päivää ennen lentoa.

Jos nenähuuhtelu ja vitamiinipitoiset öljyt eivät auta, kannattaa ottaa yhteyttä lääkäriin.

X