Terveys

Kärsitkö lihaskivuista, jäykkyydestä tai väsymyksestä? Syynä saattavat olla triggerpisteet

Lihaksiin muodostuvat kovettumat eli triggerpisteet voivat aiheuttaa kehoon monenlaisia kipuja ja ongelmia. Urheiluhieroja Hannu Tapanisen mukaan triggerpisteet on hajotettava, jotta lihakset voivat toimia normaalisti.

Teksti:
Johanna Jantunen
Kuvat:
Istock

Trigger-hieronnassa lähdetään usein liikkeelle jaloista.

Lihaksiin muodostuvat kovettumat eli triggerpisteet voivat aiheuttaa kehoon monenlaisia kipuja ja ongelmia. Urheiluhieroja Hannu Tapanisen mukaan triggerpisteet on hajotettava, jotta lihakset voivat toimia normaalisti.

Kärsit sitten lihassärystä, raajojen puutumisesta, noidannuolista, kylmistä raajoista tai krampeista, ongelmasi voivat johtua triggerpisteistä.

Triggerpisteet ovat kipupisteitä, jotka pitävät lihaksia tai jopa lihasryhmiä jatkuvassa jännityksessä. Terveessä lihaksessa ei ole triggerpisteitä.

– Triggerpisteet ovat seurausta aineenvaihduntahäiriöstä. Jos aineenvaihdunta häiriintyy, lihassyihin alkaa ilmestyä kovettumia. Ne voivat olla herneen tai nuppineulanpään kokoisia, tai jotain siltä väliltä, urheiluhieroja Hannu Tapaninen kertoo.

Kovettumat pitää hajottaa, koska ne estävät lihaksen aineenvaihdunnan ja aiheuttavat kipua.

Lisäksi lihas voi alkaa toimia vajaalla kapasiteetilla tai jäädä kokonaan pois käytöstä. Tällöin jokin muu lihas, lihasryhmä tai jopa toinen kehon osa korvaa pelistä tippuneen lihaksen.

Seurauksena voi olla lihaskipuja jopa melko kaukana alkuperäisestä kipupisteestä. Tapanisen mukaan esimerkiksi 90 prosenttia niska-hartiajännityksistä antaa periksi, kun nilkat, pohkeet ja jalat saadaan toimimaan.

– Jalkateristä löytyy selitys jopa 2000 vaivaan. Kun asiakas tulee hierontaan ja hänellä on niska-hartiaseutu jumissa, aloitan yleensä aina jaloista.

Triggerpisteitä hoidetaan hieronnalla

Tapaninen on toiminut 25 vuotta urheiluhierojana ja triggerhieronnasta hänellä on kokemusta yli 20 vuoden ajalta. Triggerhieronnassa etsitään kipua aiheuttavai triggerpisteitä.

– Näitä pisteitä sitten painetaan sormilla, rystysillä tai kyynärpäällä. Hieronta tehdään kuivahierontana ja ote pidetään yleensä paikallaan,

Kun triggerpisteitä painetaan, kipu kestää yleensä 5–10 sekuntia kunnes piste antaa periksi ja lähtee sulamaan.

– Triggerpistettä painettaessa paine pidetään aina sellaisena, että asiakas pystyy samalla rentoutumaan. Tarkoitus on, että keho lähtee itse hapettamaan hapottunutta lihasta.

Kun triggerpiste laukeaa, kehoon leviää lämmön tunnetta. Lämpö voi tuntua kaukanakin itse triggerpisteestä. Esimerkiksi oikeassa pohkeessa sijaitsevan triggerpisteen laukeaminen voi tuntua lämmöntunteena oikeassa olkapäässä.

Passivinen elämäntyyli ja kolhut aiheuttavat jännityksiä

Aineenvaihduntahäiriöt, jotka aiheuttavat triggerpisteitä, johtuvat usein passiivisesta elämäntyylistä: liiasta istumisesta ja liikkumattomuudesta.

– Jos on vuosia tai vuosikymmeniä tehnyt istumatyötä, lantionpohjassa ja reisissä voi olla paljon passiivisia triggerpisteitä. Ne voivat aiheuttaa väsymystä ja johtaa siihen, että ihminen jää työpäivän jälkeen sohvalle makaamaan.

Kun pisteet saadaan auki, ihminen on töidenkin jälkeenkin virkeä ja jaksaa harrastaa liikuntaa.

Passiivisen elämäntyylin lisäksi triggerpisteet voivat olla myös seurausta tapaturmasta. Tapanisella on tapana kysyä uudelta asiakkaalta, millaisia kolhuja hän on elämänsä aikana kehoonsa saanut.

– 20 vuotta sitten nyrjähtänyt nilkka, jota ei ole aikanaan kuntoutettu, on voinut aiheuttaa tasapainoon vaikuttavaa liikerajoitteisuutta. Sitä voidaan sitten kompensoida vasemmalla olkapäällä.

Tällä tavoin vammat voivat aiheuttaa kehoon epäsymmetriaa, joka puolestaan aiheuttaa aineenvaihduntahäiriöitä.

Myös lumipalloefektiä voi tapahtua: heikko nilkka voi alkaa kuluttaa polvea ja heikko polvi tämän jälkeen lonkkaa.

– Ihmiset hoitavat usein vain akuuttia kipua, mutta triggerhieronnalla saadaan myös passiivisia jännityksiä purettua. Samalla voi tulla oivalluksia, että ”ai tämäkin vaiva johtui tästä”.

Mistä triggerpisteet tunnistaa?

Lihasjäykkyys on Tapanisen mukaan yksi merkki siitä, että ihmisellä on kehossaan triggerpisteitä.

– Jotkut ovat sitä mieltä, että iän myötä meihin tulisi ikäjäykkyyttä, mutta mielestäni se on höpöhöpöä. Kehon luontaisen liikkuvuuden pitäisi säilyä läpi elämän, ellei ihminen sitten kärsi tuki- ja liikuntaelinsairaudesta tai ole joutunut onnettomuuteen.

Jos kämmenet eivät ylety eteentaivutuksessa lattiaan, kuperkeikat eivät onnistu kuten lapsena ja syväkyykkykään ei luonnistu, kehon liikeradat voivat olla triggerpisteiden vuoksi rajoittuneet.

– Kun pisteet saadaan purettua, synnynnäinen liikkuvuus saadaan takaisin.

Myös silloin, jos ihminen on käynyt pari vuotta joogassa, mutta kehitys on yhtäkkiä pysähtynyt, syynä voivat olla passiiviset triggerpisteet.

– Pisteiden avaaminen on tärkeää myös siksi, että ne voivat syödä motivaatiota!

Triggerhieronnalla on monia etuja

Tapanisen mukaan triggerhieronta on tuonut helpotusta muun muassa iskiakseen, kramppeihin, suonenvetoihin, päänsärkyyn, uupumukseen ja stressiin.

Klassiseen urheiluhierontaan verrattuna triggerhieronnan etuna on se, että siitä palautuu nopeammin.

– Keho palautuu triggerhieronnasta yleensä 12–24 tunnissa, kun taas klassisesta hieronnasta palautumiseen voi mennä jopa kolme vuorokautta.

Klassisella hieronnalla ei myöskään päästä yhtä hyvin käsiksi kipuja aiheuttaviin ryyneihin kuin triggerhieronnassa.

– Lisäksi tämä hieronta sopii myös heille, jotka eivät kestä ihon arkuuden takia klassista hierontaa ja heille, jotka eivät neulafobian takia voi käydä akupunktiossa.

Lue myös:

Helppo foam roller -treeni – Tehokasta hierontaa omassa olohuoneessa

Jäykkyyden ja selkä- tai lihaskipujen syynä kireät faskiat? 5 avaavaa venytystä

Kehonhuolto putkirullalla – Pakarat, reidet ja alaselkä rennoksi!

X