Terveys

Kaulaan ja kainaloihin tyypillisesti ilmestyvä varsiluomi on vaaraton – voidaan poistaa esteettisistä syistä

Varsiluomi ei ole nimestään huolimatta ”oikea” luomi vaan hyvänlaatuinen sidekudoskasvain. Se on vaaraton, eikä aiheuta syöpäriskiä.

Teksti:
Lotta Pellas
Kuvat:
Istock

Varsiluomi ilmestyy tyypillisesti kaulalle.

Varsiluomi ei ole nimestään huolimatta "oikea" luomi vaan hyvänlaatuinen sidekudoskasvain. Se on vaaraton, eikä aiheuta syöpäriskiä.

Varsiluomi on pieni ja hyvänlaatuinen sidekudoskasvain. Varsiluomet koostuvat sidekudossäikeistä, hermo- ja joskus rasvasoluista, joita peittää ihon pinnallinen kerros. Varsiluomia muodostuu useimmiten hankausalueille. Kun ihoon kohdistuu hankausta tai painetta, se paksuuntuu.

Ihotautien erikoislääkäri Laura Bouchard Lääkärikeskus Aavasta toteaa kaulan ja kainaloiden olevan tyypillisimmät paikat, joihin niitä ilmestyy. Kaulalla kaulukset ja korut voivat hangata ihoa. Kainalossa taas käsivarren luonnollinen liike saattaa hangata kainaloa niin, että sinne muodostuu varsiluomi.

Varsiluomi saattaa ilmestyä myös nivusiin. Bouchardin mukaan nivusiin ja kainaloihin ilmestyvä varsiluomi on usein yhteydessä ylipainoon. Ylimääräisen painon seurauksena niihin kohtiin kehoa kohdistuu enemmän hankausta. Kaulalle voi ilmestyä varsiluomia painosta riippumatta.

Toisilla on suurempi taipumus saada varsiluomia kuin toisilla. Ylipainon lisäksi muun muassa aikuistyypin diabetes voi lisätä taipumusta.

Nimestään huolimatta varsiluomet eivät ole ”oikeita” luomia. Bouchardin mukaan niistä puuttuu muun muassa melanosyyttejä eli pigmenttisoluja, jotka antavat luomelle tietyn värin.

Lue myös: Onko karvoja kasvava luomi hyvänlaatuinen, ja saako luomikarvoja nyppiä? Kysyimme ihotautilääkäriltä

Varsiluomi voidaan poistaa laserilla tai napsauttaa poikki saksilla

Varsiluomia tulee useimmiten iäkkäämmille ihmisille.

Luomia suositellaan tutkittavaksi tasaisin väliajoin, sillä niissä saattaa piillä syöpäriski. Tyypillisiä varsiluomia ei kuitenkaan tarvitse hoitaa tai tutkituttaa.

– Varsiluomet ovat täysin vaarattomia, ne voivat olla vain esteettisesti tylsiä, Bouchard sanoo.

Jos varsiluomi häiritsee, siitä eroonpääsemiseksi on keinoja. Varsiluomi on yleensä kannalla kiinni ihossa. Kapealla kannalla ihossa kiinni olevia luomia voidaan lääkärin vastaanotolla napsauttaa poikki kudossaksilla. Paksumpikantaiset luomet poistetaan laserilla, jotta verenvuoto pysyy hillitympänä.

Esteettisen haitan lisäksi luomista saattaa olla muutakin haittaa. Liikunnan yhteydessä luomeen voi kohdistua entistä suurempaa hankausta, ja luomi saattaa ärtyä. Ärtynyt luomi saattaa hieman aristaa, mutta luomen ärtyminen ei ole vakavaa. Myös tämän takia luomi voi olla hyvä poistattaa.

Katso alta video varsiluomen poistamisesta kotona:

Lue myös: Tietynlaisen luomen voi poistaa myös itse – kolme tapaa poistaa varsiluomi kotona 

Kotiliesi.fi: Onko kaikilla naisilla samanlainen pisama tai luomi ranteessaan? Viraali-ilmiön taustalla on yksinkertainen selitys

X