Terveys

Lorautatko kahviin kauramaitoa? Hammaslääkäri: “Sama kuin pistäisi sokeria”

Kasvimaidot ovat vihreä valinta, mutta ne edistävät hampaiden reikiintymistä lehmänmaitoa tehokkaammin.

Teksti:
Roosa Roivainen
Kuvat:
Istock

Kasvimaidoilla on myös terveyshyötyjä. Pertti Patisen mukaan esimerkiksi rasvakoostumus on rasvaisia lehmänmaitotuotteita parempi.

Kasvimaidot ovat vihreä valinta, mutta ne edistävät hampaiden reikiintymistä lehmänmaitoa tehokkaammin.

Kasvipohjaiset maitojuomat ovat löytäneet tiensä sekä kahvi- ja ruokapöytään. Ympäristöystävällisemmät kauramaito, riisimaito ja muut mielletään terveellisempänä vaihtoehtona lehmänmaidolle. Kasvimaitojen haitat puolestaan liittyvät ainakin hampaisiin.

Mitä kasvimaitojen vaikutuksesta suun terveyteen olisi hyvä tietää? Esitimme neljä kysymystä kasvimaidoista Plusterveyden lääketieteelliselle johtajalle, hammaslääketieteen tohtorille Pertti Patiselle.

1. Miksi kasvimaitojen haitat hampaille poikkeavat lehmänmaidosta?

Reikiintyminen syntyy, kun suun mikrobit käyttävät sokereita ravinnokseen ja tuottavat hampaita syövyttäviä happoja. Lehmänmaidon maitosokeri eli laktoosi ei kuitenkaan aiheuta reikiintymistä, sillä laktoosi ei käynnistä hapontuotantoa, Patinen kertoo.

Kasvimaidot sisältävät taas vapaata sokeria, jonka toimesta reikiintyminen pääsee käyntiin.

– Kasvimaitojen käyttö voi lisätä hampaiden reikiintymistä, jos käyttö on tiheää ja runsasta janojuomien tapaan. Moni käyttää kasvimaitoja esimerkiksi kahvin kanssa, jolloin se on sama asia, kuin pistäisi sokeria vähän kahviin.

2. Onko yksi kasvimaito tässä mielessä haitallisempi kuin toinen?

– Juomissa on keskinäisiä eroja. Esimerkiksi kookos- ja soijajuomassa on huomattavan paljon vähemmän sokereita kuin esimerkiksi manteli-, riisi- tai kaurajuomassa, Patinen sanoo.

– Käyttökertojen määrä kuitenkin ratkaisee. Jos kasvimaitoja käytetään ruokailujen yhteydessä, jolloin muutkin ruoka-aineet aiheuttavat happohyökkäyksen suussa, kasvimaidosta ei taatusti ole haittaa. Jos kasvimaitoja käytetään janojuoman tapaan ruokailujen välissä, reikiintyminen voi mennä eteenpäin.

3. Jos janan yhdessä päässä on vesi ja toisessa sokerilimsa, mihin kohtaan kauramaito tulee?

– Voidaan ajatella, että kasvimaidot ovat hampaiden terveyden kannalta lähempänä vettä kuin mehuja ja limonadeja. On kuitenkin tärkeää muistaa, että kasvimaidot ovat olleet kohtuullisen lyhyen aikaa käytössä, eikä meillä ole niistä vielä vuosikymmenien kokemusta, Patinen toteaa.

Kaikki hyödyt ja haitat eivät ole tiedossa, sillä myös kasvimaitoihin liittyvä tutkimustyö on Patisen mukaan ollut vähäistä.

4. Miten kasvijuomien haittoja hampaille voi ennaltaehkäistä?

Kasvismaitoja tulisi käyttää ruokailujen yhteydessä, jolloin käyttökertoja ei tule päivän mittaan liian monta.

– Sekä kasvimaidot että lehmänmaito sisältävät myös hampaiden terveyden kannalta keskeistä kalsiumia, ja vaihtelevan määrän proteiineja, vitamiineja ja kivennäisaineita, kuten jodia ja fosforia.

Näilläkin ”terveysherkuilla” on hampaisiin liittyvät haitat

Napostelu on yleinen syy aikuisten hampaiden reikiintymiseen. Reikiintymistä edistävät etenkin ruoka-aineet,

  • joissa on paljon sokeria,
  • jotka ovat happamia
  • tai jotka säilyvät suussa pitkään.

Joskus jopa terveelliseksi miellettävät välipalat voivat tehdä luultua enemmän hallaa hampaille.

Maustetut kivennäisvedet ovat hyvin happamia ja usein käytettynä hampaille haitallisia, huomauttaa Patinen.

– Toinen on kasvikset ja hedelmät, kuten viinirypäleet. Jos niitä jatkuvasti napostellaan ruokailujen välissä, nekin edistävät reikiintymistä.

X