Terveys

Käytätkö liikaa särkylääkkeitä? Tunnista ja hoida särkylääkepäänsärky

Särkylääkepäänsärky voi olla ensimmäinen merkki särkylääkkeiden liian pitkään jatkuneesta käytöstä. Mistä särkylääkepäänsäryn tunnistaa ja mitä sille voi tehdä? Kysyimme asiantuntijalta 8 kysymystä särkylääkepäänsärystä.

Teksti:
Hilppa Wuokko
Kuvat:
Istock

Särkylääkepäänsärky on varsin yleinen vaiva.

Särkylääkepäänsärky voi olla ensimmäinen merkki särkylääkkeiden liian pitkään jatkuneesta käytöstä. Mistä särkylääkepäänsäryn tunnistaa ja mitä sille voi tehdä? Kysyimme asiantuntijalta 8 kysymystä särkylääkepäänsärystä.

Yleislääketieteen erikoislääkäri Jaakko Halonen Terveystalosta vastasi kysymyksiimme särkylääkepäänsärystä.

1. Mikä särkylääkepäänsärky on?

”Särkylääkepäänsärystä puhutaan silloin, kun oireena on jatkuva päivittäinen päänsärky, jonka syynä on särkylääkkeiden pitkäaikaiskäyttö. Tarkan määritelmän mukaan särkylääkepäänsärky on kyseessä, kun särkylääkkeitä on käytetty pidempään kuin kolme kuukautta yhtäjaksoisesti ja päänsärkyjä on useammin kuin 15 päivänä kuukaudessa.”

2. Kuinka yleinen vaiva särkylääkepäänsärky on?

”Särkylääkepäänsärky on varsin yleinen vaiva, eikä siitä tai sen ottamisesta puheeksi lääkärin kanssa kannata tuntea häpeää. Särkylääkkeitä saa apteekista ilman reseptiä ja ihmiset eivät välttämättä tule ajatelleeksi, kuinka paljon he särkylääkkeitä käyttävät. Särkylääkkeitä saatetaan käyttää esimerkiksi niska-hartiaseudun kipujen takia, jotka johtuvat huonosta työergonomiasta. Tällaiseen vaivaan oikea hoito olisi särkylääkkeiden sijaan työergonomian kohentaminen ja vartalonhuolto.”

Lue myös: Seisotko oikein sähköpöydän ääressä? Seisomalla oikein voit kuluttaa jopa lenkin verran kaloreita työpäivässä – katso ohjeet!

3. Miten suuri määrä särkylääkettä on otettava, jotta tuloksena on särkylääkepäänsärky?

”Pienikin määrä särkylääkettä päivittäin voi aiheuttaa särkylääkepäänsäryn. Itse asiassa myös muut lääkkeet kuin ihan tavanomaiset särkylääkkeet voivat aiheuttaa särkylääkepäänsäryn. Tavallisimmin särkylääkepäänsäryn aiheuttaa tavallinen tulehduskipulääke tai migreenilääke. Kuitenkin myös opiaatit saattavat aiheuttaa särkylääkepäänsärkyä. Särkylääkepäänsärkytyyppisen pääkivun aiheuttaja voi olla myös nautintoaine, kuten kahvi tai tee.”

4. Tuntuuko särkylääkepäänsärky erilaiselta kuin tavallinen päänsärky?

”Yleensä särkylääkepäänsärky tuntuu erilaiselta kuin vaikkapa migreeni. Särkylääkepäänsärkyyn liittyy yleensä jomottava, tylppä päänsärky. Särkylääkepäänsärkyyn voi liittyä ärtymystä ja pahoinvointia, kuten tavalliseenkin päänsärkyyn.”

Nainen pitelee särkylääkkeitä käsissään.
Tavallisimmin särkylääkepäänsäryn aiheuttaa tavallinen tulehduskipulääke tai migreenilääke.

5. Mitä kannattaa tehdä, jos epäilee särkylääkepäänsärkyä?

”Ensimmäisenä kannattaa tarkistaa, kuinka kauan on käyttänyt särkylääkkeitä – eli voiko kyseessä todella olla särkylääkepäänsärky. Riippuu siitä, minkä takia särkylääkkeitä on käyttänyt, voiko niiden käytön lopettaa itse vai onko syytä keskustella lääkärin kanssa.

Jos tuntuu siltä, että käytön voi lopettaa itse, särkylääkkeet kannattaa jättää pois. Muussa tapauksessa kannattaa keskustella asiasta lääkärin kanssa ja tehdä suunnitelma päänsärkyä aiheuttaneen lääkkeen lopettamisesta. Lääkärin kanssa on syytä keskustella myös siitä, miten varsinaista oiretta, johon särkylääkkeitä on syöty, voidaan hoitaa. Sellaisia sairauksia, joissa vaaditaan jatkuvaa särkylääkkeiden syömistä, on hyvin vähän.

Tarvittaessa särkylääkkeiden vieroitusoireita voidaan helpottaa toisenlaisella lääkityksellä. Suurin osa ei kuitenkaan tarvitse lopettamisen tueksi toisia lääkkeitä.”

6. Kuinka kauan särkylääkepäänsärystä eroon pääseminen kestää?

”Pahimmassa tapauksessa tilanteen tasaantumiseen voi mennä jopa parikin kuukautta. Tyypillisesti särkylääkepäänsärky hellittää kuitenkin jo muutamassa viikossa.”

7. Onko särkylääkepäänsärky vaarallista?

”Särkylääkepäänsärky ei itsessään ole vaarallista. Särkylääkkeiden jatkuva käyttö voi kuitenkin olla vaarallista, sillä se voi aiheuttaa vakavampiakin haittavaikutuksia.”

8. Miten paljon särkylääkkeitä voi käyttää ilman vaaraa särkylääkepäänsärystä?

”Jos särkylääkettä käytetään lyhytkestoisesti johonkin vaivaan isommillakin annoksilla, se ei tyypillisesti aiheuta särkylääkepäänsärkyä. Mitään raja-arvoja ei siis voi antaa. Jos särkylääkkeiden käyttö on päivittäistä tai lähes päivittäistä, riski särkylääkepäänsärkyyn on olemassa.”

Lue myös:

Kuinka paljon tulehduskipulääkettä kannattaa ottaa kerralla päänsärkyyn? Lääkäri vastasi 7 kysymykseen tulehduskipulääkkeistä

Keiden kannattaa varoa tulehduskipulääkkeiden käyttöä? Kysyimme lääkäriltä

Usein toistuva päänsärky – harmiton oire vai lääkärin paikka?

X