Terveys

Käytätkö paljon suolaa? Kysyimme ravitsemusterapeutilta, miten voi selvittää, saako itse liikaa suolaa

Suolaa voi kertyä päivän aikana monista eri lähteistä, kuten leivästä, juustoista ja maustekastikkeista. Asiantuntija kertoo, miksi omaa suolan käyttöä kannattaa tarkkailla.

Teksti:
Maria Lieto
Kuvat:
Istock

Suolan käytön vähentäminen on helppoa, sillä makuaisti tottuu vähäisempään suolamäärään parissa viikossa.

Suolaa voi kertyä päivän aikana monista eri lähteistä, kuten leivästä, juustoista ja maustekastikkeista. Asiantuntija kertoo, miksi omaa suolan käyttöä kannattaa tarkkailla.

Yhdeksän kymmenestä suomalaisesta käyttää liikaa suolaa: naiset saavat päivässä keskimäärin noin seitsemän grammaa ja miehet kymmenen grammaa suolaa. Suolan enimmäissaantisuositus on viisi grammaa päivässä.

– Suolan sisältämä natrium on ihmiselle välttämätöntä, mutta sitä saa riittävästi käyttämällä 1,3 grammaa suolaa päivässä. Määrä tulee täyteen syömällä esimerkiksi kaksi leipäviipaletta, joiden päällä on siivut juustoa ja meetvurstia, laillistettu ravitsemusterapeutti Maaria Haltsonen Pihlajalinnasta sanoo.

Haltsosen mukaan noin 80 prosenttia suolasta saadaan piilosuolana, minkä vuoksi todellista suolan saantia voi olla vaikea arvioida.

– Esimerkiksi prosessoidut lihaleikkeleet, valmismarinadit, liha- ja kasvisliemikuutiot, soija, ketsuppi sekä leipä sisältävät runsaasti suolaa. Joskus jo pelkästään yhdestä lämmitettävästä valmisateriasta voi saada 4–5 grammaa suolaa.

Runsas suolan käyttö kohottaa verenpainetta, kuormittaa munuaisia ja voi kasvattaa syöpäriskiä

Haltsosen mukaan liiallinen suolan käyttö nostaa verenpainetta, mikä kuormittaa muun muassa munuaisia. Kohonnut verenpaine vahingoittaa myös valtimoita ja sydäntä sekä lisää esimerkiksi sepelvaltimotaudin, aivoverenvuodon ja aivoinfarktin riskiä. Runsas suolan käyttö voi lisäksi lisätä vatsasyövän riskiä ja altistaa osteoporoosille.

– Suolan sisältämä natrium kohottaa verenpainetta, mikä voi johtaa moniin vakaviin sairauksiin. Koska kohonnut verenpaine ei usein oireile mitenkään, ainoa tapa sen selvittämiseksi on säännöllinen mittaaminen.

Liiallinen rasvan ja sokerin käyttö näkyy useimmilla painonnousuna. Runsas suolan käyttö ei kuitenkaan välttämättä aiheuta kehossa sellaisia muutoksia, jotka olisi helppo havaita.

– Suola voi olla rasvaa ja sokeria petollisempi, koska sen runsaskaan käyttö ei välttämättä aiheuta mitään näkyviä oireita, paitsi ehkä lievää turvotusta. Suolan vaikutuksia terveyteen ei kuitenkaan usein oteta tarpeeksi vakavasti, Haltsonen sanoo.

Miten voi sitten selvittää, käyttääkö itse liikaa suolaa?

– Suosittelen kaikkia pitämään viikon ajan ruokapäiväkirjaa, johon kirjataan myös käytettyjen elintarvikkeiden suolapitoisuudet. THL:n Fineli-verkkopalvelun ruokapäiväkirjatoiminto on kätevä, sillä se laskee käytetyn suolan määrän automaattisesti. Lisäksi säännöllinen verenpaineen mittaaminen on aikuisille tärkeää, Haltsonen kertoo.

Makuaisti tottuu vähäisempään suolan käyttöön parissa viikossa

Suola korostaa ja vahvistaa raaka-aineiden omaa makua. Koska aivomme on ohjelmoitu saamaan tyydytystä energiapitoisesta ruuasta, himoitsemme tyypillisesti suolan ja rasvan yhdistelmää.

– Meille on luontaista himoita nopeaa ja pitkäkestoista energiaa. Toki joskus, jos on esimerkiksi hikoillessa menettänyt paljon nestettä, voi tehdä mieli ihan vain pelkästään jotain suolapitoista. Ennen kaikkea runsas suolan käyttö on kuitenkin tottumuskysymys.

Haltsonen korostaa, että makuaisti toisaalta tottuu vähäisempään suolan käyttöön nopeasti.

– Suolan käytön vähentäminen on lopulta yllättävän helppoa, sillä makuaisti tottuu vähäisempään suolamäärään parissa viikossa. Myös verenpaine alkaa yleensä laskea muutamassa kuukaudessa natriumin saannin vähentymisen myötä.

Entä voiko suolaa saada terveyden kannalta liian vähän?

– Lähes jokainen suomalainen saa ruokavaliostaan tarpeeksi natriumia ympäri vuoden, eikä suolan käyttöä esimerkiksi hellepäivinä tarvitse yleensä lisätä, kunhan muistaa juoda ja syödä riittävästi. Joskus elimistön elektrolyyttitasapaino voi horjua esimerkiksi rankan urheilusuorituksen jälkeen, mutta sekin on peruskuntoilijalle melko harvinaista, Haltsonen sanoo.

Jodioitu ruokasuola on hyvä valinta tavalliseen ruuanlaittoon

Haltsonen kannustaa ottamaan ruoanlaitossa oppia eteläeurooppalaisista kulttuureista, joissa ruoan maustamiseen käytetään runsaasti yrttejä, sitruunaa ja mausteseoksia.

– On hyvä muistaa, että kaupan valmiit mausteseokset ovat usein suurimmaksi osaksi suolaa. Suosittelen valitsemaan vähäsuolaisen version tai tekemään mausteseokset itse.

Erikoissuolat, kuten ruusu-, meri- ja sormisuola sisältävät natriumia tavallisen ruokasuolan tapaan. Mineraalisuolassa on noin puolet vähemmän natriumia tavalliseen ruokasuolaan verrattuna, sillä osa natriumista on korvattu muilla mineraaleilla.

– Arkisuolana kannattaa käyttää jodioitua ruokasuolaa. Mineraalisuolaakin voi käyttää, mutta kannattaa olla tarkkana, ettei sitä tule miedomman maun vuoksi käyttäneeksi vahingossa tavallista suolaa suurempia määriä, Haltsonen sanoo.

Haltsonen korostaa, ettei suolasirotinta tarvitse poistaa ruokapöydästä kokonaan.

– Kokkausvaiheessa lisätty suola sekoittuu ruokaan niin, ettei sen maku välttämättä pääse kunnolla esiin. Suolan lisääminen vasta valmiiseen annokseen yleensä vähentää suolan kokonaissaantia, sillä pinnalla sen maku on vahvempi kuin ruokaan sekoitettuna.

X