Terveys

Käytätkö usein korvatulppia? Tämän takia niitä ei pidä työntää liian syvälle korvakäytävään

Korvatulppien käyttö on tapa, johon tottuu helposti. Siihen ei liity suurempia riskejä, kunhan muistaa huolehtia korvatulppien puhtaudesta ja korvien ihon hyvinvoinnista.

Teksti:
Maria Lieto
Kuvat:
Istock

Itselle paras korvatulppamalli ja -materiaali löytyy kokeilemalla.

Korvatulppien käyttö on tapa, johon tottuu helposti. Siihen ei liity suurempia riskejä, kunhan muistaa huolehtia korvatulppien puhtaudesta ja korvien ihon hyvinvoinnista.

Korvatulpat voivat auttaa nukahtamaan, suojaamaan kuuloa, keskittymään tai tasaamaan korvien painetta lentomatkan aikana. Jos esimerkiksi korvatulppien kanssa nukkumisesta on tullut tapa, voi nukahtaminen ilman niitä tuntua mahdottomalta.

Korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri ja osastonylilääkäri Ilkka Kivekäs Pirkanmaan sairaanhoitopiiristä sanoo, ettei korvatulppien säännölliseen käyttöön liity suurempia riskejä.

– Puhtaita ja omaan korvaan sopivan tuntuisia korvatulppia voi käyttää melko huolettomasti. Korvakäytävän iho voi tosin joskus ärsyyntyä korvatulppien runsaasta käytöstä etenkin, jos kärsii esimerkiksi atooppisesta ihottumasta. Korvatulppia ei pidä myöskään työntää liian syvälle korvakäytävään.

Liian syvälle työnnetty korvatulppa voi muodostaa korvakäytävässä vahatulpan

Erityisesti vaahtomuoviset korvatulpat saa työnnettyä helposti syvälle korvakäytävään.

Kivekäs sanoo, että jos korvatulpat laittaa liian syvälle, korvan normaali puhdistusmekanismi voi häiriintyä. Hänen mukaansa korvakäytävän rauhaset erittävät vahaa, joka kosteuttaa korvakäytävän ihoa ja suojelee korvaa epäpuhtauksilta.

Normaalisti vaha kulkeutuu korvakäytävän suulle ja putoaa kuivuttuaan pois, mutta liian syvälle työnnetty korvatulppa voi muodostaa korvakäytävään vahatulpan.

– Jos vahatulppa tukkii korvakäytävän kokonaan, korvan kuulo voi tuntua tavallista huonommalta ja korvassa voi humista. Vahatulpan poisto kannattaa jättää lääkärin tehtäväksi, koska vanupuikon käyttö yleensä pahentaa ongelmaa.

Miten korvatulppien aiheuttamia iho-ongelmia voi ehkäistä?

– Jos iho pääsee rikkoutumaan, korvatulppien hauduttava vaikutus altistaa helposti tulehduksille. Korvakäytävän ihoa on hyvä hoitaa kuten muutakin ihoa huolehtimalla sen puhtaudesta ja riittävästä kosteuttamisesta. Kuivaa tai kutisevaa ihoa voi hoitaa perusvoiteen avulla, Kivekäs sanoo.

Lue myös: Aikuisella korvatulehdus voi olla seurausta kutisevien korvien raapimisesta – eri asia kuin lapsuudesta tuttu välikorvan tulehdus

Paras korvatulppamalli löytyy kokeilemalla

Korvatulpat on useimmiten valmistettu silikonista tai vaahtomuovista. Monilla korvatulppavalmistajilla on erilaisia tulppamalleja esimerkiksi nukkumista, konserttimelulta suojautumista ja lentomatkoja varten.

Kivekäs sanoo, että paras korvatulppamalli ja -materiaali löytyy kokeilemalla.

– Ihmisten korvakäytävien suuaukot ovat kooltaan ja malliltaan hyvin yksilöllisiä, minkä vuoksi mikään tietty korvatulppamalli tai -materiaali ei sovi kaikille. Tärkeintä on, että korvatulpat tuntuvat mukavilta ja istuvat hyvin.

Hän kannustaa kiinnittämään erityistä huomiota korvatulppien puhtauteen. Yksiselitteistä sääntöä siitä, kuinka usein korvatulpat tulisi vaihtaa, ei kuitenkaan ole olemassa.

– Korvatulppien käyttöikä riippuu niiden materiaalista ja siitä, kuinka hygieenisesti tulppia säilyttää ja käsittelee. Esimerkiksi korvavahaa erittyy joillain ihmisillä muita enemmän. Jos korvatulpat kuitenkin näyttävät likaisilta, kannattaa ne puhdistaa tai vaihtaa herkästi uusiin, sillä likaiset tulpat lisäävät tulehdusriskiä.

Lue myös: Kannattaako hiljaisuutta kaipaavan valita perinteiset vai DIY-korvatulpat? Testasimme!

Korvat voivat tottua liialliseen hiljaisuuteen

Kivekäs muistuttaa, että vaikka korvatulppien käyttö ei ole vaarallista, korvat voivat myös tottua liialliseen hiljaisuuteen. Silloin riskinä on ääniyliherkkyys, jolloin ihan tavallisetkin ympäristön äänet alkavat häiritä.

– Siksi ihan turhaa korvatulppien käyttöä ainakin päivisin olisi hyvä välttää. Useimmilla myös nukkumisympäristö on niin hiljainen, ettei korvatulppien käyttö ole välttämätöntä. Kyse on yleensä opitusta tavasta, hän sanoo.

Milloin korvatulpat kannattaa ottaa käyttöön?

Pitkittynyt meluhaitta tuhoaa korvan aistinkarvasoluja, jotka eivät uusiudu. Seurauksena voi olla korvien soiminen, herkistyminen äänille tai pysyvä kuulon heikentyminen.

– Lyhytaikainen melualtistus ei yleensä aiheuta pysyvää haittaa, mutta korvat voivat soida ja tuntua tukkoisilta parin päivän ajan. Jos kuitenkin vaikka työnsä puolesta tai konserteissa käydessään altistuu jatkuvasti koville äänille, on korvatulppien käyttö suositeltavaa vahinkojen ehkäisemiseksi.

Perussääntö on, että jos toisen ihmisen puhetta ei melussa kuule metrin etäisyydeltä, korvatulppia on hyvä käyttää. Korvien soiminen on varoitusmerkki liian voimakkaasta äänenpaineesta.

– Korvat kestävät lyhyitä melualtistuksia melko hyvin, mutta jos viettää useita tunteja yli 85–90 desibelin metelissä, kuulo kannattaa aina suojata.

X