Terveys

Kellonlasikynnet eli kynsien epätavallinen pyöristymä voi viitata sairauteen – tai sitten ei

Kellonlasikynnet on kynsimuutos, jossa kynsi pyöristyy kaikissa suunnissaan kupolimaisesti. Esteettisen haitan lisäksi vaiva voi kertoa sairaudesta.

Teksti:
Anna Ferrante
Kuvat:
Istock

Kellonlasikynnet tarkoittavat kynsiä, jotka pyöristyvät epänormaalilla tavalla kuperaksi.

Kellonlasikynnet on kynsimuutos, jossa kynsi pyöristyy kaikissa suunnissaan kupolimaisesti. Esteettisen haitan lisäksi vaiva voi kertoa sairaudesta.

Kellonlasikynnet tarkoittavat kynsimuutosta, jossa sormien tai varpaiden kynnet pyöristyvät kaikissa suunnissaan. Kun tällaisesta vaivasta kärsivää kynttä katsoo sivusta, sen muoto ei ole suora kuten tavallisesti, vaan puolipyöreä, kellonlasimainen kupoli.

Kellonlasikynsi syntyy, kun kynnen tyvi lähtee irtoamaan luukudoksesta ja ikään kuin ”kelluu” sen pinnalla. Tämä johtuu kynnen alla olevan sidekudoksen liikakasvusta ja arpeutumisesta, mikä aiheuttaa kynnen pyöristyneen muodon.

Kellonlasikynnet voivat liittyä keuhkosairauksiin

Jos itsellään huomaa kellonlasikynnet, kannattaa pohtia omaa terveydentilaa: Onko jaksamisen kanssa ongelmia? Kärsitkö oudoista oireista tai hengitysvaikeuksista? Onko sinulla mahdollisesti jo todettuja sairauksia?

Usein, joskaan ei aina, kellonlasikynnet nimittäin voivat liittyä keuhko- tai sydänsairauksiin tai esimerkiksi maksan, kilpirauhasen tai suoliston toiminnan häiriöihin, kuten kirroosiin, Crohnin tautiin tai keliakiaan.

Kellonlasikynnet on varsin pitkään tunnettu terveysongelma. Jo lääketieteen isänä pidetty kreikkalainen Hippokrates kuvaili tällaisia sormia aikalaisjulkaisuissaan ja osasi yhdistää ne keuhkosairauksiin, kuten keuhkopussintulehdukseen ja tuberkuloosiin. Vaivaa kutsutaankin joskus myös Hippokrateen sormiksi.

– Tällaisia kynsiä näkee erityisen paljon keuhkoahtaumatauti- ja keuhkofibroosipotilailla, mutta eivät ne monissa muissakaan sairauksissa ole tavattomia, kertoo keuhkosairauksien erikoislääkäri Maria Hollmen.

Hyvin usein kellonlasikynnet esiintyvät yhdessä niin sanottujen rumpupalikkasormien kanssa. Rumpupalikkasormilla tarkoitetaan sormien kärkijäsenten suurentumista ja turpoamista.

Lue myös: Kuivaa yskää ja hengenahdistusta – joskus syynä on harvinainen keuhkofibroosi

kellonlasikynnet ja rumpupalikkasormet
Kellonlasikynnet ja rumpupalikkasormet eli suurentuneet sormenpäät esiintyvät usein yhdessä.

Syntymekanismi on epäselvä

Keuhko- ja sydänsairauksissa kellonlasikynsien synnyn syy on veren alhainen happipitoisuus. Muita syitä synnyn taustalla voivat olla häiriöt ääreisverenkierrossa tai jotkin ihosairaudet.

Erityisesti jos kellonlasikynsi muodostuu vain yhteen tai muutamaan sormeen, on otettava huomioon ääreisverenkierron häiriön tai kynnen alla sijaitsevan kasvaimen mahdollisuus.

Kellonlasikynsien syntymekanismi on suurelta osin hämärän peitossa, sillä asiaa ei ole tutkittu kovin paljon. Asiaa mutkistaa se, että toisinaan kellonlasikynnet ilmaantuvat ilman mitään selittävää syytä tai sairautta taustalla.

Jos tiedossa ei perussairautta, lääkärikäynti paikallaan

Jos tiedossa ei ole mitään perussairautta, joka kynsimuutoksen voi selittää, kupertuneita kynsiä kannattaa näyttää lääkärille.

– Kun vastaanotolle tulee perusterve potilas, jolla on kellonlasikynnet, tilannetta lähdetään purkamaan kuuntelemalla sydän- ja keuhkoäänet sekä ottamalla keuhkokuvat. Aika usein taustalta paljastuu jokin sairaus tai muu tekijä, joka selittää kynsimuutoksen.

Jos taas vaikkapa keuhkosairaalla potilaalla huomataan kynsimuutos, lääkäri ei sitä välttämättä juuri edes noteeraa.

– Keuhkolääkärin kannalta tämä muutos ei ole hirveän mielenkiintoinen, sillä diagnoosi perustuu muihin asioihin.

Hollmenin mukaan kellonlasikynsien ilmaantuminen ei korreloi millään tavalla potilaan tilan vakavuuden kanssa.

– Joskus ne tulevat sairauden alkuvaiheessa, joskus pitkälle edenneessä vaiheessa, joskus eivät ollenkaan.

Lue myös: Kylmät jalat ja kädet voivat kertoa huonosta ääreisverenkierrosta – näin parannat verenkiertoasi

Kellonlasikynnet eivät välttämättä palaudu ennalleen

On taustalla sairaus tai ei, kellonlasikynsille sinänsä ei tarvitse eikä edes voi tehdä mitään. Muutos paranee itsestään, jos on parantuakseen. Pääsääntöisesti sidekudoksen liikakasvu on pysyvää.

– Jos muutos johtuu esimerkiksi keuhkosairaudesta, sen aiheuttamasta veren happipitoisuuden laskusta ja kudoksen kasvusta, tilanne ei korjaannu edes ajan kanssa. Kilpirauhasen liikakasvun aiheuttamat kellonlasikynnet saattavat sen sijaan palautua ennalleen, Hollmen tiivistää.

Lähteenä haastattelun lisäksi käytetty: Terveyskirjasto

X