Keratosis pilaris eli sarveistapit ovat iholle muodostuvia näppyjä.
Keratosis pilaris ilmenee pieninä, punertavina ja karhean tuntuisina näppyinä.
Terveys

Keratosis pilaris nostaa ihoon pieniä tappeja, eikä niihin ole parannuskeinoa – tavallinen suihkurutiini voi suututtaa ihon

Keratosis pilaris eli sarveistapit ovat useimmiten käsivarsissa ja reisissä esiintyviä pieniä, punertavia näppyjä. Ne ovat vaarattomia, ja taipumus niihin on perinnöllinen.
Teksti: Christina Boman Kuvat: iStock

Keratosis pilaris -nimellä tunnetut sarveistapit ovat pieniä, punertavia ja karhean tuntuisia näppyjä. Niitä esiintyy useimmiten olkavarsissa ja reisissä, mutta niitä voi ilmaantua myös muualle vartaloon, kuten pakaroihin tai kasvoihin.

Kysyimme Aavan ihotautien erikoislääkäri Laura Bouchardilta, mitä sarveistapit ovat ja miten niitä voi hoitaa.

Keratosis pilaris -taipumus on perinnöllinen

Pienet, karheat näpyt syntyvät, kun karvatuppiin kertyy ihon sarveiskudosta.

– Silloin karvatupin suulle muodostuu ikään kuin sarveiskudoksen muodostama tulppa, Bouchard kertoo.

Sarveistapit ovat vaarattomia, ja taipumus niihin on perinnöllinen. Kuiva iho pahentaa oireilua.

– Monella sarveistappeja esiintyy myös enemmän talviaikaan, kun kylmä ilma kuivattaa ihoa, Bouchard sanoo.

Lue myös: Näistä merkeistä voit epäillä atopiaa, jos iho tuntuu kuivalta – hoida oikein atooppista ihoa

Kosteuttamalla ja kuorimalla kuriin

Näpyt eivät ole vaarallisia, vaan kyseessä on ennemminkin kosmeettinen haitta. Perintötekijöihin ei voi vaikuttaa, eli sarveistappien muodostumista ei voi ennaltaehkäistä.

– Keratosis pilaris ei ole sairaus, jonka voisi parantaa. Kyse on ihon rakenteesta, ja sitä ei voi muuttaa. Oireilua voi kuitenkin helpottaa, Bouchard lohduttaa.

Tärkeintä on Bouchardin mukaan ihon huolellinen kosteuttaminen. Ihon pinnalle kertyvä kuollut ihosolukko lisää tukkeumia, joten myös ihon hellävarainen ja säännöllinen kuorinta voi auttaa.

– Ureaa tai salisyylihappoa sisältävät voiteet kuorivat ihoa hellästi. Voimakkaasti kuorivia tuotteita sen sijaan kannattaa välttää, Bouchard sanoo.

Myös A-vitamiinijohdannainen retinoli voi helpottaa, sillä se kuorii paksuuntuvaa ihoa. Keratosis pilaris saa ihon vaikuttamaan punoittavalta, ja sen häiritessä voi kokeilla mietoa kortisonivoidetta.

– Hoito täytyy uusia säännöllisesti, sillä vaikka punoitus tai näppyjen määrä vähenisi, ihon rakennetta se ei muuta, Bouchard sanoo.

Mietoja tuotteita voi käyttää kuuriluontoisesti tai jopa jatkuvasti, jos ne eivät ärsytä ihoa.

Lue myös: Saiko uusi kasvovoide ihon punoittamaan? Näin tunnistat kosmetiikka-allergian ja löydät tuoteselosteesta sen yleisimmät aiheuttajat

Jos keratosis pilaris vaivaa, älä tee tätä mokaa suihkussa

Jos iholle muodostuu sarveistappeja, kannattaa kiinnittää huomiota myös oikeanlaiseen peseytymiseen.

– Saippuat ja suihkugeelit kuivattavat ihoa. Iho kannattaa pestä ennemmin pesuvoiteella, Bouchard sanoo.

Jopa pH-neutraalit tuotteet häiritsevät Bouchardin mukaan ihon normaalia rasvakerrosta ja kuivattavat täten ihoa. Myös liian kuumalla vedellä pesemistä tulisi välttää. Sarveistappien puristelu tai raapiminen sekä ihon hankaus voi aiheuttaa ihon ärsytystä ja muodostaa iholle arpia.

Lue myös: Kuivattaako käsienpesu ihoasi? Syy voi olla käsisaippuan natriumlauryylisulfaatissa – näin tunnistat sen ainesosaluettelosta

Kotiliesi: Kertooko maksaläiskä maksan kunnosta? Ihotautilääkäri vastaa tyhmään kysymykseen

X