Terveys

Ovulaatiohäiriöiden taustalla hoitamaton kilpirauhasen vajaatoiminta? Lääkäri kertoo, miten sairaus tyypillisesti oireilee

Kilpirauhasen vajaatoiminta on neljä kertaa yleisempi naisilla kuin miehillä. Vaikka sairaus yleistyy iän myötä, kilpirauhasen vajaatoimintaa voi esiintyä myös nuoremmilla. Naisilla hoitamatta jäänyt sairaus saattaa vaikeuttaa muun muassa raskaaksi tulemista.

Teksti:
Roosa Roivainen
Kuvat:
Istock

Kilpirauhasen vajaatoiminta on neljä kertaa yleisempi naisilla kuin miehillä.

Kilpirauhasen vajaatoiminta on neljä kertaa yleisempi naisilla kuin miehillä. Vaikka sairaus yleistyy iän myötä, kilpirauhasen vajaatoimintaa voi esiintyä myös nuoremmilla. Naisilla hoitamatta jäänyt sairaus saattaa vaikeuttaa muun muassa raskaaksi tulemista.

Kilpirauhasen vajaatoiminta eli hypotyreoosi on sairaus, jossa aineenvaihduntaa ylläpitävän kilpirauhashormonin määrä kehossa on liian matala.

Suomessa kilpirauhasen vajaatoimintaa sairastaa noin 2-3 prosenttia väestöstä. Sairaus on neljä kertaa yleisempi naisilla kuin miehillä ja yleistyy iän myötä.

Kliininen kilpirauhasen vajaatoiminta diagnosoidaan tyypillisten oireiden ja verikokeiden perusteella. Harvoin, mutta joskus kilpirauhasen vajaatoiminta voi paljastua myös lapsettomuusklinikalla, sillä fertiili-ikäisillä naisilla hoitamaton kilpirauhasen vajaatoiminta vaikeuttaa raskaaksi tulemista.

– Jos kilpirauhasessa on toimintahäiriöitä – yli tai vajaatoimintaa – ne voivat aiheuttaa ovulaatiohäiriötä. Esimerkiksi vajaatoiminta nostaa prolaktiini- eli maitohormonintasoa, joka vaikuttaa ovulaatioon, kertoo HUSin lisääntymislääketieteen yksikön osastonlääkäri Eini Nikander.

Kilpirauhasen vajaatoiminta nostaa keskenmenon ja ennenaikaisuuden riskiä

Lapsettomuuspotilailla – eli heillä, jotka ovat yrittäneet vuoden raskaaksi tulemista tuloksetta – yksi alkuun tehtävistä perustutkimuksista on Nikanderin mukaan juuri kilpirauhasarvojen tarkistaminen. Testit tulevat tarpeeseen varsinkin, jos potilaalla on ollut toistuvia keskenmenoja, sillä kilpirauhasen vajaatoimintaan liittyy myös kohonnut keskenmenon sekä ennenaikaisuuden riski.

– Jos naisen kuukautiset ovat todella epäsäännölliset, niin tutkimukset aloitetaan jo puolen vuoden kohdalla. Silloin kilpirauhashormoni on yksi niistä perustutkimuksista, joka katsotaan, kertoo Nikander.

Lue myös: Outoja oireita? Jodin puutos voi häiritä kilpirauhasen toimintaa

Pariskunta pitelee kädessä raskaustestiä.
Lapsettomuuspotilailla kilpirauhasarvojen tarkistaminen on yksi perustutkimuksista, sillä kilpirauhassairaus voi aiheuttaa ovulaatiohäiriöitä ja nostaa keskenmenon riskiä.

Kilpirauhasarvot testataan kahden verikokeen avulla: toinen mittaa kilpirauhashormonin (P-T4-V) pitoisuutta ja toinen puolestaan aivolisäkkeen erittämää TSH-hormonia, joka säätelee kilpirauhasen toimintaa (P-TSH). Näin tarkistetaan johtuuko kilpirauhasen vajaatoiminta kilpirauhasesta itsestään vai siitä, ettei aivolisäke tuota tarpeeksi hormonia kilpirauhasen säätelyyn.

–  Lapsettomuuspotilailta tutkitaan, ovatko heidän TSH- ja T4-V-arvonsa viitealueilla. Jos arvot ovat lievästikin poikkeavat, määritetään kilpirauhasvasta-aineet, jotka nousevat autoimmuunissa kilpirauhastulehduksessa. Kilpirauhastulehdus altistaa jatkossa kilpirauhasen vajaatoiminnalle.

Tietämättään ei voi sairastaa – kilpirauhasen vajaatoiminta viestittää aina oireilla

Nikander muistuttaa, ettei ihminen voi sairastaa voimakasta kilpirauhasen vajaatoimintaa tietämättään. Jos potilaalla on säännöllinen kierto, hänellä ei ole todennäköisesti kilpirauhasen kliinistä vajaatoimintaa.

– Ei ole syytä huolestua asiasta – kilpirauhanen kyllä viestittää oireilla. Kliinistä kilpirauhasen vajaatoimintaa ei voi sairastaa siten, että olisi oireeton.

Lääkitys tekee kierrosta säännöllisemmän

Kilpirauhasen vajaatoiminnan diagnosoinnin myötä aloitettu lääkitys tekee kuukautiskierrosta säännöllisemmän ja aikaisemmat raskauden riskit madaltuvat.

Nikanderin mukaan lapsettomuushoitoja ei kannata aloittaa ennen kuin kilpirauhashormoni on saatu normaalille tasolle. Lääkityksen voi myös olla, ettei lapsettomuushoitoja enää tarvitakaan.

Lääkäri tutkii raskaana olevan naisen vatsaa. Kilpirauhasen vajaatoiminta voi aiheuttaa lapsettomuutta.
Vauva on ensimmäiset 20 viikkoa äidin kilpirauhashormonin varassa. Jos äidillä on kilpirauhasen vajaatoiminta, on tärkeää huolehtia, että äidin kilpirauhashormoniannostus on tarpeeksi suuri.

Itse raskauden aikana on tärkeää, että äidillä on tarpeeksi suuri kilpirauhashormonilääkitys, sillä sikiö on ensimmäiset 20 viikkoa äidin kilpirauhashormonin varassa.

– Varsinkin alkuraskauden aikana on tärkeää, että potilaan kilpirauhashormonilääkitys on riittävä ja lääkitysannosta yleensä rutiininomaisesti nostetaankin. Raskauden aikana sikiö tarvitsee T4-V-hormonia ja sitä pitää antaa monoterapiana.

Muut lähteet: Terveyskirjasto

.

X