Kofeiiniyliherkät saavat kofeiinista nopeasti oireita.
Terveys

Jos vähäinenkin määrä kahvia aiheuttaa tiettyjä oireita, saatat olla yliherkkä kofeiinille – ”Jo pieni hörppäys riittää”

Kofeiiniyliherkkyys on tila, jossa ihmisen keho ei siedä kofeiinia yhtä hyvin kuin toisten. Jo pieni määrä kofeiinia kehossa aiheuttaa oireita, kuten vapinaa, sydämentykytystä ja levottomuutta.
Teksti: Roosa Roivainen

Aiheuttaako jo pieni määrä kahvia sinulle vapinaa ja sydämentykytystä? Saatat olla kofeiinille yliherkkä. Kofeiiniyliherkkyys oireilee samalla tavalla kuin kofeiinin yliannostus.

– Kun puhutaan kofeiiniyliherkkyydestä, tarkoitetaan ihmisiä, jotka saavat todella nopeasti kofeiinista oireita. Jo pieni hörppäys kahvia voi aiheuttaa vapinaa, levottomuutta tai unettomuutta. Kofeiiniyliherkillä keho ei kestä yhtä hyvin kofeiinia kuin toisilla, kertoo Mehiläisen ravitsemusterapeutti Marianna Hölttä.

Kahvi on tyypillinen esimerkki kofeiinipitoisesta juomasta. Yliherkälle oireita voivat aiheuttaa myös muut kofeiinijuomat, kuten musta tee, kola- ja energiajuomat.

– Olen törmännyt vastaanotolla ihmisiin, joille kolajuomat aiheuttavat vapinaa ja tärinää. Myös tumma, musta tee saattaa laukaista oireet. Sen takia kofeiinille herkemmät ihmiset välttävät esimerkiksi mustaa teetä illalla turvatakseen yöunet.

Lue myös: Aloitatko sinäkin päiväsi aamukahvilla? Näin kahvin juominen tyhjään vatsaan vaikuttaa terveyteen

Mistä kofeiiniyliherkkyys johtuu?

Mistä sitten kofeiiniyliherkkyys johtuu? Höltän mukaan tiedetään, että ihmiset sietävät kofeiinia eri tavoin. Selvää syytä yliherkkyydelle ei kuitenkaan ole löydetty.

– Kofeiinin sietokykyyn vaikuttaa muun muassa henkilön paino. Pienikokoisten ihmisten ei tarvitse juoda paljon kahvia, jotta kofeiini vaikuttaa, kun taas isokokoisemmilla ihmisillä keho näyttäisi sietävän kofeiinia paremmin.

Hölttä kuitenkin painottaa, ettei painolla ole yhteyttä kofeiinin yliherkkyyteen.

– Paino ei pelasta yliherkkyydeltä, Hölttä muistuttaa.

Kofeiiniyliherkkyys voi puhjeta myös kolajuomista.

Myös kolajuomat voivat laukaista kofeiiniyliherkälle oireita.

Miten kofeiiniyliherkkyydestä voi päästä eroon?

Kofeiiniyliherkkyyteen ei ole olemassa muuta hoitokeinoa kuin siirtyä kofeiinittomiin tuotteisiin.

– Paras keino on lopettaa kofeiinin nauttiminen. Pikkuhiljaa kofeiini häviää elimistöstä, Hölttä kertoo.

X