Terveys

Kohdunkaulan syöpä on usein alussa oireeton – lääkäri kertoo kolme hälytysmerkkiä

Kun gynekologisiin syöpiin tavallisesti sairastuvat vaihdevuosi-iän ohittaneet naiset, kohdunkaulan syöpä tulee yleensä nuoremmille. Lääkäri kertoo, millaiset oireet on hyvä selvittää.

Teksti:
Terhi Harper 
Kuvat:
Istock

Jos kohdunkaulan syöpä onnistutaan havaitsemaan varhaisessa vaiheessa, sen paranemisennuste on erinomainen.

Kun gynekologisiin syöpiin tavallisesti sairastuvat vaihdevuosi-iän ohittaneet naiset, kohdunkaulan syöpä tulee yleensä nuoremmille. Lääkäri kertoo, millaiset oireet on hyvä selvittää.

Kun gynekologisiin syöpiin sairastuvien joukko muodostuu tavallisesti vaihdevuosi-iän ohittaneista naisista, kohdunkaulan syöpä tulee yleensä nuoremmille, noin 30–45-vuotiaille. Tätä nuorempien naisten keskuudessa kohdunkaulan syöpää esiintyy harvoin, kertoo osastonlääkäri Karoliina Aro Helsingin yliopistollisesta sairaalasta.

Vuosittain kohdunkaulan syöpä kohtaa noin 170 naista Suomessa. 1960-luvulla käynnistetty seulontaohjelma on tuottanut tulosta – muualla maailmassa kohdunkaulan syöpä näkyy yhä yleisimpien naisten syöpätyyppien listalla. Seulonnan ensisijaisena tavoitteena on havaita mahdollinen kohdunkaulan syövän esiaste ja hoitaa se ennen etenemistä varsinaiseksi kohdunkaulan syöväksi.

Lue myös: Pitäisikö gynekologinen ultraäänitutkimus tehdä vuosittain? Asiantuntija vastaa 10 kysymykseen gynekologisesta ultrasta

Alkuvaiheessa kohdunkaulan syöpä on usein oireeton

Kun nykyään kohdunkaulan syöpää tavataan yhä harvemmalta potilaalta, sitä ei välttämättä muisteta epäillä oireiden taustalta. Alkuvaiheessa kohdunkaulan syöpä on usein oireeton, ja toisaalta sen tyypilliset oireet selittyvät usein muulla syyllä.

Lääkärin vastaanotolle on syytä hakeutua, mikäli kuukautisten välillä esiintyy ylimääräistä vuotoa tai yhdynnästä on alkanut seurata verisiä vuotoja. Kolmas mahdollinen kohdunkaulan syövän oire on runsas valkovuoto, joka ei ole emätintulehduksen aiheuttama.

Mikäli kohdunkaulan syöpä onnistutaan havaitsemaan varhaisessa vaiheessa, sen paranemisennuste on erinomainen. Jos syöpä on ehtinyt jo oireilemaan voimakkaasti, se voi kertoa kasvaimen levinneen laajemmalle alueelle – tämä puolestaan huonontaa paranemisennustetta.

Lue myös: Hoidettiin ensin bakteerivaginoosina – Taru Salovaaran väsymys, yöhikoilu ja oudot vuodot paljastuivat kohdunkaulan syöväksi: ”En ollutkaan kuvitellut oireitani”

HPV-rokote antaa tehokkaimman suojan

Harhakäsitys siitä, että kohdunkaulan syöpä olisi suora seuraus huolettomasta ja vapaasta seksuaalikäyttäytymisestä, elää valitettavan sitkeässä.

– Kohdunkaulan syöpään sairastumisen ei kuitenkaan tulisi herättää häpeää – käytännössä kaikki seksuaalisesti aktiivista elämää viettävät aikuiset altistuvat jossakin vaiheessa valtaosan kohdunkaulan syövistä aiheuttavalle papilloomavirukselle (HPV).

Toistaiseksi ei tiedetä, miksi toisilla papilloomavirus jää elimistöön ja aiheuttaa syövän esiasteen ja lopulta mahdollisesti myös syövän. Se kuitenkin tiedetään varmaksi, että tupakointi heikentää kehon immuunijärjestelmää ja kasvattaa riskiä sairastua kohdunkaulan syöpään.

Parhaan suojan papilloomavirusta ja siten myös kohdunkaulan syöpää vastaan tarjoaa HPV-rokote, joka on kuulunut kansalliseen rokotusohjelmaan tytöillä vuodesta 2013 ja pojilla vuodesta 2020 lähtien. Suomessa rokotuskattavuus on hyvä, noin 70–80 prosenttia. Rokote antaa tehokkaimman suojan, kun se otetaan esiteini-iässä ennen sukupuolielämän aloittamista. Tuolloin annettuna rokotteen aiheuttama immuunivaste on paras.

HPV-rokotteen voi hankkia aikuisiälläkin – vaikka rokote ei paranna olemassa olevaa infektiota, se voi suojata uusilta.

Lue myös: Kärsitkö välivuodoista? Välivuoto voi olla vakavan sairauden merkki

X