Terveys

Kohti luomua (1/6): Miksi vaihtaisin puhtaampaan?

Teksti:
Anna.fi
luomu

Luomuruoka on kallista. Luomuilu on hippejä varten. Luomutuotteita ei saa meidän lähikaupasta, enkä jaksa raahautua isompaan kauppaan. Miksi vaihtaisin luomuun ja puhtaampaan elämään, kun kaikesta tulee paljon hankalampaa? Ensimmäinen osa Kohti luomua -juttusarjasta yrittäävastata näihin kysymyksiin. Haasta vankat uskomuksesi!

Miksi vaivautuisin?

Luomuruoka on jo vanha juttu. Olen kuullut luomuhehkutusta vuosia, mutta en ole saanut kunnon kimmoketta ryhtyähankkimaan luonnonmukaisesti tuotettua, puhtaampaa ruokaa. Omalla kohdallani verukkeet ovat alkaneet siitä, että luomuruoka on niin paljon tavallista kalliimpaa. Pidemmälle ei ole tekosyiden listalla tarvinnut edetä.

Olen tietenkin, niin kuin jokainen muukin tässämaassa, kuullut myös, että vihanneksia ja hedelmiä pitää syödä runsaasti joka päivä. Mistä johtuu, että meistä suurin osa silti lipsuu tästä – joka päivä?

Olen myös ollut täysin tietoinen siitä, että käyttämäni kosmetiikka hammastahnoineen ja dödöineen, monet kodin pesuainepurkit ja -putelit sekä sisältävät myrkkyjä tai vähintään ihmiskehoa ärsyttäviä ainesosia, mutta olen tuupannut ajatuksen lokeroon, josta se ei ole päässyt kummittelemaan päivittäisessä elämässä.

Viime jouluna sain uutta ajateltavaa. Veljeni muutaman vuoden takaiset inttikaverit ovat alkaneet puuhata luomujuttujen ja kanssa ja lähettivät laskuvarjojääkäriystävilleen – noille raavaille, teräksestä tehdyille nuorille miehille – sähköisen joulukalenterin muodossa liudan pupunruokaohjeita sekävinkkejä myrkyttömämpään elämään. Kumma kyllä, hyvillä perusteluilla ja huikeilla treenitulosten paranemisilla kaverit saivat viestinsä nuorten lihansyöjien parissa läpi. Minä hullaannuin siinä sivussa.

Tekosyiden raivaustalkoot

Koetetaanpa lähestyä asiaa tekosyiden kärjen kautta.

1. Luomu on kallista

Luomuruoka on tosiaan ensisilmäyksellätyyriimpää kuin tavallinen ruoka. Lähemmällä tarkastelulla hinta ei enää olekaan kynnyskysymys, kun ruuan laatu ja ravintopitoisuus paranevat. Mietipä vaikka, minkä verran omenan painosta lähtee, kun kuorit sen. Luomuomenaa ei tarvitse kuoria, vaan se maistuu kuorineen päivineen samalta kuin mummolan pihalta poimittu omppu.

2. Luomu on hippejä varten

Niin minäkin luulin. Että pitää olla biodynaamisen viljelyn raskaan sarjan harrastaja tai pukeutua okranvärisiin organic cotton -vaatteisiin. Viimeksi kun olen kuullut vihreän ruokavalion ja elävän ruuan hyvistä puolista, kuulin sen kaverilta, joka oli pukeutunut märkäpukuun henkistä pääomaa käsittelevään seminaariin (joka pidettiin sisätiloissa) ja joudun myöntämään, että minulla oli lieviä ongelmia uskoa häntä.

Tällä kertaa puhtaan ruuan terveyttä edistävistä vaikutuksista kertoi minulle Numen-nimisessä yrityksessä työskentelevä hieman yli parikymppinen, pitkänhuiskea, treenattu, kilpaurheilutaustainen, hauska ja reipas mies nimeltä Jaakko Halmetoja. Tästä kaverista oli hippeys kaukana. Tai ehkä ei sittenkään – Jaakko on juuri sopivasti vapaa ja vallaton hippi, joka tykkään tervehtiessään kättelemisen sijaan halata uuttakin tuttavuutta.

3. Luomua ei saa meidän lähikaupasta

No eipä välttämättä saa. Meidän lähikaupastamme löytyy karkeasti ottaen vain luomuomenoita (suuressa pakkauksessa), jälkiuunileipää (joka on kyllä mainio löytö), perunoita (paperipussissa, jonka läpi et näe perunoiden kuntoa), maitoa ja pari muuta tuotetta. Muutama viikko sitten löytyi myös tuoremehua, mutta sekin hävisi.

Tässä kohden sopii soimata vain itseään. Kunhan saan aikaiseksi, marssin kauppaan ja kysyn, voisivatko he ystävällisesti tilata sen tuoremehun lisäksi muutamia muitakin luomutuotteita. Kysyntäohjaa kumma kyllä myös luomutuotteiden kohdalla tarjontaa. Jos askel painaa, etkäjaksa kantaa kauppakasseja suuremmasta puodista, on otettava aktiivisesti yhteyttä lähikauppiaaseen ja toivoa valikoimaa.

4. Luomunmetsästys tekee elämästä hankalampaa

luomu

Hmm, miksi tekisi? Suurin osa meistä on valmis vaahtoamaan tuohtuneena siitä, ettei kaupasta löydy tälläkertaa lempisiideriä tai siitä että olutmäyräkoirat ovat loppuneet. Miksi et näkisi vaivaa sen eteen, että saat puhtaampaa ruokaa?

Ai miksi tarvitsisit puhtaampaa ruokaa, eikösuomalainen ruoka muka ole ihan puhdasta? Kas, siihen löytyy toivottavasti vastaus Kohti luomua -sarjan loppuun mennessä.

Pupunruokaa ja maailman vahvimpia nisäkkäitä

Valmentaja Jaakko Halmetoja puhuu ja konsultoi työkseen puhtaamman ravinnon puolesta. Kun kysyn Jaakolta, miksi luomua pitäisi pyrkiä käyttämään ja elämäntapoja remppaamaan, Jaakko vastaa kysymyksellä. ”Miksi käyttäisin jotain muuta? Luomu on minusta se puhdas perusruoka – miksi siis laittaisin itseeni jotain, mihin on lisätty haitallisia, tarpeettomia aineita?”

Mutta että nuoret miehet ja salaatti. Miten sellainen muka toimii? ”Kyllä aina joskus joku sanoo, että puput syö salaattia. Minä sanon niille, että katsokaa mitä maailman vahvimmat nisäkkäät syövät ja kerron tuloksista, joita oikeilla ravintomuutoksilla on saavutettu.” 

MS-taudista Cooperin testiin

Jaakon ja kumppaneiden innostus syttyi erään tuttavan myötä. Tuttavalla (nuorehko mies hänkin) oli todettu MS-tauti, joka johtaa liikuntakyvyn rajoittumiseen. Tuttava oli lähtenyt diagnoosin jälkeen reissaamaan Aasiaan ja palannut Suomeen tuomisinaan repullinen puhtaamman ruuan ohjeita. Perusteellisen elämäntaparemontin jälkeen tauti ei näyttänytkään enää kuihduttavan. Hiljattain tuttava pinkaisi Cooperin testissä 3 450 metriä.

”Se on enemmän kuin meikä ikinä on juossut”, Jaakko toteaa. Jaakko katsoessani uskoisin, että hänkin hölkkää aikamoisen matkan testiajan puitteissa.

Luomutuotteiden laadusta

Mikä niissä luomutuotteissa sitten konkreettisesti on parempaa? ”Luomu on ravintorikkaampaa ja vähemmän saasteista eli lähempänä sitä ruokaa, jota elimistömme on kehittynyt hyödyntämään. Nykyisen kaltainen ruoantuotanto eli teollisessa mittakaavassa tapahtuva, yksipuolinen tuotanto, on altis taudeille ja tuholaisille. Älä osta geenimanipuloitua ruokaa – kukaan ei tiedä seurauksista.”

Vihersmoothie tuli elämääni –jäädäkseen

Ensimmäinen asia, jonka omalla kohdallani adoptoin Jaakon ja kavereiden puhtaammista, terveellisemmistäruokaohjeista, oli vihersmoothie. Siihen olen nyt hurahtanut aivan täysin, eikä päivä tunnu hyvältä ilman vihreää pirtelöä.

Ongelma superterveellisten, ravitsevien vihreiden vihannesten kohdalla on, että ne eivät maistu järin kutkuttelevalle. Lisäksi meidän ruuansulatuksemme on Jaakon mukaan nykyisin niinkin hyvässäkunnossa, että suuhun laitettu salaatti tulee lähestulkoon samanmoisena ulos.

Kas, ruuansulatuksen auttamiseksi vihreät salaatinlehdet laitetaan tehosekoittimeen ja lisätään runsaasti vettä. Harvassa ovat ne, jotka väittäisivät salaatin ja veden yhdistelmää hyvän makuiseksi, mutta jos joukkoon sekoitetaan banaani, marjoja tai muita herkullisia hedelmiä – väri ei ehkä edelleenkään puhuttele, mutta maku on ihastuttava!

kohtiluomua

Pois, pois psoriaasi ja vatsalle hemmottelua

Hyvän ystäväni tyttökaverilla on muuten nivelpsoriaasi, joka aiheuttaa särkyä ja turvotusta. Tyttökaveri suhtautui aluksi epäilevästi ystäväni esittelemiin ruokaohjeisiin, mutta oli kokeillut kuukauden verran (salaa ystävältäni) vihersmoothieita. Kuukauden jälkeen tyttökaveri oli kainosti kertonut, ettäturvotus oli laskenut merkittävästi. Että ehkä niissä ohjeissa sittenkin oli jotain hyvää.

Omalla kohdallani vihersmoothie tuntuu aivan ensimmäisinä päivinä hieman oudolta. Kaverit naureskelevat salaatin silppuamisvimmalleni ja vihertävä litku näyttää itsestänikin hieman suspektilta. Muutamassa päivässä pääsen kuitenkin vauhtiin ja parin viikon jälkeen huomaan, ettämakeanhimoni on laantunut huomattavassa määrin. Toinen positiivinen vaikutus on verensokerin heittelehtimisen lakkaaminen. Jokapäiväistä keskipäivän väsähdystä en huomaa enää.

Vihersmoothiella on myös varsin puhdistava vaikutus. Siispä ensimmäisinä päivinä ottaessani pirtelön ruokalistalle, olen tyytyväinen, että päivärytmi on rauhallinen ja masulla on aikaa tottua.

Vihersmoothieresepti

tammenlehtisalaatti (luomua tietty)
200 g pakastemustikoita
1 luomubanaani
1 rkl luomuhunajaa
reilusti vettä

Heitä ainekset blenderiin ja anna tehosekoittimien laulaa. Nauti heti – voit myös laittaa lasillisen tai pari jääkaappiin ja nauttia ne myöhemmin päivän aikana. Varioi reseptiä rohkeasti omien mieltymyksiesi mukaan! Lisää raikkaita reseptejä löydät Nutrix-kirjasta.

kohtiluomua

PS. Siitä hippeydestä vielä, suuressa maailmassa organic food on kova juttu, eikä sitä liitetä pelkästään rastoihin ja hamppupaitoihin. Tsekkaa vaikka alla olevat kuvat tyylikkäästä BioMarkt-liikkeestä. Seuraavassa jutussa asiaa ekokauppa Ekolosta.

Biomarkt

Lue lisää:
Luomu.fi
Numen
Puhdistamo
Joulukalenteri
Kemikaalicocktail

Anne

X