Korvien puhdistus ei ole tarpeen, jos korva on terve.
Vanupuikko ei puhdista korvaa tarpeeksi hyvin, vaan työntää vaikkua syvemmälle korvakäytävään.
Terveys

Joudutko putsaamaan korviasi usein? Se voi kieliä piilevästä ihosairaudesta – lääkäri vastaa 6 kysymykseen korvien puhdistamisesta

Jos korvat kutisevat tai menevät helposti tukkoon, oireiden taustalla voi olla allergia tai ihosairaus, kuten atopia.
Teksti: Roosa Roivainen Kuvat: iStock

Korvien puhdistus on monelle rutiininomainen tapa, vaikka tiedetäänkin, ettei korvia saisi mennä kaivelemaan omin päin. Mutta miten korvia tulisi sitten hoitaa ja putsata? Kysyimme Terveystalon korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Hanna Karvoselta vinkkejä siihen, miten korvat pysyvät hyvässä kunnossa.

Lue myös: Unohda vanupuikot! Korvalääkäri neuvoo, miten korvien puhdistus on turvallista

Kuinka usein korvat tulisi puhdistaa?  

”Vaikun tehtävä on suojata korvaa vedeltä ja bakteereilta. Nyrkkisääntönä on, että tervettä korvaa ei tarvitse puhdistaa, sillä korva poistaa vaikun itse. Siitä huolimatta korvien puhdistus on monelle tapa, jota tehdään esimerkiksi kosmeettisista syistä. Jos korvia puhdistetaan kuitenkin liikaa, korvakäytävästä poistetaan oma suojakerros, ja vaikuntuotanto korvassa lisääntyy.”

Mitä haittaa on, jos korvien puhdistamiseen käyttää vanupuikkoa?

”Moni puhdistaa korvansa pumpulipuikolla ja selviää ongelmitta. Lääkärikin käyttää pieniä vanupuikkoja potilaan korvan puhdistamiseen. Ero on kuitenkin siinä, että lääkäri näkee korvaan. Kun kotona yritetään näppituntumalla pyöritellä vaikkua pois, puikko työntää vaikkua syvemmälle korvakäytävään ja pahentaa tilannetta. Mitä syvemmällä vaikkukerros on, sitä hankalampaa vaikkua on saada pois.

Korvien kaivelemisessa on myös se riski, että vanupuikko osuu tärykalvoon. Vastaanotolleni tulee noin kerran parissa kuukaudessa potilas, joka on vahingossa tökännyt pumpulipuikolla tärykalvoon reiän. Rikkoutunut tärykalvo vaatii pitkän hoidon, jopa puoli vuotta.”

Miksi toisilla ihmisillä erittyy enemmän vaikkua kuin toisilla?

”Korvakäytävä on ihoa, ja kaikki ihosairaudet voivat olla myös korvassa. Näistä yleisimmät ovat atopiat ja allergiseen oireiluun liittyvät ongelmat, jotka lisäävät korvan vaikuntuotantoa.

Lisäksi korvaan työnnettävät nappikuulokkeet, korvatulpat tai kuulokoje häiritsevät korvan luonnollista vaikunpoistoa ja vaikkua kertyy syvemmälle korvakäytävään. Vaikun pakkaantuessa korvaan, korva voi mennä helposti tukkoon.”

Mistä tietää, johtuuko korvan tukkeutuminen ihosairaudesta tai allergiasta?

”Usein korvien kutina kertoo, että taustalla on luultavasti iho-ongelma, kuten atopia tai korvan kuivuus. Myös siitepölyallergia voi oireilla korvien tukkeutumisella. Keväisin lääkärin vastaanotolle saapuu allergikkoja, joiden korvat ovat menneet tukkoon. He eivät välttämättä tiedä olevansa siitepölylle allergisia, koska allergia ei välttämättä oireile muuten.”

Esimerkiksi nappikuulokkeet kerryttävät helposti vaikkua syvälle korvakäytävään ja häiritsevät korvan vaikunpoistoa.

Kuinka korvien tukkoon menemistä voi ehkäistä kotona?

”Korvan tukkeutumista voidaan ehkäistä käyttämällä vaikkua liuottavaa öljyä. Siitepölyallergikot saavat apua allergialääkkeistä, jotka rauhoittavat vaikuntuotantoa ja ihoreaktioita. Atoopikkojen tulisi puolestaan hoitaa korvan atopiaa samalla tavalla kuin ihon atopiaa. Hoidoksi käyvät kortisoni- ja atopiarasvat, joita voidaan käyttää korvakäytävän suulla.

Korvakäytävään ei tulisi laittaa omin päin voidetta, sillä vääränlaisen rasvan käyttö voi aiheuttaa korvan sisälle hankalan hiivasieni-infektion. Mikäli epäilee atopiaa korvakäytävässä, kannattaa ensiksi käydä lääkärillä, joka arvioi tilanteen ja ohjeistaa korvan hoidossa.”

Milloin tarvitaan korvien huuhtelua?

”Jos korvaan tulee paineen tunne ja kuulo heikentyy, korvaa kannattaa tulla näyttämään lääkärille, joka katsoo, onko korva tukossa. Jos korvakäytävässä on tukos, korva huuhdellaan vedellä auki. Tukos voi tulla myös pikkuhiljaa vuosien saatossa. Silloin vaikku on niin pakkaantunutta, että tukos ei välttämättä oireile muuten kuin kuulon heikentymisenä tai korvatulehduksena.

Korvien huuhtelu poistaa yleensä tukoksen, mutta joskus tukos voi olla niin paha, että korvalääkäri joutuu puhdistamaan korvan mekaanisesti työkalujen kuten imurin avulla.”

X