Terveys

Kotona mitattu aamuverenpaine paljastaa terveysriskit – näin verenpaineen mittaaminen kotona onnistuu oikein

Aamuverenpaine kotona mitattuna paljastaa iäkkään sydänriskit paremmin kuin iltamittaus tai lääkärin vastaanotolla tehty mittaus, kertoo tuore japanilaistutkimus. Kotimittauksessa on etunsa myös nuoremmillekin.

Teksti:
Päivi Pelkonen
Kuvat:
Istock

Verenpaineen mittaaminen kotona onnistuu parhaiten olkavarsimittarilla. Rannemittaria suositellaan vain, jos itselle oikean kokoista mansettia ei ole saatavilla.

Aamuverenpaine kotona mitattuna paljastaa iäkkään sydänriskit paremmin kuin iltamittaus tai lääkärin vastaanotolla tehty mittaus, kertoo tuore japanilaistutkimus. Kotimittauksessa on etunsa myös nuoremmillekin.

Verenpaineen mittaaminen kotona on helppo tapa seurata omaa terveyttään.

– Jos perusterveen ihmisen aamuverenpaine on koholla, täytyy syitä miettiä tarkasti. Taustalla voi olla esimerkiksi unihäiriöitä, kuten uniapneaa tai runsasta alkoholin käyttöä, HUS:n erikoislääkäri Jyri Lommi sanoo.

Verenpaine vaihtelee päivän aikana. Varmimmat tulokset saadaan, kun verenpaineen mittaus tehdään useampaan kertaan ja lasketaan tulosten keskiarvo. Rasitus ja jännitys voivat nostaa verenpainetta tilapäisesti.

Lue myös: Tiedätkö, miksi verenpaine kannattaa aina mitata kahdesti peräkkäin?

Tuttu ja turvallinen ympäristö auttaa muun muassa jännittäjää rentoutumaan.

– Kotiympäristössä on helpompi rentoutua. Toiset saattavat jännittää hoitohenkilöstön tekemää verenpaineen mittausta ja vierasta ympäristöä, Lommi sanoo.

American Journal of Hypertension -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa seurattiin kolmen vuoden ajan 350 suurentuneessa sydän- ja verisuonitautien vaarassa olevaa yli 80-vuotiasta henkilöä. Tutkimuksessa havaittu yhteys liittyi erityisesti systoliseen verenpaineeseen ja yhteys voimistui, mitä korkeampi verenpainelukema oli.

Lue myös: Tee verenpainetesti – testaa terveystietosi ja katso, tiedätkö tarpeeksi verenpaineen vaaroista

Mittaaminen parhaimpia keinoja seurata omaa terveyttään

Perusterveenkin ihmisen pitäisi olla kiinnostunut omasta verenpaineestaan viimeistään 40 vuoden iässä, sanoo HUS:n erikoislääkäri Lommi.

Kohonnut verenpaine ei yleensä tunnu, joten mittaus on ainut keino varmistaa asia. Jatkuvasti koholla oleva verenpaine vaurioittaa sydäntä, verisuonia, aivoja ja munuaisia.

– Kyllä verenpaineen mittaus kuuluu perusterveystarkastukseen kaikille aikuisille. Se on yksi tehokkaimpia ja yksinkertaisimpia keinoja seurata omaa terveyttään. On tärkeää tunnistaa kohonnut verenpaine ajoissa, jotta voidaan miettiä elämäntapojen muutosta ja mahdollista lääkitystä, Lommi toteaa.

Näin verenpaineen mittaaminen kotona onnistuu

Kotimittaukseen suositellaan olkavarsimittaria. Rannemittaria suositellaan vain, jos itselle oikean kokoista mansettia ei ole saatavilla. Liian pieni mansetti saattaa antaa liian korkean arvon ja vastaavasti liian suuri todellista lukemaa matalamman arvon.

Verenpaineen mittaus onnistuu kummasta olkavarresta tahansa, mutta tavallisesti oikeakätisen on helpompaa tehdä mittaus vasemmasta kädestä ja päinvastoin.

Istu ja rentoudu ennen mittausta hetki. Lommi suosittelee, että aamumittaus tehtäisiin ennen aamupalaa tai lääkkeidenottoa. Esimerkiksi kahvi tai tee voivat vaikuttaa verenpaineeseen kohottavasti. Verenpaineen mittausta edeltänyt tupakointi voi myös vaikuttaa mittaustuloksiin. Verenpainelääkkeiden lisäksi muilla eri sairauksiin käytettävillä lääkkeillä voi olla vaikutusta verenpainetasoihin. Iltamittauksen voi tehdä oman rytmin mukaan 18-21 välillä, kuitenkin rauhoittuneessa olotilassa.

Verenpainetta mitatessa mansetin ja olkavarren väliin tulisi mahtua sormi. Samalla kannattaa katsoa, että ilmaletkun kiinnityskohta on ylöspäin ja letku kulkee vapaasti.

Mittauksen aikana pidä käsi rentona. Sen aikana ei saisi myöskään puhua tai liikkua. Verenpaineen mittaus on hyvä toistaa muutaman minuutin kuluttua ja merkitä molemmat tulokset ylös.

Lue myös: Stressi nostaa salakavalasti verenpainetta – näin suojaat kehoasi vaaralliselta verenpaineelta

Lähteet: Erikoislääkäri Jyri Lommi, HUS, American Journal of Hypertension, DuodecimSydän.fi

X