Ilman reseptiä myytävät tulehduskipulääkkeet on tarkoitettu lyhytaikaiseen käyttöön.
Ilman reseptiä myytävät tulehduskipulääkkeet on tarkoitettu lyhytaikaiseen käyttöön.
Terveys

Kuinka paljon tulehduskipulääkettä kannattaa ottaa kerralla päänsärkyyn? Lääkäri vastasi 7 kysymykseen tulehduskipulääkkeistä

Kuinka kauan ja millaisia määriä ilman reseptiä myytäviä tulehduskipulääkkeitä voi käyttää ilman lääkärin kanssa keskustelua? Entä kuinka paljon tulehduskipulääkettä kannattaa ottaa kerralla esimerkiksi päänsäryn iskiessä? Kysyimme lääkäriltä.
Teksti: Hilppa Wuokko Kuvat: iStock

Ilman reseptiä apteekista saatavat tulehduskipulääkkeet ovat mietoja särkylääkkeitä, jotka on tarkoitettu tilapäiseen käyttöön. Ne tuovat usein helpotuksen esimerkiksi yhtäkkiä iskeneeseen päänsärkyyn. Yleislääkäri Emilia Lagus Terveystalosta vastasi kysymyksiimme tulehduskipulääkkeistä.

1. Kuinka kauan tulehduskipulääkkeitä voi käyttää ilman lääkärin määräystä?

– Noin kolme päivää. Kenenkään ei pitäisi syödä tulehduskipulääkkeitä pitkäkestoisesti ilman lääkärin määräystä. Jos särkylääkkeiden tarve on pidempiaikainen, asiasta kannattaa keskustella lääkärin kanssa. Kipu on tärkeää hoitaa, kenenkään ei tarvitse kärsiä. Mutta jos kipulääkettä tarvitsee pidemmän kuurin, asiantuntijan kanssa on hyvä miettiä, mikä on paras lääke ja millaisissa annoksissa. Myös kivun syy on tärkeää selvittää, jotta sitä voidaan hoitaa pelkän kivunlievityksen sijaan. Ellei kivun syy ole selvillä, tulehduskipulääkkeen ottamisen kanssa kannattaa olla alusta alkaen varovainen.

2. Kuinka turvallista tulehduskipulääkkeiden satunnainen käyttö on?

– Arvioisin, että muille kuin riskiryhmiin kuuluville satunnainen tulehduskipulääkkeiden käyttö on varsin turvallista. Jokaisella tulehduskipulääkkeiden käyttäjällä kuitenkin lisääntyvät käyttöön liittyvät riskit, jos tulehduskipulääkkeiden käyttö on pitkäaikaista tai lääkkeitä käytetään suuria määriä.

3. Millaisia haittoja tulehduskipulääkkeet voivat aiheuttaa?

– Tulehduskipulääkkeet voivat aiheuttaa haavauman mahaan tai suolistoon. Lisäksi munuaisten toiminta voi kärsiä tulehduskipulääkkeiden käytöstä. Tulehduskipulääkkeet lisäävät riskiä sydänkohtauksiin ja aivotapahtumiin. Eri mekanismien kautta tulehduskipulääkkeet voivat turvottaa ja lisätä sitä kautta verenpainetta.

Kuinka paljon särkylääkettä voi ottaa? Jos kipulääkettä tarvitsee pidemmän kuurin, asiantuntijan kanssa on hyvä miettiä, mikä on paras lääke ja millaisissa annoksissa.

Kuinka paljon särkylääkettä voi ottaa? Jos kipulääkettä tarvitsee pidemmän kuurin, asiantuntijan kanssa on hyvä miettiä, mikä on paras lääke ja millaisissa annoksissa.

4. Millaisia oireita tulehduslääkkeiden liian pitkästä tai liian runsaasta käytöstä seuraa?

– Vaikka tulehduskipulääkkeiden pitkäaikainen tai runsas käyttö voi aiheuttaa hengenvaarallisia oireita, näistä oireista ei välttämättä tule lainkaan oireita. Ihmisellä voi olla kehittymässä esimerkiksi vatsahaava, joka huomataan vasta silloin, kun aletaan tutkia, miksi ihmisellä on anemiaa, jonka hidas verenvuoto vatsassa on aiheuttanut. Jos tulehduskipulääkkeitä on käyttänyt kauan, kannattaa asia ottaa puheeksi lääkärin kanssa.

5. Kuinka paljon tulehduskipulääkettä kannattaa ottaa kerralla esimerkiksi päänsäryn iskiessä?

– Paras annostus on aina pienin mahdollinen toimiva annos. Lähtisin kokeilemaan sitä annostusta, mikä pakkauksessa ilmoitetaan. Lääkkeen sopiva annostus lukee tuoteselosteessa. Esimerkiksi ibuprofeiinista puhuttaessa kotihoitoannos on yleensä aikuisille 400 milligrammaa. Hirveästi kivunhoitoteho ei tämän annoksen jälkeen lisäänny, mutta haitat lisääntyvät. Jos taas kipulääkettä syö liian pieniä annoksia, voi käydä niin, että saa haitat, mutta ei lääkkeen hyötyjä.

6. Milloin puhutaan särkylääkkeiden yliannostuksesta?

– Yliannostus on mikä tahansa annos, joka ylittää suositellun annostuksen. Tulehduskipulääkkeet eivät sekoita päätä, joten sellaisesta ei yliannostusta huomaa. Se, kuinka haitallinen yliannostus on, riippuu monesta tekijästä. Aina, jos huomaa ottaneensa yliannostuksen, kannattaa kysyä neuvoa myrkytyskeskuksesta. Lapsia varten kotona on aina hyvä olla lääkehiiltä, jota lapselle voi antaa, jos tulehduskipulääkkeiden annostuksen kanssa käy vahinko.

7. Voiko tulehduskipulääkkeisiin jäädä koukkuun?

– Särkylääkepäänsärky on tilanne, jossa elimistö on tottunut saamaan särkylääkkeitä, ja särkylääkkeiden käyttämättä jättäminen aiheuttaa päänsärkyä. Ainoa tapa päästä eroon särkylääkepäänsärystä on vieroittautua lääkkeestä. Se voi olla hankalaakin ja vaatia jopa sairaalahoitoa.

Lue myös:

Keiden kannattaa varoa tulehduskipulääkkeiden käyttöä? Kysyimme lääkäriltä

Miten elää kroonisen kivun kanssa? 6 ohjetta

Painon tunnetta tai kipua oikean kyljen alla? Taustalla usein yllättävältä tuntuva syy

X