Terveys

Kun sipuli, ruis ja muut superfoodit tekevät mahan kipeäksi – voiko vatsan saada kestämään ongelmallisia ruoka-aineita?

Osa terveellisiksi luokitelluista ruoka-aineista aiheuttaa monille vatsavaivoja. Mutta mikä on normaalia vatsan toimintaa ja millaisia oireita ei kannata ohittaa?

Teksti:
Laura Koljonen

Ruisleipä aiheuttaa monelle turvotusta ja vatsakipuja.

Osa terveellisiksi luokitelluista ruoka-aineista aiheuttaa monille vatsavaivoja. Mutta mikä on normaalia vatsan toimintaa ja millaisia oireita ei kannata ohittaa?

Esimerkiksi sipuli ja valkosipuli ovat varsinaisia terveyspommeja, mutta joillekin nämä sekä monet muut terveellisiksi todistetut ruoka-aineet aiheuttavat kuitenkin ikäviä vatsavaivoja.

Laillistettu ravitsemusterapeutti Leena Putkonen on erikoistunut herkkään vatsaan: hän on FODMAP-asiantuntija ja sairastaa itse ärtyvän suolen oireyhtymää.

– Osa terveellisiksi luokitelluista ruoka-aineista keikkuu myös eniten turvotusta ja ilmaa aiheuttavien ruoka-aineiden listoilla, Putkonen sanoo.

Hänen mukaansa tällaisia ruoka-aineita ovat juuri sipuli ja valkosipuli sekä ruis ja vehnä. Myös jotkut hedelmät, esimerkiksi päärynä ja omena, ovat monelle vatsavaivojen lähde.

– Ylävatsaoireiden kuten refluksin suhteen ongelmallisimpia ruoka-aineita ovat muun muassa kahvi, piparminttu, suklaa ja alkoholi.

Mutta pitääkö kyseisistä ruoka-aineista luopua kokonaan vai auttaisiko siedätys?

Liika karsiminen ei kannata

Leena Putkonen sanoo, että ruokavaliotaan ei pitäisi karsia liikaa tai varmuuden vuoksi. Silloin ruokavalio uhkaa muuttua liian yksipuoliseksi.

– Pitää muistaa, että jos karsii jonkin hyvän ruoka-aineen, se pitää korvata ainakin yhtä hyvällä eikä millään ravintoköyhällä hötöllä. Esimerkiksi täysjyväviljasta leivotun leivän korvaaminen riisikakuilla ei ole hyvä idea. Jälkimmäisen ravintoaineet ovat huomattavasti heikommat kuin täysjyväviljassa.

Putkonen kuuluu niihin, joille reseptissä kuin reseptissä esiintyvä sipuli on ongelmallisin ruoka-aine. Hän on korvannut sipulin purjon vihreällä osalla. Valkosipulin hän on korvannut  valkosipuliöljyllä.

– Jotkut kestävät pieniä määriä itselleen ongelmallisia ruoka-aineita. Jos asiakkaallani on todella voimakkaat oireet, ruokavaliosta karsitaan 4–6 viikoksi kaikki huonosti imeytyviä hiilihydraattiyhdisteitä sisältävät FODMAP-hiilihydraatit. Tuon ajanjakson jälkeen niitä lisätään pikkuhiljaa. Siten selviää, mikä oireita aiheuttaa.

Putkonen sanoo, että lisäämisvaiheessa saatetaan huomata, että vatsavaivoja ei aiheutakaan ruis, vaan asiakas kestää vatsaystävällistä ruisleipää tai voi korvata sen 100 prosenttisella kauraleivällä.

– Moni keliakiaa sairastamaton välttelee gluteenia turhaan, kun vatsan ongelmat aiheuttaakin jokin muu ruoka-aine.

Piereskely on normaalia, kipu ja voimakas turvotus ei

Toisille vatsavaivoja – kuten ilmavaivoja, turvotusta ja ripulia – aiheuttavat juuri FODMAP-hiilihydraatit, mutta aina ei tietenkään ole kyse niiden huonosta sietämisestä.

Mutta mikä sitten on normaalia vatsan toimintaa ja millaisia oireita ei kannata ohittaa?

Piereskely on Putkosen mielestä täysin normaalia suolen toimintaa, mutta vatsan jatkuva voimakas turvotus ja kipu eivät.

– Jos vatsan näyttää turvotuksen takia raskausvatsalta, se ei ole normaalia. Silloin kaasua ei ikään kuin saa piereskeltyä pois.

Putkonen sanoo, että myös kipu on merkki siitä, että vatsavaivat on syytä ottaa tosissaan.

– Tai jos hapanta nestettä nousee säännöllisesti kurkkuun ja sen takia herää öisin yskimään. Nämä oireet liittyvät usein ylävatsavaivoihin.

X