Terveys

Kun tuoksut aiheuttavat tuskaa – tuoksuherkät kertovat: ”En todellakaan suostu suutelemaan tupakoivaa ihmistä”

Tupakan käry, hajuvedet, hajustetut pesuaineet, likaiset hiukset ja tuoksukynttilät. Tuoksuherkkää piinaavat monet arkipäiväiset hajut.

Teksti:
Laura Koljonen
Kuvat:
Istock

Tuoksuyliherkkä kärsii usein voimakkaiden hajusteiden lisäksi myös pahoista hajuista.

Tupakan käry, hajuvedet, hajustetut pesuaineet, likaiset hiukset ja tuoksukynttilät. Tuoksuherkkää piinaavat monet arkipäiväiset hajut.

Allergia-, iho- ja astmaliiton teettämän tutkimuksen mukaan tuoksuherkkyys vaikuttaa merkitsevästi puolen miljoonan suomalaisen elämään.

Tuoksuherkät saavat oireita muun muassa haju- ja partavesistä, tuoksukynttilöistä, hiuslakoista ja voimakkaasti tuoksuvista kukista.

Oireet vaihtelevat päänsärystä huonovointisuuteen ja ihon punoittamisesta nuhaan.

Kysyimme tuoksuherkiltä, millaiset hajut saavat heidät oirehtimaan.  

”Erotan pyykinpesuaineen tuoksun kymmenien metrien päästä”

”Olen erittäin herkkä hajuaistiltani ja aistin tuoksut normaalia voimakkaammin. Voimakkaan tuoksuiset pyykinpesuaineet ärsyttävät hengitysteitä, silmiä ja aiheuttavat jopa kutinaa. Käytän sen vuoksi hajusteettomia pyykinpesuaineita.

Jotkut pyykinpesuaineet ovat tuoksuiltaan niin voimakkaita, että ne aiheuttavat minulle oireita myös toisten käyttäminä. Erotan niiden tuoksun jopa kymmenien metrien päästä. Silloin yritän pysyä mahdollisimman etäällä tuoksun lähteestä.

Pahat hajut, kuten hien, pesemättömien hiusten ja lian haju, aiheuttavat minulle fyysistä pahoinvointia, pahimmillaan oksennusreaktion. Sen takia olen joskus joutunut bussissa vaihtamaan paikkaa. Mieluummin uusi istumapaikka kuin oksennus sylissä.”

”Julkisissa kulkuneuvoissa auttaa kaulahuiviin hengittäminen”

”Minulle hiuslakka aiheuttaa päänsärkyä, vaikka haju ei mielestäni ole paha. Voimakkaampia reaktioita aiheuttavat pahat hajut – ne voivat saada oksentamaan.

Jos istun julkisissa kulkuvälineissä pahanhajuisen ihmisen vieressä, kaulahuiviin hengittäminen auttaa.

Toinen oksennusreaktion aiheuttama haju lähtee roskapussista. Jos pussissa on ollut pienikin reikä, josta on valunut roska-astian pohjalle jotakin nestettä, liejua tai mitä lie, joudun pesemään astian hengitystä pidätellen.”

”Välttelen tuoksykynttilöitä”

”Saan voimakkaita oireita monenlaisista hajuista. Pahoista hajuista tulee oksennusreaktio. Vatsassa alkaa kiertää välittömästi, jos joudun samaan autoon tai bussiin juuri tupakka polttaneen ja kahvit hörpänneen ihmisen kanssa. 

Niin sanotuista hyvistä hajuista saan voimakkaan päänsäryn. Hyvältäkin tuoksuva, mutta liikaa lorotettu hajuvesi on tällainen. Samoin monien rakastamat överihajustetut saippuat ja suihkugeelit sekä tuoksukynttilät tuntuvat salpaavan hengityksen. Nolottaa vaihtaa vierailla istumapaikkaa, jos tuoksykynttilän löyhkä leijailee liian voimakkaana.”

”En todellakaan suostu suutelemaan tupakoivaa miestä”

”Yksi pahimpia tietämiäni hajuja on mikrossa lämmitettävä eines, sekä kylmänä että kuumana. Niiden haju oksettaa. En mene työpaikan keittiöön, jos epäilen jonkun häärivän siellä einesruoan kanssa.

Toinen kuvottava haju on ruoansulatusvaivoista kärsivän ihmisen hengityksen haju.

Tupakan haju suudellessa ällöttää. Tiedostan, että mielipiteeni on kohtuuton, mutta en todellakaan suostu suutelemaan miestä, joka polttaa!”

Tuoksutonta viikkoa vietetään 30.10.–12.11.

X