Kuorsauksen hoito. Nainen pitelee tyynyä korvillaan, mies nukkuu suu auki.
Kuorsaus voi kieliä uniapneasta.
Terveys

Mikä auttaa kuorsaukseen? Ylipainoiselle jo muutaman kilon painonpudotus voi tuoda merkittävän avun

Tavallisin kuorsauksen syy on ylipainon aiheuttama nielun tai kurkunpään ahtautuminen. Ylipainoisella henkilöllä jo muutaman kilon painonpudotus saattaa auttaa merkittävästi kuorsaukseen. Voimakkaasti kuorsaavalta henkilöltä kannattaa selvittää myös uniapnean mahdollisuus.
Teksti: Kotilääkäri Kuvat: iStock

Minulta on leikattu kitarisat, mutta kuorsaan edelleen kovaäänisesti. Mikä on seuraava kuorsauksen hoito?
Apua

”Kysymyksestä ei käy ilmi, minkä ikäisenä kitarisa on leikattu. Koska kitarisa surkastuu aikuistuessa, suurentunut kitarisa aiheuttaa kuorsausta lähinnä lapsilla. Jos lapsen kitarisa poistetaan kuorsauksen vuoksi, leikkauksen yhteydessä typistetään usein myös nielurisoja.

Kitarisa ja nielurisat menevät helposti sekaisin, joten olisiko niin, että kysyjältä onkin poistettu nielurisat. Nielurisoja on kaksi. Ne sijaitsevat nielun sivuseinämissä ja näkyvät, kun suu on aivan auki. Kitarisa taas sijaitsee nenänielussa, eikä sitä voi nähdä itse.

Suuret nielurisat voivat aiheuttaa kuorsausta ja niiden poisto auttaa kuorsaukseen hyvin, jos sille ei ole muita syitä.

Tavallisin kuorsauksen syy on ylipainon aiheuttama nielun tai kurkunpään ahtautuminen. Kun ylipainoisen henkilön lihakset rentoutuvat nukkuessa, ylähengitysteiden ilmatila kapenee ja pehmeän rasvakudoksen värähtely aiheuttaa kuorsausäänen.

Mitä ylipainoisempi henkilö on, sitä todennäköisemmin kuorsauk­seen liittyy myös uniapnea. Risakirurgiaa lukuun ottamatta nielun kudosten toimenpiteillä ei saada kuorsaukseen merkittävää, pysyvää apua.

Ylipainoisella henkilöllä jo muutaman kilon painonpudotus saattaa sen sijaan auttaa merkittävästi kuorsaukseen.

Kuorsaus voi johtua myös nenän tukkoisuudesta. Jos nenä on yöllä tukossa, on pakko hengittää suun kautta, mistä seuraa usein kuorsausta. Tukkoisuuden syy selviää lääkärin vastaanotolla. Esimerkiksi hoitamaton allerginen nuha on helposti hoidettavissa säännöllisellä paikallislääkityksellä.

Nenässä on kuitenkin myös runsaasti rakenteellista vaihtelua, eikä esimerkiksi vinon väliseinän korjauksella ole useinkaan toivottua vaikutusta kuorsaukseen.

Joskus hengitysteiden ahtauden syy on takana oleva, pieni alaleuka. Tällöin hengitysteiden ahtain kohta sijaitsee kielentyvessä. Leukaa voidaan vetää eteenpäin mittojen mukaan valmistetulla, yöksi suuhun asetettavalla purentakiskolla. Purentaan erikoistunut hammaslääkäri osaa arvioida kiskohoidon tarpeen.

Voimakkaasti kuorsaavalta henkilöltä kannattaa selvittää myös uniapnean mahdollisuus. Kun uniapneaan aloitetaan asianmukainen ylipainehengityslaitehoito (CPAP-hoito), henkilön vireystila paranee merkittävästi, mikä helpottaa painonhallintaa. CPAP-laitteen hurina on myös puolisolle miellyttävämpää kuin voimakas, epätasainen kuorsausääni.”

Karin Blomgren, korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri

Juttu on julkaistu Kotilääkärin numerossa 5/2022.

Kysy Kotilääkäriltä terveydestä

Kaipaatko neuvoa johonkin terveysongelmaasi? Kotilääkärin asiantuntijat vastaavat joka numerossa lukijoiden kysymyksiin terveydestä, hyvinvoinnista, ravitsemuksesta tai lääkityksestä. Kotilääkäri on terveyteen ja hyvinvointiin erikoistunut lehti, jota tehdään Annan toimituksessa.

Kysymyksiin vastaavat:

Karin Blomgren, korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri
Jaakko Halonen, yleislääketieteen erikoislääkäri
Esko Kaartinen, ortopedian ja traumatologian erikoislääkäri
Pasi Lehto, kardiologian ja sisätautien erikoislääkäri
Katja Kero, LT, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri, seksuaalineuvoja
Pirjo Saarnia, laillistettu ravitsemusterapeutti
Reija Yrjölä, apteekkari

X