Terveys

Kuparimaski puhdistuu itsestään, mutta varo meikkimokaa! Asiantuntija kertoo 7 faktaa kuparimaskista

Pitääkö kuparimaskia pestä? Milloin kuparimaski pitää vaihtaa? Entä voiko kuparimaskista olla jotain haittaa? Kysyimme asiantuntijalta 7 kysymystä kuparimaskeista.

Teksti:
Janna Nousiainen
Kuvat:
Istock

Oletko jo testannut kuparimaskia?

Pitääkö kuparimaskia pestä? Milloin kuparimaski pitää vaihtaa? Entä voiko kuparimaskista olla jotain haittaa? Kysyimme asiantuntijalta 7 kysymystä kuparimaskeista.

Kuparimaskit ovat juuri nyt kovaa huutoa, ja moni haluaa sellaisen itselleen suojaksi taistelussa koronavirusta vastaan. Mutta tarjoaako kuparimaski oikein käytettynä todella parempaa suojaa kuin kertakäyttö- tai kangasmaskit? Entä mistä tietää, milloin kuparimaski pitää vaihtaa uuteen?

Teknologian tutkimuskeskuksen VTT:n tutkimusprofessori Ali Harlin muistuttaa, ettei mikään maski poista velvollisuutta olla varovainen ja huolehtia hyvästä käsihygieniasta.

– Kun maskeja käsittelee, täytyy muistaa, että käsihygienialla on yllättävän tärkeä osa. Lika siirtyy helposti, kun koskettaa likaantunutta pintaa ja sen vuoksi ihminen myös siirtää huomaamattaan mikrobeja paikasta toiseen, Harlin sanoo.

Kysyimme Harlinilta seitsemän kysymystä kuparimaskeista.

1. Miten kuparimaski eroaa kertakäyttömaskista?

Kuparimaski on muuten samanlainen kuin tavallinen kertakäyttömaski, mutta siihen on lisätty kuparia. Tavoitteena on saada antimikrobinen vaikutus, joka käytännössä tarkoittaisi sitä, että maskissa oleva kupari pystyisi tuhoamaan maskin pinnalta eläviä mikrobeja.

Kaikki mikrobit kuolevat tietyssä ajassa ilman elinkelpoista ympäristöä ja kupari nopeuttaa prosessia.

Lue myös: Kangasmaskien pesu keittämällä – helpot ohjeet, joiden avulla kangasmaskit pysyvät puhtaina ja turvallisina käyttää

2. Tarjoaako kuparimaski parempaa suojaa?

Kuparimaskissa on kaksi erilaista suojausta, mutta se ei välttämättä tarjoa välittömästi mitään erityistä hyötyä. Ilma sujahtaa maskin materiaalin läpi nopeasti ja sen pitäisi olla kontaktissa monta minuuttia tai jopa tunteja, jotta kuparin vaikutus oikeasti toimisi.

Kuparimaskin hyöty on siinä, että maski itsessään puhdistuu nopeammin ja vähentää siihen kerääntyvää elinkelpoista likaa eli mikrobeja. Siihenkin liittyy mutta, sillä kun maskin pinnalle kertyy riittävästi likaa, jää kupari likakerroksen alle, eikä kupari enää kohtaa mikrobeja.

Naisella on kasvomaski ja hän laittaa käsidesiä. Kuparimaski vaatii niin ikään hyvän käsihygienian.
Kuparimaskin käytössä, kuten muidenkin kasvomaskien kanssa, tulee huolehtia hyvästä käsihygieniasta.

3. Kuinka kauan kuparimaskia voi käyttää yhtäjaksoisesti?

Yksiselitteistä oikeaa vastausta on vaikea antaa, sillä se riippuu käyttöympäristöstä. Ympäristössä, jossa on paljon ihmisiä, maski likaantuu nopeammin.

On kuitenkin hyvä muistaa, ettei kuparimaskiakaan voi käytää yhtäjaksoisesti paljoa pidempään kuin muitakaan kuitukangasmaskeja tai suojaimia. Myös kuparimaski kastuu, ja kun se on kastunut, sen suorituskyky heikkenee kumpaankin suuntaan nopeasti.

Yksi ohjenuora on, ettei maskia tulisi pitää noin tuntia pidempään yhtäjaksoisesti. Aikahaarukkaan vaikuttaa se, onko maski käytössä kuivassa sisätilassa vai ulkona, jossa se kastuu nopeasti.

4. Miten kuparimaski puhdistetaan?

Tutkimustulokset vaihtelevat sen osalta, kuinka kauan kestää, että kuparimaskin pinnalla olevat mikrobit kuolevat. Kannattaa antaa kuparimaskin kuitenkin tuulettua yön yli paikassa, missä se myös kuivuu.

Paras tuulettumispaikka on kuiva ja valoisa, jolloin maskissa olevat mikrobit kuolevat nopeammin.

5. Milloin kuparimaski pitää vaihtaa uuteen?

Tutkittua tietoa siitä, miten monta kertaa samaa kuparimaskia voi käyttää, ei ole. Oikeanlainen puhdistus voi mahdollistaa sen, että kuparimaskia voi käyttää uudelleen.

Selkeä likaantuminen kuitenkin on kuparimaskien ongelma. Maskin pinnalle voi kertyä likaa käsien lisäksi esimerkiksi meikeistä. Silloin maski menettää tehonsa, eikä enää puhdistu itsestään.

Jos maskissa näkyy jälkiä, siihen on siirtynyt kasvorasvaa, huulipunaa tai muuta likaa, ei maskia pidä enää käyttää. Samoin, jos kuparimaski on alkanut murenemaan, ei sitä saa enää käyttää.

6. Miten kuparimaskia tulisi säilyttää esimerkiksi työpäivän aikana?

Jos kuparimaski on töihin tullessa kasvoilla vain lyhyen aikaa, ja paluumatkalla haluaa käyttää samaa maskia, tulisi maskia säilyttää päivän ajan paperipussissa. Paperipussi mahdollistaa sen, että maski ehtii kuivua, eikä koske muihin pintoihin.

Ehdottomasti varmempi ratkaisu on, että tulee töihin yhdellä maskilla ja lähtee toisella.

Työpäivän jälkeen molemmat kuparimaskit tulisi tuulettaa yön yli.

7. Voiko kuparimaskista olla jotain haittaa?

Kuten muutkin kasvomaskit, myös kuparimaski voi aiheuttaa tai pahentaa iho-ongelmia. Kupari voi pahentaa atooppisen ihon oireilua ja aiheuttaa yliherkkyyttä.

Jos kuparimaskin käytöstä aiheutuu ihottumaa tai atooppisia oireita, on suositeltavampaa käyttää tavallista kertakäyttömaskia kuparimaskin sijaan. Jos käyttö aiheuttaa tulehduksen iholle, tulee tulehdus hoitaa.

Murenevaa maskia ei saa missään nimessä käyttää, sillä kuparia ei saa joutua hengityselimiin. Kuparimaskin tulee olla myös CE-merkitty ja testattu.

X