Terveys

Toimittaja testasi kuukautisalushousuja ja vakuuttui: ”Pikkarit ovat melkein täysin kuivat”

Kuukautishousut näyttävät tavallisilta alushousuilta, mutta imevät vuodon niin, että niitä voi käyttää muiden kuukautissuojien sijaan. Mutta tuntuvatko housut aikuisten vaipoilta? Testasimme!

Teksti:
Anniina Nirhamo
Kuvat:
Thinx

Kuukautisalushousut näyttävät tavallisilta, mutta imevät kuukautisvuodon.

Kuukautishousut näyttävät tavallisilta alushousuilta, mutta imevät vuodon niin, että niitä voi käyttää muiden kuukautissuojien sijaan. Mutta tuntuvatko housut aikuisten vaipoilta? Testasimme!

Jos mikään tutuista kuukautissuojista ei tunnu sopivan sinulle, on joukkoon aivan viime vuosina tullut uusi vaihtoehto: kuukautisalushousut!

Kertakäyttöisistä kuukautissuojista syntyy paljon roskaa, ja niihin kuluu rahaa joka kuukausi. Siksi moni vannookin käytännöllisen kuukupin nimeen. Luonnon ja lompakon säästämiseksi on ollut jo pitkään tarjolla myös kestositeitä, jotka valmistetaan kankaasta ja pestään käyttökertojen välissä.

Uusi innovaatio kuukautisalushousut ei ole tehnyt läpimurtoa Suomessa – ainakaan vielä. Itse testasin housuja ja olen vakuuttunut niiden käytännöllisyydestä ja ennen kaikkea mukavuudesta.

Mitkä ovat kuukautisalushousut?

Kuukautishousuja löytyy usealta ulkomaiselta valmistajalta. Tätä juttua varten alushousut tilattiin brändiltä, joka lupaa housujensa vastaavan kahden tamponin imukykyä.

Tilaamieni kuukautisalushousujen haaraosassa on neljä kerrosta kangasta. Päällimmäinen kerros on puuvillaa, joka imee kosteutta ja tuntuu miellyttävältä. Toinen kerros on antimikrobista kangasta, joka torjuu hajuja ja bakteereja. Kolmas kerros on erityisen imukykyinen ja neljäs ehkäisee ohivuodot.

Jos kuukautisvuoto on niukka tai keskimääräinen, voi näillä housuilla korvata muut kuukautissuojat. Jos kuukautiset ovat runsaat, niitä voi käyttää tamponin tai kuukupin kanssa.

Malleja löytyy stringeistä boksereihin ja jopa treenivaatteisiin. Housut pestään muun pyykin joukossa pesukoneessa. Ne suositellaan kuitenkin huuhtelemaan heti käytön jälkeen ennen varsinaista pesua.

Kuukautisalushousut
Kuukautisalushousuja löytyy erilaisia malleja ja eri valmistajilta.

Miltä ne tuntuvat?

Kuukautispöksyt kolahtavat postiluukustani juuri samana päivänä kuin kuukautiseni alkavat. Olen lähdössä koko päiväksi kaupungille ja vedän jännityksellä housut jalkaani. Ne istuvat todella hyvin ja näyttävät aivan tavallisilta alushousuilta.

Pelkään etukäteen, että kostuessaan housut alkavat tuntua painavilta vaipoilta. Mietin myös, tuntuvatko ne samalta kuin siteet, joiden käytöstä en pidä ollenkaan. Pakkaan laukkuun varapikkarit ja tamponeja ja unohdan koko asian moneksi tunniksi.

Olen kirpputorilla, kun kuukautisalushousuihin yhtäkkiä lurahtaa. Koska olen käyttänyt vuosia kuukuppia, tunne on hyvin epämiellyttävä. Tuntuu kuin ei olisi mitään suojaa, joten on pakko päästä vessaan tarkistamaan tilanne.

Kun lopulta pääsen kurkkaamaan housuihini, olen hieman hämmentynyt. En näe mustissa alushousuissa juuri mitään. Pikkarit ovat melkein täysin kuivat ja pysyvät sellaisina myös koko päivän. Ne eivät hiosta ollenkaan kuten siteet. Vaihdan housut vasta myöhään illalla, kun menen nukkumaan.

Lue myös: Hiivatulehdus vai bakteerivaginoosi? Näin tunnistat valkovuodosta, kummasta on kyse

Juttua päivitetty 14.9.2021.

X