Kuukautiset
Terveys

Kuukautiset aina samaan aikaan ystävän kanssa – onko menkkasynkka totta vai tarua? Asiantuntija vastaa

Kun oma kuukautiskierto alkaa noudattaa samaa sykliä kuin samassa taloudessa asuvalla naisella tai viereisellä työkaverilla, onko kyseessä sattuma vai voiko kuukautiskierto tosiaan synkronoitua?
Teksti: Laura Koljonen Kuvat: iStock

Tuntuuko sinustakin siltä, että sinulla ja samassa taloudessa asuvalla naisella, läheisellä ystävällä tai vaikka työtoverilla kuukautiskierrot synkronoituvat niin, että teillä on kuukautiset aina samaan aikaan?

Naistentautien erikoislääkäri ja lääketieteen tohtori Sari Ahonkallio Terveystalosta sanoo, että menkkasynkka on osoitettu tutkimuksissa taruksi.

– Alkuperäinen amerikkalaistutkimus aiheesta tehtiin 1970-luvulla. Silloin tutkittiin yhdessä asuvia naisopiskelijoita. Noita tutkimustuloksia on yritetty toistaa, mutta aivan täydellisesti siinä ei ole onnistuttu. Kuukautisten synkronointi on todistettu taruksi tutkimuksessa 2000-luvullakin.

Harha synkronoituvista kuukautisista syntyy muutaman syyn takia

Miksi siis paljon aikaa yhdessä viettävistä naisista kuitenkin usein silti tuntuu siltä, että heidän kuukautisensa tulevat samaan aikaan?

Myös alkuperäisessä tutkimuksessa opiskelijanaisten kuukautiset tuntuivat synkronoituvan muutamassa kuukaudessa.

Ahonkallion mukaan synkronoitumisen vaikutelma syntyy muutamasta asiasta:

Naisen kuukautiskierto vaihtelee 21–35 päivän välillä. Koska kuukautiset kestävät keskimäärin viikon, on todennäköistä, että jossakin vaiheessa kuukautisia samassa taloudessa asuville naisille tulee muutama yhteinen vuotopäivä.

– Siitä tulee vaikutelma, että kuukautiset ovat samaan aikaan.

X