Terveys

Kuukautiskipujen tai epämääräisten alavatsaoireiden syynä myooma? Tunnista kasvaimen oireet

Myooma on kohdussa kasvava kasvain, joka todetaan gynekologin tekemässä tutkimuksessa. Listasimme 8 tyypillistä myooman aiheuttamaa oiretta.

Teksti:
Elisa Hurtig
Kuvat:
Istock

Myoomat voivat aiheuttaa kovaa alavatsakipua, hedelmättömyyttä ja häiriöitä kuukautiskiertoon.

Myooma on kohdussa kasvava kasvain, joka todetaan gynekologin tekemässä tutkimuksessa. Listasimme 8 tyypillistä myooman aiheuttamaa oiretta.

Myooma on kohdun lihaskerroksen pinnalla tai sisällä kasvava hyvänlaatuinen kasvain, joka voi aiheuttaa epämääräisiä oireita kuten kipua tai turvotusta alavatsan alueelle.

Myoomat ovat muodoltaan pyöreitä kasvaimia, ja niiden koko voi vaihdella pienestä pelikuulasta aina tennispallon kokoon saakka. Myoomia voi olla useita yhtä aikaa.

Myoomia esiintyy lisääntymiskykyisillä naisilla. Yli 30-vuotiaista naisista niitä on 20–30 prosentilla.

Myooman oireet

Jos sinulla on yksikin alla olevista oireista, juttele lääkärisi kanssa, voisiko oireen aiheuttaja olla myooma.

1. Epäsäännölliset vuodot: Vuodon katsotaan olevan epäsäännöllistä, jos kuukautiset kestävät yli seitsemän päivää, kuukautisten alkamispäivästä seuraaviin kuukautisiin on alle kolme viikkoa tai kuukautisten välillä tai yhdynnän jälkeen esiintyy vuotoa.

2. Runsaat kuukautiset: Kuukautiset ovat runsaat, jos niiden aikana täytyy käyttää tamponeja ja siteitä erityisen paljon tai molempia suojia samanaikaisesti tai vuoto tahraa vaatteet tai petivaatteet.

3. Alavatsakipu: Myoomat voivat aiheuttaa kipua tai turvotusta alavatsassa, etenkin, jos myoomat ovat suuria.

4. Paineen tunne ja virtsarakkoon kohdistuva paine

5. Kivuliaat kuukautiset: Myoomat voivat aiheuttaa runsaita tai kivuliaita kuukautisvuotoja, sillä ne voivat ärsyttää ja suurentaa kohtua.

6. Kipu tai epämukavuus yhdynnän aikana: Jos myoomat sijaitsevat lähellä emätintä tai kohdunkaulaa, ne voivat aiheuttaa kipua yhdynnän aikana.

7. Tihentynyt virtsaamistarve ja ummetus: Jos vessassa tarvitsee yhtäkkiä käydä tavallista useammin, syynä voi olla myooma, joka painaa virtsarakkoa.

8. Vaikeus tulla raskaaksi tai hedelmättömyys:  WHO:n mukaan hedelmättömyydeksi katsotaan, jos nainen ei ole tullut raskaaksi, kun suojaamatonta seksiä on harrastettu säännöllisesti vuoden ajan.

Miten myooma todetaan?

Myoomat todetaan gynekologilla sisätutkimuksessa. Tutkimus tehdään viemällä kaksi sormea emättimeen ja tunnustelemalla kohdunkaulaa ja alavatsaa. Jos lääkärin epäilys myoomista herää, hän voi tehdä lisätutkimuksia.

Tarkan kuvan kohdun tilanteesta kertoo emättimen kautta tehtävä kaikututkimus, kohduntähystys, magneettikuvaus tai nestetehosteinen kaikututkimus.

Miten myoomat hoidetaan?

Oireettomia myoomia ei tarvitse hoitaa, sillä nykykäsityksen mukaan ne eivät ajan saatossa muutu pahanlaatuisiksi. Jos myoomakasvaimet oirehtivat, niitä voidaan hoitaa useilla eri keinoilla:

Lääkkeet: Myooman oireita voidaan pitää kurissa lääkkeillä, kuten keltarauhashormonilla tai ehkäisytableteilla, hormonikierukalla, sekä selktiivisillä progesteronireseptorin modulaattoreilla. Lääkkeet eivät kuitenkaan poista myoomia.

Kohdennettu ultraäänikirurgia magneettikuvausohjauksessa: Toimenpiteessä myoomat tuhotaan kohdennetulla, suuritaajuuksisella ja suurienergiaisella ultraäänisäteilyllä lämmittämällä niitä yksi kerrallaan, kunnes ne tuhoutuvat.

Kohtuvaltimoiden embolisaatio: Toimenpiteessä valtimoihin viedään katetrilla pieniä partikkeleita, jotka estävät verenvirtauksen kohtuun. Toimenpide aiheuttaa myoomien surkastumisen. Tämä on tehokas hoito naisille, jotka eivät toivo enää raskautta.

Leikkaus: Leikkausta voidaan harkita, jos muut hoitokeinot eivät auta vaikeisiin oireisiin. Leikkausvaihtoehtoja on useita. Radikaalein niistä on koko kohdun poistaminen, jolloin myoomia ei enää tule. Yksittäiset myoomat voidaan poistaa myös tähystysleikkauksessa.

Lähde: Myooma ja Terveyskirjasto

Lue myös:

Premenopaussi voi alkaa jo nelikymppisenä – näistä oireista tunnistat lähestyvät vaihdevuodet

Kutinaa alapäässä – auttaisiko probioottinen tamponi?

Vatsakramppeja, väsymystä, ulostuskipuja – Tunnista piilevän endometrioosin oireet

X