Terveys

Kuukautiskipujen tai vuotohäiriöiden syynä endometrioosi? 6 kysymystä ja vastausta endometrioosista

Kärsitkö runsaista kuukautisista, kovista kuukautiskivuista tai vuotohäiriöistä? Syynä voi olla endometrioosi. Vaikeasti todettava sairaus voi aiheuttaa kroonista kipua ja jopa lapsettomuutta. Selvitimme, mitä kannattaa tehdä, jos epäilee sairastavansa endometrioosia.

Teksti:
Miia Siistonen
Kuvat:
Istock

Endometrioosi voi aiheuttaa erityisen kovia kuukautiskipuja.

Kärsitkö runsaista kuukautisista, kovista kuukautiskivuista tai vuotohäiriöistä? Syynä voi olla endometrioosi. Vaikeasti todettava sairaus voi aiheuttaa kroonista kipua ja jopa lapsettomuutta. Selvitimme, mitä kannattaa tehdä, jos epäilee sairastavansa endometrioosia.

Endometrioosi on kohdun limakalvon pesäkesirottumatauti. Se tarkoittaa sitä, että kohdun ulkopuolella on kuukautiskierron aikana hormonitoiminnan muutoksiin reagoivaa kohdun limakalvon kaltaista kudosta.

Endometrioosista kärsii 10–15 prosenttia hedelmällisessä iässä olevista naisista. Viidesosalla endometrioosi on oireeton. Tautia onkin usein vaikea todeta.

– Endometrioosi voi aiheuttaa merkittävää haittaa naisen elämälle. Oireita voi tulla jo ennen kuukautisten alkamista ja sairaus on perinnöllinen. Osalta se löydetään vasta lapsettomuustutkimusten yhteydessä, toteaa Maija Boren Endometrioosiyhdistyksestä.

Millaisia oireita endometrioosi aiheuttaa?

Tyypillisiä oireita ovat kovat kuukautiskivut, jotka alkavat jo ennen kuukautisia ja voivat kestää usean päivän niiden alkamisen jälkeen. Tavalliset apteekin käsikauppalääkkeet eivät yleensä auta endometrioosin aiheuttamiin kipuihin.

Endometrioosin oireita ovat myös runsaat kuukautiset, yhdyntä- ja ulostamiskivut, krooninen kipu alavatsan, sukupuolielinten ja/tai lantion alueella, vuotohäiriöt, tärinän aiheuttama kipu, veriulosteet, virtsavaivat ja verivirtsaisuus, krooninen väsymys ja hartiapisto.

Nyrkkisääntönä voidaan sanoa, että jos kuukautiskierron oireet alkavat määritellä naisen elämää, silloin niihin pitäisi reagoida.

Miten endometrioosi todetaan?

Endometrioosidiagnoosin voi saada sopivan oirekuvan perusteella. Säännöllisesti pidetty oirepäiväkirja helpottaa lääkäriä samaan kokonaisvaltaisen kuvan endometrioosin aiheuttamista syklisistä oireista. Joskus varman diagnoosin voi saada vasta leikkauksessa, koska kaikki endometrioosipesäkkeet eivät näy esimerkiksi ultraäänitutkimuksessa.

Endometrioosiyhdistys on julkaissut ilmaisen Moona-mobiilioirepäiväkirjan kuukautisten seurantaan. Se auttaa tutustumaan omiin kuukautiskierron oireisiin ja havainnoimaan toistuvia, voimakkaita oireita.

Jos itsellään huomaa epätyypillisiä kuukautiskierron oireita, kannattaa ensin pitää oirepäiväkirjaa ja hakeutua sitten endometrioosiin erikoistuneelle gynekologille.

Miksi endometrioosia on joskus vaikea tunnistaa?

Endometrioosin oireet ovat hyvin moninaiset, eivätkä naiset välttämättä tiedä, että heidän kuukautiskiertoonsa liittyvät oireet eivät ole normaaleja.
Lääkäritkin tunnistavat huonosti endometrioosin. Etenkin ilman säännöllisesti pidettyä oirepäiväkirjaa naisten voi olla vaikea kertoa kattavasti vaikeiden oireiden vaikutuksesta heidän elämäänsä.

Endometrioosia on myös hankala todentaa. Epäily herää yleensä oireiden, gynekologisen ja ultraäänitutkimuksen perusteella. Varma taudinmääritys on mahdollinen vain vatsaontelon tähystyksessä eli laparoskopiassa.

Miten endometrioosia hoidetaan?

Koska endometrioosi on hormoniriippuvainen sairaus, sitä hoidetaan ensisijaisesti hormonilääkkeillä. Omaa hormonitoimintaa jarrutetaan yhdistelmäehkäisypillereillä, ehkäisyrenkaalla tai -laastarilla, joita käytetään useampi jakso peräkkäin ilman taukoja. Tällöin kohdun limakalvon ja endometrioosipesäkkeiden aktiivisuus vähenee. Koska vuoto tulee harvoin ja niukkana, sen kulkeutuminen vatsaonteloon vähenee.

Jos potilaan oireet pahenevat lääkehoidosta huolimatta, endometrioosia voidaan poistaa kirurgisesti. Leikkaukset tehdään pääsääntöisesti tähystyksellä eli laparoskopialla. Hormonilääkitystä jatketaan leikkausten jälkeenkin, jotta sairaus ei uusiutuisi.

Endometrioosin aiheuttamaa kipua voidaan hoitaa myös lääkkeettömästi. Toiset endometrioosia sairastavat antavat usein parhaat mahdolliset vinkit, joiden avulla voi löytää itselleen parhaan tavan hoitaa kipua.

Voidaanko endometrioosi parantaa?

Endometrioosi on krooninen sairaus, johon ei ole löytynyt lopullista parannuskeinoa. Joillain esimerkiksi raskaus voi helpottaa endometrioosin oireita, mutta sekään ei paranna sairautta lopullisesti.

Onko vaiva elinikäinen?

Endometrioosi on krooninen sairaus. Useimmilla endometrioosi hiipuu vaihdevuosien alkaessa, noin 50-vuotiaana, kun munasarjojen toiminta heikkenee ja estrogeenin tuotanto hiipuu.

Lue myös:

Vatsakramppeja, väsymystä, ulostuskipuja – tunnista piilevän endometrioosin oireet

Paula ryhtyi sijaisvanhemmaksi: ”Oivalsin, ettei biologinenkaan lapsi asu loputtomiin kotona”

10 kysymystä kovista kuukautiskivuista – erikoislääkäri vastaa

Kaksplus.fi: Aiheuttaako endometrioosi lapsettomuutta? Asiantuntija vastaa

X