Terveys

Kuukuppi vai kuukautisalushousut? Anna kokeili ensimmäistä kertaa molempia: ”Voittaja on hienolla erolla selvä”

Kuukuppi on ympäristöystävällinen ja pitemmän päälle edullisempi kuukautissuoja kuin kertakäyttösiteet. Miten on käyttömukavuuden laita, kun sitä vertaa viime aikoina yleistyneisiin kuukautishousuihin?

Teksti:
Anna Ferrante
Kuvat:
Istock

Kuukuppi on ympäristöystävällinen ja pitemmän päälle edullisempi kuukautissuoja kuin kertakäyttösiteet. Miten on käyttömukavuuden laita, kun sitä vertaa viime aikoina yleistyneisiin kuukautishousuihin?

Kuukuppi eli kuukautiskuppi on ratkaisu yhä polttavampaan ongelmaan: elämänsä aikana nainen käyttää noin 15 000 terveyssidettä, hitaasti maatuvaa, metaania tuottavaa jätettä. Rahallisestikin kuukautiset tulevat vuosien mittaan maksamaan eri laskelmien mukaan noin 5000 – 10 000 euroa siteinä ja tamponeina.

Kuukupin lisäksi kuukautisalushousut ovat ympäristöystävällisempiä, pitkällä aikavälillä edullisempia ja monien käyttäjiensä mielestä myös mukavampia vaihtoehtoja. Mukavuutta korostavat myös valmistajat, samoin kuin helppokäyttöisyyttä ja vastuullisuutta.

Olen tähän asti jämähtänyt siteiden ja tamponien käyttäjäksi, mikä on yllä olevien faktojen valossa alkanut tuntua järjettömältä. Omaa kokemusta kuukupista tai kuukautisalushousuista ei tähän mennessä ole.

Nyt on aika korjata tilanne ja kokeilla molempia!

Kuukuppi testissä

Ensi kokeilu jännittää. Kuukupin laittaminen ja käyttö tuntuvat etukäteen hankalilta, ja myös ohjeissa kehotetaan varautumaan siihen, että alussa voi joutua säätämään ja löytämään oman tapansa asettaa, poistaa ja käyttää kuppia.

Tamponeista aikoinaan luovuin juuri siksi, etten halunnut asetella niitä paikoilleen. Katsotaan, kuinka kuukupin kanssa käy.

Tiirailen tarkasti ohjeita, luen netistä käyttökokemuksia ja varaudun ties mihin hankaluuksiin. Mutta kuppi asettuukin paikoilleen ongelmitta. Mutta avautuiko kuppi varmasti kuten piti, kerääkö se kaiken vuodon, pysyykö paikoillaan, tuntuuko se kun liikun?

Alussa huomaan jännittäväni vaistomaisesti lantionpohjanlihaksia, ikään kuin pidätelläkseni kuppia sisällä. Tämä on tietysti turhaa, sillä kuukuppi ei itsekseen pullahda ulos.

Päinvastoin. Kun illalla on aika poistaa kuppi, huomaan sen olevan kinkkisempi homma kuin asettaminen. Kuukuppi on napakasti paikoillaan ja siitä täytyy saada hyvä ote ja liikutella puolelta toiselle, jotta irtoaa. Onhan tämä vähän ronkkimista, ja käsien puhtaudesta on syytä pitää huolta.

Kuukuppi on toimintaperiaatteeltaan lähellä tamponia.
Kuukuppi on toimintaperiaatteeltaan lähellä tamponia. Kuvituskuva.

Ennakkoluuloihini nähden käyttö on kuitenkin helppoa. Ehkä kaikenlainen varoittelu teki tehtävänsä: olin varautunut hankalaan ja pitkään totutteluaikaan, ja todellisuus yllätti iloisesti.

Erityisesti pidän siitä, että mitään ei valu ulos – ei todellakaan mitään. Kuppi hoitaa tehtävänsä 10–12 tuntia eli maksimiajan, jota sitä ohjeiden mukaan voi tyhjentämättä käyttää. Tämähän on melkein kuin kuukautisia ei olisikaan. Luksusta.

Kupin mittaviivojen avulla näkee halutessaan vuodon määrän. Omani on tosiaan niukkaa, sillä vaikka käytän kohtalaisen tai niukan vuodon kuppia, se ei runsaampinakaan vuotopäivinä täyty kokonaan.

Kupin puhdistamisessa ja hygieniassa on oma hommansa. Kädet täytyy pestä aina ennen asettamista ja poistamista, kuppi huuhdella ja pestä miedolla pesuaineella ja kuukautisten jälkeen desinfioida keittämällä. Jos vettä ei ole saatavilla, kupin voi pyyhkäistä puhtaaksi kosteuspyyhkeellä tai erityisesti kuukupin puhdistukseen tarkoitetuilla kuppipyyhkeillä.

Hyvä huolto kannattaa, sillä oikein huollettuna kuukautiskuppi kestää vuosia.

Kuukupin plussat:

  • vallankumouksellinen tunne: kuukautiset voi unohtaa
  • ei hajuhaittoja
  • pitkä vaihtoväli (jopa 12 h)

Kuukupin miinukset:

  • käyttö vaatii opettelua ja totuttelua

Lue myös: Onko kuukuppi oikeasti desinfioitava keittämällä? Kysyimme asiantuntijalta

Kuukautishousut ovat tavallisesti mummonmalliset. Kuvituskuva.
Kuukautishousut ovat tavallisesti mummonmalliset. Kuvituskuva.

Kuukautisalushousut testissä

Ensivaikutelma on mukava. Tosin eivät nämä kokomerkintään nähden valtavat housut voi juuri muuta ollakaan. Eivät ne rumat ole, onhan pitsireuna ja kaikkea.

Ensi askeleilla jalkovälistään rekisteröi pehmikkeen. Kuukautisalushousut perustuvatkin siihen, että ne imevät vuodon terveyssiteen tapaan.

Jos kuukuppi aiheutti alkuun hassun olon, niin käy nytkin. Tunne muistuttaa ison terveyssiteen kanssa kävelemistä, mutta on housu kuitenkin huomaamattomampi ja varmempi. En pelkää, että side menee ryttyyn vuoto minne sattuu.

Kun kunnon vuoto alkaa, tuntuu kuin olisin unohtanut jotakin. Siteiden vaihtaminen on iskostunut tapa ja vaikea ravistaa mielestä.

Yöksi vaihdan housut. Likaiset laitan pyykkiin, mutta huuhtelen ne ensin ohjeen mukaan lavuaarissa. Tähän mennessä epämukavinta tässä kokeilussa!

Veren haju nousee lavuaariin laskevasta vedestä nenään, eikä likaisten pikkuhousujen vanuttaminen vedessä ole hohdokasta. Toisaalta: kyllä tämä likaisen tamponin tai siteen räpläämisen voittaa.

Valmistajat lupaavat kuukautisalushousujen imevän kahdeksan tunnin vuodon, mutta silti olo on epävarma yöpuulle käydessä. Mitenhän käy?

Aamulla herään puhtailla lakanoilla. Housun sisäpinta tuntuu kuivalta. Ja haisee paljon vähemmän kuin side tekisi parin tunnin käytössä.

Ohivuotoja ei seuraavanakaan yönä tule. Oma vuotoni on kohtuullisen niukka, ja huomaan kahdeksan tunnin vaihtovälin sopivaksi. Housuihin vuotaneen nesteen määrää on vaikea arvioida, sillä veri katoaa näkymättömiin mustaan kankaaseen.

Päivällä huomaan selvemmin, että olen tekemisissä hienon innovaation kanssa. Miksei näitä ollut aiemmin ja laajemmin markkinoilla, tällaisia ihmehousuja! Liikkua voi miten haluaa, side ei rapise eikä kuukautisia edes muista.

Kuukautisalushousut ovat vasta viime vuosina nousseet isompaan tietoisuuteen, ja nyt niitä saa perusmarketeista. Netissä tarjonta on suurempaa, jos etsii peruspökälle vaihtoehdoksi pitsiä, kuoseja tai string-mallia.

Kuukautisalushoususatsaukseen verrattuna kuukuppi oli edullisempi. Kuukautisalushousuihin kuluu helposti sata euroa – niitä tarvitsee mielestäni vähintään kolmet ja hinnat liikkuvat noin 15–30 eurossa. Tosin tavalliset alushousutkin maksavat tämän verran. Jos samalla saa kuukautissuojan, mikä ettei!

Miinuspuolena on myös lotraaminen. Housu kestää valmistajien mukaan vähintään 500 pesua, mutta jos muuta pyykkiä ei kerry, parin alushousun takia en pesuohjelmaa pyöräytä.

Kuukautishousun plussat:

  • mukavuus ja helppous
  • kuivan tuntuinen imuosan pinta jopa runsaan vuodon aikana
  • vähemmän hajuhaittoja siteeseen verrattuna

Kuukautishousun miinukset:

  • melko kallis hinta
  • ulkonäkö voi olla vaativaan makuun kömpelö

Kaksplus.fi: Näin PMS-oireet voivat muuttua raskauden jälkeen – inhottavan oireilun perimmäinen syy on yhä tuntematon

Kumpi voitti?

Kilpailu kuukupin ja kuukautisalushousujen välillä on tasaväkinen. Kokeiltuani molempia olen yhtä innostunut molemmista. Ne lyövät laudalta terveyssiteet, tamponit ja pikkuhousunsuojat mennen tullen. Harmittaa, etten ole löytänyt näitä kuukautisvälineitä jo paljon aikaisemmin.

Tarjonnasta sen ei ainakaan olisi pitänyt olla kiinni, sillä molempia alkaa olla hyvin saatavilla marketeissa, apteekeissa, luontaistuotekaupoissa ja erityisesti netissä.

Niukalle ja kohtalaiselle vuodolle molemmat ovat kokemukseni mukaan hyviä vaihtoehtoja. Runsaan vuodon kanssa monet kertovat käyttävänsä molempia: kuppia keräämään vuodon ja alushousuja mahdollisten ylivuotojen varalle.

Molemmissa on jotakin lähes vallankumouksellista: ne tuovat kuukautisiin uudenlaisen vapauden. Kuukautiset voi melkein unohtaa, kun side ei hankaa eikä kuukautissuojaa tarvitse olla koko ajan vaihtamassa.

Housut jalkaan vain, ja olet valmis kuukautisiin.

Lopulta voittaja on kuitenkin hiuksenhienolla erolla selvä – tai ainakin lähes selvä. Pidän kuukautisalushousuista enemmän siksi, että ne ovat niin helpot. Housut jalkaan vain, ja olet valmis kuukautisiin.

Pienen opettelun ja totuttelun jälkeen myös kuukupin käyttö on helppoa, mutta vaatii kuitenkin aina jotakin: asettamista ja poistamista ja tarkkaa hygieniaa. Kuukuppeja riittää ilahduttavasti yksi tai korkeintaan kaksi runsaampaa ja niukempaa vuotoa varten. Kuukuppi maksaa mallista riippuen 10-20 euroa.

Yksi asia on varmaa: en enää luovu kummastakaan. Kuukuppi ja kuukautisalushousut nimittäin täydentävät toisiaan käytössä. Vanhoihin terveyssiteisiin en usko enää palaavani.

Kokeilussa oli mukana:

Libresse intima wear period underwear

Lunette-kuukuppi

X