Terveys

Kuumeeton keuhkokuume – Tunnista salakavala tauti

Useimmiten keuhkokuumeeseen liittyy korkea kuume, mutta joskus sairaus voi olla lähes tai täysin kuumeeton. Kysyimme erikoislääkäriltä, millaisista muista oireista kuin kuumeesta keuhkokuumeen voi tunnistaa.

Teksti:
Johanna Jantunen
Kuvat:
Istock

Jos keuhkokuume johtuu mykoplasmasta, kuume nousee harvoin yli 38 asteen.

Useimmiten keuhkokuumeeseen liittyy korkea kuume, mutta joskus sairaus voi olla lähes tai täysin kuumeeton. Kysyimme erikoislääkäriltä, millaisista muista oireista kuin kuumeesta keuhkokuumeen voi tunnistaa.

Keuhkokuumeen yleisiä ensioireita on korkean kuumeen nousu, hengitysoireet, yskä, kellertävän ja vihertävän liman nousu, yleisvoinnin lasku ja väsymys. Tavalliseen nuhakuumeeseen verrattuna keuhkokuumeen oireet ovat siis yleensä rajumpia.

– Muutamassa tunnissa saattaa nousta korkea, horkkamainen kuume, joka voi kohota jopa 40 asteen pintaan. Tyypillistä on myös, että yleiskunto laskee nopeassa ajassa. Tällöin kannattaa lähteä päivystykseen, keuhkosairauksien ja allergologian erikoislääkäri Harri Stark Terveystalo Kampista kertoo.

Korkea kuume liittyy yleensä keuhkokuumeeseen, jonka aiheuttajana on pneumokokki-bakteeri.

– Aiheuttajabakteerista riippuen on olemassa myös lievempioireisia keuhkokuumeita, jotka muistuttavat tavallista virusflunssaa.

Tietynlaisista oireista on kuitenkin mahdollista epäillä, että kyseessä on tavallisen flunssan sijaan keuhkokuume.

Kuumeeton keuhkokuume on mahdollinen

Myös täysin kuumeeton keuhkokuume on mahdollinen.

– Etenkin vanhuksilla eli yli 65-vuotiailla voi esiintyä keuhkokuumetta ilman kuumetta. Vanhuksilla keuhkokuumeen mahdollisuus täytyy siis ottaa huomioon, vaikkei kuumetta ei olisi lainkaan.

Toisaalta myöskään aina se, mikä vaikuttaa keuhkokuumeelta, ei välttämättä ole sitä. Diagnoosiin tarvitaan lääkärin tutkimuksia.

– Keuhkokuume todetaan keuhkoröntgenkuvauksella ja lisäksi tulehdusarvot tarkistetaan.

Tavallinen nuhakuume voi kestää 3–5 päivää, mutta jos sairaus junnaa paikallaan eikä millään tunnu lähtevän pois, Stark suosittelee käymään lääkärissä. Tällöin kyseessä voi esimerkiksi olla mykoplasman aiheuttama keuhkokuume.

– Mykoplasman aiheutumassa keuhkokuumeessa oirekuva on kaikin puolin lievempi kuin pneumokokista johtuvassa keuhkokuumeessa.

Mykoplasmaan liittyvä keuhkokuume on melko yleinen varsinkin alle 40-vuotiailla. Tällöin yskää ja kuumeilua on, mutta kuume ei välttämättä nouse kovin korkealle. Lämpöä voi olla vain 37–38 astetta.

Mistä keuhkokuume johtuu?

Jos kyseessä on perusterve aikuinen, keuhkokuumeeseen sairastuminen voi olla vain huonoa tuuria.

– Keuhkokuumetta edeltää usein tavallinen virusflunssa, joka on heikentänyt ihmisen immuunijärjestelmää. Flunssan jälkeen osa ihmisistä sitten sairastuu keuhkokuumeeseen.

Tupakointi, astma ja tietty ikä lisäävät keuhkokuumeen riskiä. Erityisesti alle 5-vuotiaat ja yli 64-vuotiaat ovat alttiita keuhkokuumeelle.

Koska keuhkokuumetta edeltää usein tavallinen flunssa, keuhkokuumeen ehkäisemiseksi pitäisi välttää flunssaan sairastumista. Huolellinen käsienpesu ja käsidesin käyttö ovat tässä suhteessa tärkeitä.

Pneumokokkia eli yleisintä keuhkokuumeen aiheuttajaa vastaan on olemassa myös rokote.

– Rokote ei anna suojaa muita keuhkokuumetta aiheuttavia bakteereita vastaan, mutta pneumokokki on bakteereista se, joka aiheuttaa vakavimmat keuhkokuumeet.

Lue myös:

Keuhkokuume – 10 kysymystä

Voiko kurkkukivussa mennä lenkille? Urheilulääkäri Pippa Laukka kertoo, saako flunssassa treenata

Näillä nikseillä pysyt terveenä – 10 vinkkiä flunssan ehkäisyyn ja hoitoon

X