Terveys

Kylmät jalat ja kädet voivat kertoa huonosta ääreisverenkierrosta – näin parannat verenkiertoasi

Erityisesti naisten sormet ja varpaat kylmettyvät helposti. Kehon ääreisosien verenkiertoa voi parantaa esimerkiksi voimistelulla ja akurullailulla. Joskus kylmien käsien ja jalkojen taustalla voi olla myös hoitoa vaativa sairaus.

Teksti:
Johanna Jantunen
Kuvat:
Istock

Lämpimien sukkien käyttö kannattaa kesälläkin, jos varpaiden palelemiseen on taipumusta.

Erityisesti naisten sormet ja varpaat kylmettyvät helposti. Kehon ääreisosien verenkiertoa voi parantaa esimerkiksi voimistelulla ja akurullailulla. Joskus kylmien käsien ja jalkojen taustalla voi olla myös hoitoa vaativa sairaus.

Kuulutko heihin, joilla on kylmät jalat ja kädet vuodenajasta riippumatta? Erityisesti osa naisista on muita alttiimpia käsien ja jalkojen palelulle.

Kylmyyden tunne sormissa ja varpaissa johtuu siitä, että verenkierto on niissä jostain syystä tavallista vähäisempää. Tähän voi olla useita eri syitä.

Kun tietää, mistä ääreisverenkierron tehottomuus johtuu, sitä voi pyrkiä parantamaan.

Kylmät jalat ja kädet – usein syynä on synnynnäinen alttius

Lämpötilan laskiessa ihon verisuonet supistuvat, jotta tärkeämmät kehonosat, kuten sisäelimet, pysyvät lämpiminä. Siksi kädet ja jalat kylmenevät muita kehon osia helpommin.

Joillakin ihmisillä verisuonten supistumisherkkyys on herkempi kuin toisilla. He palelevat helposti vähäisessäkin viileydessä.

Usein käsien ja jalkojen kylmyys johtuukin yksinkertaisesti kylmälle tai kostealle altistumisesta. Toisaalta sormet ja varpaat voivat kylmettyä myös normaalilämpöisessä huoneessa. Paikallaan istuminen ja seisominen edistävät palelua. Siksi esimerkiksi moni toimistotyöläinen kärsii kylmistä käsistä ja jaloista.

Jostain syystä kylmät jalat vaivaavat monia erityisesti nukkumaan mennessä. Varpaat voivat tuntua jääkalikoilta, vaikka makuuhuone olisi lämmin ja jalkojen päällä olisi paksu peitto.

Synnynnäisen paleluherkkyyden lisäksi käsien ja jalkojen kylmyys voi johtua myös elintavoista ja sairauksista.

Johtuvatko kylmät jalat ja kädet sairaudesta?

Tupakoivalla ihmisellä todennäköisyys käsien ja jalkojen palelulle on suurempi. Tupakan sisältämä nikotiini supistaa ihon verisuonia ja aiheuttaa kehon ääreisosien kylmenemistä.

Sormien ja varpaiden palelu voi kertoa myös Raynaud’n ilmiöstä eli valkosormisuudesta. Syytä ilmiöön ei tunneta. Raynaud’n ilmiössä yksi tai useampi sormi tai varvas muuttuu kylmässä valkoiseksi. Lisäksi voi ilmetä sormien ja varpaiden puutumista, pistelyä ja kömpelyyttä. Kohtaus voi kestää parista minuutista kymmeniin minuutteihin.

Valkosormisuus on yleisintä tytöillä ja nuorilla naisilla. Nuorista naisista sitä on jopa viidennellä. Ilmiö on vaaraton, ja hoitona toimii kylmyyden välttäminen ja lämmin pukeutuminen. Jos valkosormisuus kuitenkin alkaa vasta yli 30-vuotiaana, taustalla voi olla jokin sairaus. Jos valkosormisuus alkaa vasta aikuisiällä, kannattaa kääntyä lääkärin puoleen.

Muita käsien ja jalkojen kylmyyttä aiheuttavia tiloja ovat muun muassa kilpirauhasen vaajatoiminta, anemia, B12-vitamiinin puute ja valtimoiden ahtauma. Kaikkiin edellä mainittuihin liittyy kuitenkin sormien ja/tai varpaiden palelun lisäksi myös muita oireita.

Sormien ja varpaiden verenkiertoa voi parantaa

Ensisijainen keino ehkäistä käsien ja jalkojen palelua on kylmyyden välttäminen ja lämmin vaatetus. Myös seuraavat keinot voivat auttaa, jos vaivana on kylmät jalat ja kädet.

  • Tupakoinnin lopettaminen.
  • Akurullan säännöllinen käyttö. Rullan voi asettaa esimerkiksi työpöydän alle. Rullailu vilkastutaa jalkojen verenkiertoa ja pitää ne lämpiminä.
  • Käsien ja jalkojen voimistelu, kipristely, ojentaminen, koukistaminen ja pyörittely. Liikunta lisää verenkiertoa ja tuottaa lämpöä.
  • Pitkäaikaisen istumisen välttäminen. Nouse ylös tuolista vähintään kerran tunnissa ja lähde liikkeelle.
  • Lämpimien yösukkien käyttö. Valitse löysät sukat, jotka on helppo potkaista jaloista pois, kun varpaat ovat lämmenneet.
  • Kylmä-kuuma-hoito, eli käsien ja jalkojen pitäminen vuorotellen kylmässä ja lämpimässä vedessä. Äärilämpötiloja eli hyvin kylmää ja kuumaa tulee kuitenkin välttää, jotta iho ei vaurioidu.
  • Erilaiset hoitomuodot, kuten trigger-hieronta.
  • Jos kyseessä on aikuisena alkanut valkosormisuus, hoitona voivat toimia suun kautta ja voiteena käytettävät reseptilääkkeet.

Lähteet: Health, Heathline, Lääkärikirja Duodecim, Terveyskirjasto

X