Terveys

Kynsien pureskelun lopettamiseen on useita keinoja – kokeile tätä lääkärin vinkkiä, jos mikään muu ei auta

Kynsien ja kynsinauhojen pureskelu altistaa ihovaurioille ja -tulehduksille. Kysyimme ihotautilääkäriltä, miten siitä on mahdollista opetella eroon.

Teksti:
Maria Lieto
Kuvat:
Istock

Aikuisilla kynsien pureskelu voi liittyä esimerkiksi stressaaviin tilanteisiin tai keskittymiseen.

Kynsien ja kynsinauhojen pureskelu altistaa ihovaurioille ja -tulehduksille. Kysyimme ihotautilääkäriltä, miten siitä on mahdollista opetella eroon.

Kynsien pureskelu on tapa, joka liittyy usein esimerkiksi stressiin tai hermostuneisuuteen. Sen lisäksi, että kynsien pureskelu on epähygieenistä, se aiheuttaa monenlaista haittaa kynsille, kynsinauhoille ja kynsienvierusiholle.

– Elimistöön voi kulkeutua suun kautta bakteereja ja muita taudinaiheuttajia, joita vatsahapot onneksi tappavat melko tehokkaasti. Eniten kynsien pureskelusta kärsivät kuitenkin kynsinauhat, kynsiä ympäröivä iho sekä tietysti itse kynnet, sanoo lääketieteen tohtori ja ihotautien erikoislääkäri Carl Kyrklund Ihosairaalasta.

Jatkuva kynsien pureskelu voi rikkoa ihon ja aiheuttaa ihottumaa

Mitä haittaa kynsien pureskelusta voi olla? Kyrklundin mukaan pureskelu voi aiheuttaa sormiin ihottumaa ja ihorikkoa. Terve iho toimii suojana bakteereja vastaan, mutta kun iho on rikkoutunut, bakteerit voivat aiheuttaa elimistössä tulehduksia.

Sormien rikkoutunut iho on altis esimerkiksi kynsivallin tulehdukselle. Se on ärsyttävä vaiva, joka tekee kynsivallista punoittavan, kipeän ja turvonneen.

– Suu on ihmisen ruoansulatuskanavan ensimmäinen osa, minkä vuoksi sylki sisältää proteiinien pilkkomiseen tarvittavia entsyymejä. Jos sormien iho altistuu kynsien pureskelun kautta jatkuvasti syljen entsyymeille, iho vaurioituu vähitellen. Myös jatkuva kosteus voi aiheuttaa sormien ihottumaa, Kyrklund sanoo.

Kyrklundin mukaan myös kynsinauhat vahingoittuvat herkästi vääränlaisesta käsittelystä, olipa kyse sitten niiden pureskelusta tai nyppimisestä.

Koska kynsinauhan tehtävä on suojata kynttä ja estää bakteerien pääsy kynnen alle, voi kynsinauhan vaurioituminen aiheuttaa vahinkoa myös kynnelle.

– Kynsinauhan vahingoittuminen voi johtaa kynnen kasvuhäiriöihin. Esimerkiksi niin kutsutussa median nail dystorphy -kasvuhäiriössä kynsilevyn keskiosaan kehittyy epämuodostuma tai juova kynsinauhojen vääränlaisen käsittelyn seurauksena. Kynnen kärki voi alkaa jatkuvan pureskelun seurauksena myös vetäytyä vähitellen kohti kynnen tyveä lyhentäen kynnen kokonaismittaa.

Stressilelu voi auttaa pääsemään eroon kynsien pureskelusta

Kyrklundin mukaan kynsien, kynsinauhojen ja kynnenvierusihon pureskelu on useimmiten lapsuudessa tai nuoruudessa opittu tapa. Lapsista arviolta jopa kolmasosa pureskelee kynsiään säännöllisesti.

– Lapsista melko iso osa pureskelee kynsiään, mutta tyypillisesti tapa unohtuu vähitellen iän myötä. Aikuisilla kynsien pureskelu on melko harvinaista ja voi liittyä esimerkiksi stressaaviin tilanteisiin tai keskittymiseen.

Mitään yksiselitteistä sääntöä siitä, milloin kynsien pureskelu liittyy esimerkiksi pakko-oireiseen kirjoon kuuluviin hillitsemishäiriöihin, ei Kyrklundin mukaan ole olemassa.

Hän kuitenkin sanoo, että jos pureskelu aiheuttaa ihmiselle tai sormille minkäänlaista haittaa, olisi hyvä pohtia keinoja, joiden avulla siitä voisi opetella eroon.

– Mitä lyhyemmät kynnet, sitä vaikeampi niitä on pureskella. Markkinoilla on myös pahanmakuisia kynsilakkoja ja -öljyjä, joiden tarkoitus on havahduttaa ihminen siihen, ettei kynsiä tulisi pureskeltua tiedostamattaan.

Osa pureskelijoista voi Kyrklundin mukaan hyötyä myös säännöllisistä manikyyreistä.

– Kynsien huollattaminen ammattilaisella voi kannustaa lopettamaan pureskelun. Jos kynsinauhat ja kynnet ovat pureskelusta huolimatta terveet, voivat myös esimerkiksi kovat rakennekynnet estää niiden puremisen. Huonokuntoisten kynsien tai kynsinauhojen päälle rakennekynsiä ei kuitenkaan kannata laittaa.

Hän kehottaa pohtimaan myös tekijöitä, jotka altistavat kynsien pureskelulle.

– Mikäli pureskelu liittyy esimerkiksi stressaaviin tilanteisiin, omaa tunnetilaansa voi pyrkiä kanavoimaan kynsien pureskelun sijaan stressileluun. Osa potilaista onnistuu vähentämään pureskelua esimerkiksi stressipalloa puristelemalla tai nyppimällä.

Jos mikään muu keino ei estä kynsien pureskelua, voi sormenpäät peittää ihonvärisellä haavateipillä.

– Kynsien päälle voi laittaa hengittävää mikroporeteippiä, jolloin niitä ei pääse pureskelemaan. Ratkaisu ei ole kovin esteettinen, mutta peittohoidon tiedetään ehkäisevän kynsien ja kynsinauhojen pureskelua tehokkaasti, Kyrklund sanoo.

Terveet kynnet suojaavat sormia ja varpaita

Kynsien uusiutuminen kokonaan vie suunnilleen puoli vuotta, joten useimmiten niiden pureskeluun liittyvistä vahingoista pääsee pikkuhiljaa eroon.

Kyrklund muistuttaa, että terveistä kynsistä on ihmiselle myös hyötyä.

– Kynsien tehtävänä on suojata sormien ja varpaiden päitä esimerkiksi hankaukselta ja paineelta. Lisäksi monet arkiset asiat muuttuvat yllättävän hankaliksi, jos kynnet ovat vaurioituneet tai ne on pureskeltu liian lyhyiksi.

X