
Lääkkeet neuvotaan usein ottamaan veden kanssa – mitä tapahtuu, jos pillerin nielaisee mehulasillisen kera? Lääkäri kertoo
Useimmat lääkkeet neuvotaan ottamaan vesilasillisen kera. Miksi näin on ja miksi on tärkeää ottaa lääke niin kuin pakkausselosteessa neuvotaan? Kysyimme asiaa lääkäriltä.
Monet lääkkeet neuvotaan ottamaan vesilasillisen kanssa.
Useimmat lääkkeet neuvotaan ottamaan vesilasillisen kera. Miksi näin on ja miksi on tärkeää ottaa lääke niin kuin pakkausselosteessa neuvotaan? Kysyimme asiaa lääkäriltä.
Oletko sinäkin tottunut ottamaan lääkkeet veden kanssa? Monet lääkkeet neuvotaan ottamaan vesilasillisen kera.
– Näin on, koska suurin osa lääkkeistä on vesiliukoisia. Vesi on myös kohtuullisen neutraali liuos, joka ei pääsääntöisesti vaikuta lääkkeen imeytymiseen haitallisesti, sanoo yleislääkäri Toni Vänni Terveystalosta.
Pelkkä tippa vettä lääkkeiden kanssa on harvoin tarpeeksi
Myös veden määrä on määritelty syystä. Pelkkä tippa vettä lääkkeiden kanssa on harvoin tarpeeksi.
– Vettä täytyy usein juoda kunnolla, jotta lääke liukenee oikeassa paikassa. Suurin osa lääkkeistä imeytyy ohutsuolen alkupuolella, Vänni selittää.
Jos vettä ei ota lääkkeen kanssa tarpeeksi tai lääkkeen ottaa kokonaan ilman vettä, nielty lääke saattaa jäädä mahalaukkuun, josta imeytyminen ei tapahdu niin kuin ohutsuolen alusta.
– Jos vettä ei ole saatavilla, on useimmiten varmasti parempi ottaa lääke ilman vettä kuin olla ottamatta. Tässä on kuitenkin myös poikkeuksia. Esimerkiksi jotkin osteoporoosilääkkeet ovat sellaisia, että niitä ei saa ottaa ilman vettä.
On myös hyvä tiedostaa, että jos käy niin huonosti, että lääke jää kiinni ruokatorveen, se ei imeydy laisinkaan vaan aiheuttaa vain ikävän tuntemuksen. Jotkut lääkkeet voivat myös vaurioittaa ruokatorvea jäädessään kiinni siihen.
Veden kanssa otettavat lääkkeet – mitä jos ne ottaa vaikkapa mehun kanssa?
Vänni ei suosittele lääkkeiden ottamista mehun kanssa. Pahimmillaan veden kanssa otettavien lääkkeiden ottaminen mehun kanssa voi aiheuttaa jopa haittavaikutuksia.
– Esimerkiksi statiinien eli yleisimpien kolesterolilääkkeiden pitoisuutta veressä greippimehu saattaa nostaa huomattavasti. Lääketaso voi nousta jopa monikymmenkertaiseksi. Lääkkeen haitat saattavat lisääntyä, mutta harvoin mitään fataalia tai vaarallista tapahtuu. Greippimehua ei kuitenkaan suositella koskaan lääkkeiden kanssa otettavaksi.
Myös lääkeainepitoisuuden heilahtelua toiseen suuntaan saattaa tapahtua, jos veden kanssa otettavat lääkkeet ottaa veden sijaan mehun kanssa.
– Esimerkiksi appelsiinimehun ainesosat saattavat blokata lääkkeen imeytymisreitin, kun mehun ainesosat imeytyvät itse sitä kautta, mitä lääkkeen olisi tarkoitus imeytyä. Tällöin lääke itse ei pääse imeytymään kunnolla.
Entäpä sitten jos veden kanssa otettavat lääkkeet kulauttaisi alas maidon kanssa? Sitäkään Vänni ei suosittele.
– Koska kalsium ja magnesium saattavat sitoa lääkeaineita ja vaikuttaa lääkkeiden imeytymiseen, maidon kanssa ei kannata ottaa lääkkeitä.
Vänni muistuttaa myös, että alkoholin kanssa lääkkeitä ei kannata koskaan ottaa.
– Tämä suositus johtuu siitä, että alkoholilla on yhteisvaikutuksia keskushermostoon vaikuttavien lääkkeiden kanssa.
Nesteiden lisäksi myös syömiset vaikuttavat lääkkeen imeytymiseen
Vänni muistuttaa, että juomisten lisäksi myös syömiset voivat vaikuttaa siihen, kuinka lääke imeytyy.
– Jos ennen lääkkeen ottamista on syönyt paljon, esimerkiksi jonkin ison rasvaisen aterian, niin oitis ruokailun jälkeen otettava lääke voi jäädä mahalaukkuun vellomaan pitkäksi aikaa. Se ei ole aina tarkoituksenmukaista. On kuitenkin muistettava, että osa lääkkeistä on tarpeen ottaa juuri ruokailun jälkeen.
Vänni kehottaakin aina lukemaan lääkkeen pakkausselosteesta, miten lääke tulisi ottaa – tai keskustella asiasta farmaseutin kanssa, kun lääkettä hakee apteekista.
– Jotta lääkkeet imeytyvät optimaalisesti, on tärkeää lukea sekä syömistä että juomista koskevat ohjeet pakkausselosteesta tai pyytää farmaseuttia kertomaan, miten lääke otetaan.
Kommentit
Virkistä viikkoasi Annalla!
Katso tarjous