Terveys

Lähtevätkö nesteet liikkeelle lymfalla? Testasimme 5 turvotushoitoa

Jalat kuin tukit ja kasvot muistuttavat pullataikinaa. Keho kerää toisinaan turvotusta, mutta onneksi ikävään oloon ei tarvitse alistua. Testasimme lymfakiertoa aktivoivia hoitoja. Lähtikö pöhö?
Teksti: Elisa Hurtig

1. Bodywrapping ja Slide Styler turpoaville alaraajoille

Lähtötilanne: Työpäivän jälkeen urheillessa jalat tuntuvat usein raskailta. Myös tietyssä kuukautiskierron vaiheessa jalat turpoavat.

Miten hoito tehdään: Alaraajoihini levitetään manteli-inkivääri-kaneliöljyä, joka nopeuttaa rasvan palamista. Sen jälkeen jalkoihini vedetään lantiolle asti ylettyvät muoviset sukat ja jalat kelmutetaan. Tämä nostaa kehon lämpötilaa ja tehostaa kuona-aineiden poistumista. Kelmutuksen jälkeen sujahdan Slide Styler -lymfahoitosukkiin, joiden pumppaus tehostaa hoidon vaikutusta.

Hoidon vaikutus: Hoito vilkastuttaa koko kehon verenkiertoa. Jalat tuntuvat heti hoidon jälkeen kevyemmiltä. Lymfahoitojen paras vaikutus tuntuu yleensä parin päivän kuluttua, kun kuona-aineet ovat poistuneet. Seuraavat päivät ovatkin vessakäyntien rytmittämiä, mutta olo on kevyt, ja urheilu sujuu hyvin.

Plussat ja miinukset:

+ Kevyt ja raikas olo.

Jatkuva vessassa ravaaminen.

Kesto ja Hinta: 1h, 100 e.

Missä: Essi Care, Helsinki, 040 715 0616, essicare.fi.

Laura, 35

2. Koneellinen lymfahieronta koko vartalolle ja kasvoille

Lähtötilanne: Turvotusta ja tukkoisuutta ympäri kehoa. Sukkien, pikkuhousujen ja rintaliivien kuminauhat jättävät ihoon puristusjäljet, ja niiden ympäristö pullottaa iltaisin.

Miten hoito tehdään: Tunnin kestävässä hoidossa käsitellään ensin vartalo ja lopuksi kasvot alipainelaitteen avulla. Laitteessa on muovinen suulake, jossa voi tuntea pienen imun, ja sitä liu’utetaan ihoa pitkin.

Hoidon vaikutus: Hoidon aikana tunnen voimakasta palelua, kun nesteet alkavat liikkua kehossa. Muutaman päivän kuluttua huomaan, että keho ei enää tunnu niin tukkoiselta ja jalat ovat keveämmät. Nukun myös aiempaa paremmin, ja uni on syvää ja rauhallista.

Plussat ja miinukset:

+ Miellyttävä ja kivuton. Jalka- ja päähieronta kruunasivat kokemuksen.

+ Hoitajan antama info lymfajärjestelmäni tilasta sekä venyttelyohjeet.

Palelu oli epämiellyttävää, mutta toisaalta oli hienoa tuntea konkreettisesti, että hoito toimii.

Kesto ja hinta: 1h, 85 e.

Missä: Terveysklinikka Pisara, Helsinki,

09 685 2004, klinikkapisara.com.

Iina, 50

3. Klassinen lymfahieronta

Lähtötilanne: Iän karttuessa huonosti nukutut yöt ja satunnaiset epäterveelliset ateriat näkyvät nesteen kertymisenä keskivartaloon ja kasvoille.

Hoito: Klassinen lymfahieronta.

Miten hoito tehdään: Tämä on silkkaa hemmottelua! Makaan lämmitetyllä hoitopöydällä vällyjen alla kuin iso vauva. Hoitaja pumppaa monotonisella liikkeellä hellästi lymfapisteitä saadakseen nesteet liikkeelle ja kuonat poistumaan elimistöstä. Hän aloittaa kaulasta ja jatkaa käsiin ja keskivartaloon. Pikkuhiljaa pään sisäinen häly vaimenee ja liu’un tajunnan rajamaille.

Hoidon vaikutus: Yhden hoitokerran jälkeen en huomaa suoranaisesti soukistuneeni, mutta olo on ihmeen kevyt. Vessassa täytyy poiketa tämän tästä.

Plussat ja miinukset

+ Hoito on erittäin rentouttava ja saattaa edistää unensaantia.

Kesken päivää hoidon jälkeen olo on niin raukea, että töiden pariin palaaminen on tuskaa.

Kesto ja hinta: 1h, 68 e.

Missä: Keltainen salonki, Helsinki, 09 454 0441, keltainensalonki.fi.

Miia, 50

4. Pumppaava Vacustyler-alipainekapseli jaloille

Lähtötilanne: Jalkani turpoavat, jos joudun seisomaan paljon.

Hoito: Vacustyler-alipainekapseli.

Miten hoito tehdään: Sujahdan vyötäröäni myöten astronauteille kehitettyyn kapseliin, jonka on tarkoitus parantaa lymfa- ja verenkiertoa. Makaan hoitotasolla selälläni, ja kapselin suuaukko suljetaan vyötäröni kohdalta. Laite toimii alipaineella: tuntuu kuin jokin vetäisi jalkojani poispäin ja sitten taas palauttaisi takaisin. Pumppaus tuntuu ihanalta jaloissa, mutta myös selässä tuntuu hyvältä. Ikään kuin selkä pitenisi jokaisella imaisulla. Tasainen liike vaivuttaa uneen.

Hoidon vaikutus: Painava tunne jaloista on poissa. Farkut sujahtavat jalkaan helposti. Hoitaja kehottaa yhdistämään hoidon Slide styler -hoitoon, jotta tulos olisi parempi.

Plussat ja miinukset

+ Hoito auttoi myös selkäkipuihin.

+ Hoidon aikana voidaan tehdä myös esimerkiksi päähieronta.

Vaikutus ei kestä pitkään.

Kesto ja hinta: 30–40 minuuttia, 45 e.

Missä: Studio Siltasaari, Helsinki, 041 536 5621, holistic-care.fi.

Sari, 34

5. Virkistävä infrapunalymfa koko keholle

Lähtötilanne: Jalkani turpoavat helposti laskimoiden vajaatoiminnan vuoksi ja tuntuvat tönköiltä iltaisin. Kuukautiset pahentavat tilannetta.

Hoito: Infrapunalymfa.

Miten hoito tehdään: Asetun hoitopöydälle, ja minut kääritään infrapunapussiin. Hoitaja säätää pussin lämpötilaksi +50 astetta. Pussi alkaa hiljalleen lämmetä. Samaan aikaan pussi täyttyy ja tyhjenee ilmasta, ensin jaloista, sitten keskivartalosta ja käsistä. Tunnen, miten hiki pyrkii pintaan. Ah, tähän voisi nukahtaa.

Hoidon vaikutus: Hoidon lopussa olen märkä hiestä ja suutani kuivaa. Olo on kuitenkin hurjan kevyt, ja tuntuu kuin lihaksenikin olisivat palautuneet edellisen päivän treenistä. Vaikka vaivuin horrokseen, olen loppupäivän pirteä.

Plussat ja miinukset

+ Todella rentouttava.

+ Vaikutus kestää useamman päivän.

Hikoilu on voimakasta, joten olisi pitänyt olla vara-alusvaatteet mukana.

Kesto ja hinta: 40 minuuttia, 50 e.

Missä: Tanjan Kauneus-, Terveys- ja Sairaanhoitopalvelut, Espoo, 044 987 3788, kauneusterveyshoitola.fi.

Elisa, 34

X