vaihdevuodet orgasmi
Asiantuntijan tärkein vinkki hyvään seksiin on harjoittaa seksiä säännöllisesti.
Terveys

Laimeniko seksi? Näin vaalit nautintoasi vaihdevuosi-iässä – asiantuntija neuvoo

Klitoriksen herkkyys kosketukselle säilyy, vaikka klitoriksen koko pieneneekin iän lisääntyessä. – Naisen tärkein seksielin ovat kuitenkin aivot, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri, seksuaalineuvoja Katja Kero sanoo.
Teksti: Maria Tojkander

Naisten orgasmit ja seksielämä voivat muuttua paremmiksi vaihdevuosien alettua. Mutta voi käydä myös päinvastoin: joillakin vaihdevuodet voivat laimentaa seksielämää.

– Valitettavasti ikääntyvien seksuaalisuutta voivat edelleen hallita erilaiset tabut ja uskomukset sekä uskonnolliset säännöt. Lisäksi ne naiset, joilla on hankaluuksia parisuhteessa esimerkiksi siten, että suhteessa on väkivaltaa ja välinpitämättömyyttä, harvoin nauttivat seksuaalisuudestaan, sanoo lääketieteen tohtori, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri, seksuaalineuvoja Katja Kero. Hän työskentelee Tyksin Naistenklinikalla ja Aura Klinikalla Turussa.

– Seksuaalivastesykliin kuuluvat vastaanottavuus seksuaalisille ärsykkeille, kiihottuminen, kostuminen, orgasmi, nautinto ja halu. Niitä on usein vaikeaa erottaa toisistaan, ja jos naisella on ongelma jossakin kohdassa sykliä, usein seksuaalihäiriöitä on muuallakin. Vastaavasti jos jokin osa-alue muuttuu paremmaksi, se voi parantaa syklin muitakin osia.

Munasarjojen tehtävä on tuottaa sukusoluja ja sukupuolihormoneja. Vaihdevuosissa hormonitasot laskevat ja menopaussin eli viimeisten kuukautisten jälkeen estrogeenin tuotanto munasarjoista loppuu. Tämän jälkeen estrogeenia tulee lähinnä rasvakudoksesta.

Limakalvomuutokset altistavat yhdyntäkivuille

Estrogeenin tuotannon loppuminen pienentää rintoja ja kuivattaa ja ohentaa limakalvoja. Limakalvomuutokset altistavat virtsankarkailulle ja yhdyntäkivuille.

Orgasmissa lantionpohjan lihakset supistelevat rytmisesti. Ikääntyminen vaimentaa usein näitä supistuksia.

– Alatiesynnyttäneillä naisilla laskeumat ja virtsankarkailu voivat heikentää halua sekä nautintoa ja orgasmia. Toisaalta jos nainen ei ole synnyttänyt alateitse ja hänellä on ollut yhdynnöissä pitkä tauko, hänen anatomiansa voi olla niin siro, että se voi vaikeuttaa yhdyntöjä.

Voimakkaat vaihdevuosioireet heikentävät seksuaalista halua ja nautintoa.

Seksin sujumiseen ja nautintoon vaikuttavat myös riittävä verenkierto paisumisreaktion turvaamiseksi ja sukuelinalueen hermotuksen kunto.

Miten omaa seksielämäänsä ja orgasmiaan voi vaalia vaihdevuosi-iässä?

Katja Kerolla on hyviä uutisia: siihen, kuinka omalle seksuaalisuudelle vaihdevuosi-iässä käy, voi vaikuttaa myös itse.

Ensimmäinen ja tärkein vinkki hyvään seksiin on harjoittaa seksiä säännöllisesti.

– Säännölliset yhdynnät pitävät limakalvoja hyvässä kunnossa. Taustalla saattaa olla se, että seksissä limakalvojen verekkyys lisääntyy ja näin kudokset pääsevät ”jumppautumaan”.

Limakalvoja hellii myös paikallinen eli suoraan emättimeen annosteltava estrogeenihoito. Se paksuntaa limakalvoja, pitää ne kosteina ja auttaa säilyttämään bakteeriflooran emättimen limakalvoilla.

– Paikallisestrogeenit sopivat melkein kaikille, ja niiden käyttöä pelätään aivan turhaan. Paikallishoitoa tulee käyttää säännöllisenä hoitona kaksi kertaa viikossa, Katja Kero sanoo.

Hän suosittelee myös systeemisiä, laastarina, geelinä tai tablettina otettavia hormonikorvaushoitoja voimakkaisiin vaihdevuosioireisiin – esimerkiksi hikoilutukseen, unettomuuteen, mielialaoireisiin tai kuumiin aaltoihin – niille, joille ne sopivat.

Liukuvoiteessa ei kannata säästellä

Liukuvoiteita kannattaa käyttää tarpeeksi ja joka kerta.

– Klitoriksen herkkyys kosketukselle säilyy, vaikka klitoriksen koko pieneneekin iän lisääntyessä. Nautintoon voidaan tarvita vanhemmilla naisilla enemmän aikaa ja hellyyttä kuin nuoremmilla.

– Ennen kaikkea kannattaa tutustua omaan seksuaalisuuteensa. Naisen tärkein seksielin ovat aivot, Kero sanoo.

Niidenkin, joilla kumppania ei ole, kannattaa tutustua omaan eroottiseen itseensä. Itsetyydytys on terveellistä ja toimii halun ylläpitäjänä ja voi parantaa naisten limakalvojen kuntoa sekä naisen nautintoa.

X