savipuoli
Savipuoli-ihottuman aiheuttamat läiskät vartalolla häviävät yleensä erityisesti niiden hoitoon tarkoitetulla saippualla.
Terveys

Läiskät iholla voivat johtua ihon hiivatulehduksesta – savipuoli-ihottuma näyttää erilaiselta eri vuodenaikoina

Savipuoli on ihon talihiivan aiheuttama ihottuma. Kysyimme ihotautilääkäriltä, mistä savipuolen tunnistaa ja mitkä tekijät altistavat sille.
Teksti: Lotta Pellas Kuvat: iStock

Savipuoli on seurasta ihon hiivatulehduksesta. Ihon talihiiva, malassezia, kuuluu ihon normaaliin mikrobiomiin. Kaikilla ihmisillä on pieniä määriä kyseistä hiivaa iholla ja karvatupissa. Savipuolessa malassezia-hiivasientä kuitenkin kasvaa iholla normaalia enemmän, mikä aiheuttaa näkyvän ihottuman.

Savipuoli näyttää erilaiselta kesällä ja talvella

Savipuoli-ihottuman tunnistaa iholle muodostuvista läiskistä. Kesällä ne ovat muuta ihoa vaaleampia. Iho ei rusketu normaalisti alueilta, joilla talihiivaa on paljon. Näin käy, koska ihottumakohdissa on muuta ihoa vähemmän pigmentaatiota. Pihlajalinnan ihotautien ja allergologian erikoislääkäri Janne Räsäsen mukaan savipuolen peitossa olevien ihoalueiden palamisriski ei kuitenkaan ole muuta ihoa suurempi.

Kesällä savipuoliläiskät saattavat näyttää vitiligolta eli valkopälviltä.

– Usein läiskät ovat kuitenkin niin omannäköisiään, että ei niitä vitiligoon kovin herkästi sekoita. Pienet savipuoliläiskät voivat muodostaa laajoja yhtenäisiä alueita keholla, Räsänen kertoo.

Talvella savipuoliläiskät ovat vastaavasti muuta ihoa tummempia, väriltään vaalean rusehtavia tai vaaleanpunaisia. Talvisaikaan läiskät voivat hilseillä.

Suomessakin esiintyy savipuoli-ihottumaa, mutta Räsäsen mukaan sitä on enemmän maissa, joissa ilmasto on lämmin. Hiiva kasvaa herkemmin kosteassa ja lämpimässä.

Ihottumaa ilmestyy tyypillisesti rintakehän ja vatsan alueelle

Perintötekijät voivat altistaa savipuolelle, samoin rasvoittuva ihotyyppi. Talihiiva tarvitsee rasvahappoja pysyäkseen hengissä, ja rasvoittuvalla iholla se pääsee joillakin henkilöillä lisääntymään runsaammin. Kyseinen hiiva viihtyy herkästi rasvoittuvilla ihoalueilla, joilla talirauhasia on muuta kehoa enemmän.

Tyypillisimpiä paikkoja ovat rintakehän ja vatsan alue. Myös olkapäissä ja käsivarsissa voi olla savipuolta, ja toisinaan ihottumaa saattaa ilmestyä kaulalle ja kasvoille. Kasvoihin savipuolta ilmestyy kuitenkin usein vain lapsilla.

Ikä tai sukupuoli ei Räsäsen mukaan vaikuta siihen, kenelle savipuolta tulee. Vastaanotollaan hän on kuitenkin huomannut, että erityisesti pari ikäryhmää saavat savipuoli-ihottumaa muita useammin

– Oman kliinisen kokemukseni mukaan tätä on usein enemmän nuorilla ja nuorilla aikuisilla.

Jos savipuolelle on alttiutta, Räsänen kehottaa välttämään rasvaisten voiteiden käyttöä iholla. Koska hiiva pitää rasvahapoista ja rasvaisista olosuhteista, voiteet saattavat saattavat joillakin ihmisillä provosoida savipuoli-ihottumaa.

Useimmilla ihottumaan auttaa lääkesaippua

Savipuoli-ihottumaa hoidetaan apteekista ilman reseptiä saatavalla sienilääkesaippualla. Se vähentää iholta talihiivan määrää, tappaa sitä ja muita hiivasieniä. Räsäsen mukaan suurimmalla osalla potilaista savipuoli paranee saippualla.

Koska malassezia-hiiva on luontaisesti osa ihoa, sitä ei saa kokonaan pois. Saippuan avulla sen määrä kuitenkin vähenee normaalitasolle, ja savipuoli helpottaa. Savipuolta voidaan hoitaa myös sienilääkevoiteella. Jos ihottumaa on paljon, sienilääke otetaan suun kautta.

Vaikka ihottuma häviäisi ja savipuoli olisi jo parantunut, läiskät eivät häviä hetkessä. Räsänen toteaa, että kestää useita viikkoja, ennen kuin ihon pigmentaatio tasaantuu.

Kotiliesi.fi: Syyhyttääkö? Syyhypunkin aiheuttama inhottava ihottuma voi iskeä kenelle vain – näin syyhy tunnistetaan ja hoidetaan

X