Terveys

Taltuta stressi rentouttamalla lantionpohjasi – katso fysioterapeutti Piritta Hagmanin ohjeet rentouttavaan hengitysharjoitukseen

Lantionpohjan rentoutus on mahdollista hengityksen avulla. Kokeile fysioterapeutin hengitysharjoitusta, joka on helppo tehdä kotona.

Teksti:
Lotta Pellas
Kuvat:
Istock

Fysioterapeutin mukaan stressi vaikuttaa lantionpohjaan.

Lantionpohjan rentoutus on mahdollista hengityksen avulla. Kokeile fysioterapeutin hengitysharjoitusta, joka on helppo tehdä kotona.

Stressi vaikuttaa kehossamme moneen asiaan – myös lantionpohjan lihaksiin. Tällöin lantionpohjan rentoutus voi olla tarpeen, jotta kehon jännitystiloja saa lievennettyä.

Lantionpohjan toiminta muuttuu stressitilanteessa, sillä lantionpohjaan vaikuttaa muun muassa ihmisen tapa hengittää. Äitiys- ja lantionpohjan fysioterapeutti Piritta Hagman kuvailee stressin vaikutusta lantionpohjaan näin:

– Stressaantuneena ihminen hengittää pinnallisemmin, jolloin hengityksen rytmi on nopeampi: hengitys ei ole enää palleahengitystä, vaan kohdistuu enemmän keuhkojen yläosaan. Pallea on tärkein lihas hengityksemme kannalta, sillä on suora yhteys lantionpohjan toimintaan. Kun liike palleassa pinnallisemman hengityksen takia pienenee, myös lantionpohjan liike pienenee.

Hagmanin mukaan stressi vaikuttaa lantionpohjassa voimakkaimmin juuri hengityksen kautta. Ihmisen ollessa stressaantunut lantionpohja on hieman yliaktiivinen ja jännittyneessä tilassa, kuten koko muukin keho.

– Jännittynyt lantionpohja saattaa näkyä huomaamattomampina toimintahäiriöinä kuin virtsankarkailu ja siksi jäädä huomaamatta. Yliaktiivinen ja jännittynyt lantionpohjan lihaksisto oireilee usein alavatsa- tai alaselkäkipuna, yhdyntäkipuina, kuukautiskipuina, ummetuksena, närästyksenä tai jännitystiloina leuan alueella.

Lantionpohjan lihakset toimivat tiiviissä yhteistyössä eli synergisesti erityisesti muiden syvän tuen lihasryhmien, kuten syvien vatsalihasten ja selän puolen syvien lihasten kanssa. Kun lantionpohjan lihakset eivät tuota voimaa tehokkaasti, muut lihakset joutuvat tekemään ylitöitä. Tämä voi aiheuttaa kehoon epätasapainotiloja, jotka voivat näkyä esimerkiksi lihaskipuina.

Taukoja päivään

Stressi näkyy lantionpohjassa myös välillisesti. Hagmanin mukaan liikunnan määrä usein vähenee ja istuminen lisääntyy stressaavassa elämäntilanteessa, kuten esimerkiksi silloin, kun töitä on paljon.

Istuessa lantionpohjan lihakset ovat epäaktiiviset. Hagman kertookin näkevänsä työssään asiakkaita, jotka paikkaavat liiallista istumista ja seisomista treenaamalla kovaa.

– Mennään ääriolosuhteista toiseen: täydestä liikkumattomuudesta ja hyvin pienestä liikkeestä intensiiviseen ja raskaaseen liikuntaan. Keholle olisi parasta olla jatkuvassa pehmeässä liikkeessä. Istumisesta ja pitkien aikojen liikkumattomuudesta siirtyminen suoraan äärimmäisen rasittavaan liikuntaan kuormittaa kehoa lisäämällä loukkaantumisriskiä ja stressikuormaa.

Lantionpohjan rentoutus auttaa ennaltaehkäisevästi moniin vaivoihin.
Lantionpohjan rentoutus auttaa ennaltaehkäisevästi moniin vaivoihin.

Istumatyössä jatkuvassa liikkeessä oleminen on hankalaa. Tässä tauot auttavat. Hagman vinkkaa laittamaan hälytyksen soimaan neljänkymmenenviiden minuutin välein, jotta muistaa vähintään jaloitella. Kehon verenkiertoa voi myös herätellä tekemällä kyykkyjä tai muita koko kehon verenkiertoa lisääviä isojen lihasryhmien liikkeitä.

Lue myös: Monen etätyöläisen lihakset ovat nyt jumissa – tee nopea taukojumppa kesken työpäivän ja huomaat vaikutukset jo muutamassa päivässä

Lantionpohjan rentoutus onnistuu hengittämällä

Hagmanin mukaan lantionpohjan alueella ilmeneviä oireita, kuten virtsankarkailua, ripulia tai ummetusta,  pystytään helpottamaan monilla muilla asioilla kuin pelkästään lantionpohjan alueeseen keskittymällä. Yksi hyvä tapa on hengitys, jolla voidaan saada aikaan lantionpohjan rentoutus.

Stressiin liittyviin lantionpohjan jännitystiloihin Hagman käyttää apuna hengitysharjoituksia. Vastaanotollaan hänellä on diagnostinen ultraäänilaite, jonka avulla hän pystyy näyttämään asiakkalle, kuinka hengitys näkyy lantionpohjassa. Asian konkreettinen näkeminen on motivoinut asiakkaita.

– Kun ennen ultraäänilaitetta annoin tehtäväksi harjoituksia, ihmiset eivät useinkaan tehneet niitä. Tilanne muuttui sen jälkeen, kun asiakkaat itse näkivät suoran yhteyden ja hahmottivat, mihin osiin kehossa hengitysharjoitukset vaikuttavat.

Syvemmän hengityksen avulla lantionpohja rentoutuu ja saa liikettä.

– Kun hengittää pallealla ja tekee syvähengitysharjoituksia, lantionpohja ja sen alueen kudokset ovat liikkeessä. Liikkeessä olevassa kudoksessa on muun muassa parempi verenkierto.

Lue myös: Pinnallinen hengitys lisää stressiä ja haittaa palautumista – näin opit oikeaoppisen hengityksen

Lantionpohjan rentoutus onnistuu hengittämällä.
Lantionpohjan rentoutus onnistuu hengittämällä.

.

X