Terveys

Laventeliöljyllä on tutkitusti monia terveyshyötyjä – kokeile tätä asiantuntijan helppoa saunavinkkiä

Tarinan mukaan aromaterapian perustaja oli kemisti, joka kerran upotti kätensä laventeliastiaan saatuaan palovamman laboratoriossa. Laventelin ansiosta käsi parani, eikä palovamma tulehtunut. Mutta miten laventelin väitetyt terveyshyödyt näyttäytyvät tieteen valossa?

Teksti:
Roosa Roivainen
Kuvat:
Istock

Monet eteeriset öljyt tappavat bakteereita.

Tarinan mukaan aromaterapian perustaja oli kemisti, joka kerran upotti kätensä laventeliastiaan saatuaan palovamman laboratoriossa. Laventelin ansiosta käsi parani, eikä palovamma tulehtunut. Mutta miten laventelin väitetyt terveyshyödyt näyttäytyvät tieteen valossa?

Onko laventeliöljy sikeiden yöunien salaisuus? Näin moni uskoo. Laventeliöljy ei vain tuoksu hyvältä, vaan sitä käytetään myös terveyshyötyjen takia.

Laventelin sanotaan muun muassa auttavan pieniin haavoihin, ahdistukseen sekä kivun lievittämiseen. Ovatko eteeriset öljyt kuitenkin pelkkää lumevaikutusta, vai onko väitteillä myös tieteellistä pohjaa?

– Väitteet pitävät paikkansa. Moni eteerinen öljy on esimerkiksi antibakteerinen eli ne estävät tai jopa tappavat bakteereita riippuen hieman öljyjen koostumuksesta, kertoo rohdosasiantuntija ja Helsingin yliopiston farmasian tiedekunnan yliopistonlehtori Yvonne Holm.

Laventeli lievittää stressiä ja rentouttaa

Antibakteeristen ominaisuuksien lisäksi tutkimuksissa on havaittu, että aromaterapiassa käytetyt eteeriset öljyt vaikuttavat positiivisesti ihmiskehon lihasten relaksaatioon sekä aivojen sähkökäyriin. Kuluttajan näkökulmasta laventeliöljyn käytön pitäisi siis olla turvallista. Mutta miten kyseistä luonnontuotetta kannattaisi lähteä kokeilemaan?

Laventeliöljyä on perinteisesti käytetty moneen eri tarkoitukseen. Aromaterapiahieronnassa laventelia hyödynnetään hierontaöljyn seassa, kun taas liinavaatteisiin laventeliöljy tuo raikkaan tuoksun.

Laventeliöljy on myös kelpo stressin lievittäjä. Rentouttava vaikutus saadaan, kun öljyä hengitetään vesihöyryn kautta. Tämä onnistuu esimerkiksi höyrystimellä, jossa vesiastiaan tiputetaan muutama tippa laventeliöljyä ja astian alle asetetaan lämpökynttilä. Veden lämmetessä vesi höyrystyy ja levittää ilmaan rentouttavaa tuoksua.

Sama kikka toimii, jos laventeliöljyä tiputtaa vaikkapa löylyveteen.

– Itse käytän löylyvedessä erilaisia hyväntuoksuisia öljyjä. Ne rentouttavat ja piristävät – riippuen toki, mitä öljyä käyttää, Holm vinkkaa.

Jos eteerisiä öljyjä haluaa käyttää löyly- ja tai kylpyvedessä, on hyvä muistaa, että öljyt eivät liukene veteen, vaan jäävät pieniksi pisaroiksi veden pinnalle.

Eteeriset öljyt tuoksuvat hyviltä. Kuvassa höyrystin eli diffuuseri.
Laventeliöljyn tuoksuttamisella on rentouttava vaikutus. Höyrystimen avulla laventeli myös raikastaa kodin huoneilmaa.

Lue myös: Luonnollisen kauneuden aakkoset – 21 x parhaat luonnonkosmetiikkatuotteet

Laimenna eteeriset öljyt ennen käyttöä

Vaikka eteerisistä öljyistä saadut allergiset reaktiot ovat melko harvinaisia, niiden käyttö vaatii hieman varovaisuutta.

Laventeliöljyä tai muita eteerisiä öljyjä ei tulisi koskaan syödä tai käyttää sisäisesti. Ennen iholle levittämistä öljyt tulisi myös laimentaa.

– Tavallisen kuluttajan tulisi muistaa, että eteeriset öljyt ovat todella väkeviä. Ennen käyttöä ne kannattaisi laimentaa vedellä tai sekoittaa vartaloöljyn kanssa, Holm kertoo.

Älä lisää laventeliöljyä tai muita eteerisiä öljyjä suoraan iholle. Kuvassa henkilö lisäämässä öljyä käsiinsä suoraan purkista.
Eteerisiä öljyjä ei kannattaisi koskaan laittaa suoraan iholle, vaan ne vaativat laimennusta.
X