Ruokajutut

Leikkaatko leivästä homeisen kohdan pois vai lentääkö koko leipä biojätteeseen? Näin asiantuntija itse tekisi

Voiko muun leivän syödä, jos yhdessä kohdassa näkyy hometäplä? Ihmisten suhtautuminen vaihtelee. Kysyimme asiantuntijalta, onko homeisen leivän syöminen järkevää, vaikka homekohdan leikkaisi pois.

Teksti:
Tiia Kailaheimo
Kuvat:
Istock

Mitä haittaa homeisen leivän syömisestä voi olla?

Voiko muun leivän syödä, jos yhdessä kohdassa näkyy hometäplä? Ihmisten suhtautuminen vaihtelee. Kysyimme asiantuntijalta, onko homeisen leivän syöminen järkevää, vaikka homekohdan leikkaisi pois.

Ikuisen väittelyn aihe tuntuu olevan, mitä tehdä, jos leipäpussista löytyy homeinen leipä. Tilanne tuntuu jakavan ihmiset ryhmiin: A. Sen kun leikkaa homeisen kohdan pois ja ääntä kohti! B. Homeinen leipäyksilö sietää mennä biojätteeseen, mutta pussin muut leivät uskaltaa syödä. C. Koko pussi saman tien menemään!

Miten oikeastaan kannattaa toimia?

Helsingin yliopiston mikrobiologian professori Per Saris avaa meille homeen saloja.

– Homeiden ongelma ovat homemyrkyt. Osa niistä aiheuttaa esimerkiksi syöpää. Näkyvässä homeessa rihmastoa voi olla muuallakin, eli käytännössä homeisessa leivässä voi kasvaa hometta siellä täällä, vaikkei sitä näe. Se voi myös ehtiä tarttua pussin muihin leipiin. Ei myöskään ole mikään makunautinto syödä vanhaa homeenmakuista leipää, Saris toteaa.

Se, mitä myrkkyä homeessa on, riippuu homeesta sekä alustasta, jolla home kasvaa.

– Näen, että homeinen leipä ei ole varsinaisesti riskituote homemyrkkyjen kannalta. Jos taas hometta olisi päätynyt jauhoihin, sitä kautta ihminen saisi enemmän homemyrkkyjä itseensä.

Saris kuitenkin vakuuttaa, että Suomessa hyvin hoidettu ruokavalvonnan kontrolli estää homemyrkkyjen liiallisen pääsyn jauhoihin. Isommiksi riskitekijöiksi Saris sanoo ulkomailta tulevat pähkinät ja itse tehdyt hillot.

– Entisaikaan, kun hilloja tehtiin enemmän itse, saatettiin vain kaapia home pois hillon pinnalta. Homemyrkky on kuitenkin ehtinyt siirtyä hillon nesteeseen, ja sitä on näin ollen joka paikassa. Silloin kaapiminen ei auta.

Ulkomailta tulleista pähkinöistä taas tulee usein varoituksia, että niistä on löytynyt liian paljon homemyrkkyjä.

Rasvaiset ja proteiinipitoiset alustat eivät Sariksen mukaan innosta homeita tuottamaan homemyrkkyjä. Yhden elintarvikkeen kanssa voi heittäytyä jopa oikein huolettomaksi:

– Homehtuneessa kovassa juustossa myrkyt eivät pääse syvemmälle juustoon, ja silloin voi aivan huoletta leikata homeisen kohdan pois ja syödä loput. Siinä ei ole myrkyn riskiä, Saris kertoo.

Yksi homeinen leipä ei kaada maailmaa

Leivän kohdalla vastaus ei ole aivan yksiselitteinen. Leipä kontaminoituu ilmasta käsin homeitiöillä, jotka sopivissa olosuhteissa kasvavat leivän pinnalla. Jos leivässä on näkyvää hometta vain vähäinen määrä vaikkapa leivän kuoressa, Saris itse leikkaisi kuoren pois ja söisi pelkän sisuksen – jos sattuisi olemaan oikein nälkäinen.

– Todennäköisesti siinä ei ole merkittäviä määriä hometoksiineja eikä siis kyseessä ole merkittävä terveysriski, etenkään, jos tätä tapahtuu harvoin. Kuori maistuisi todennäköisesti homeelle, sillä homerihmastoja on jo monessa kohtaa leivän pinnalla, vaikka niitä ei paljain silmin näekään. Jos leivässä taas on paljon silminnähtävää hometta, heittäisin sen pois pussia avaamatta, etteivät homeitiöt leviä huoneilmaan.

Homeisen leivän syöminen ei siis kerrasta aiheuta vakavia terveyshaittoja.

Jos homemyrkyt huolettavat, olennaisempaa on Sariksen mukaan kiinnittää huomiota siihen, että syö monipuolisesti eikä mitään yksittäistä tuotetta suuria määriä joka päivä.

– Melkein kaikessa, mitä suuhumme pistämme, on aina jonkin verran homemyrkkyä. Sitä on esimerkiksi eläinten rehussa, jolloin myrkkyjä kertyy lihaan ja maitoonkin. Kysymys on siitä, millaisen annoksen tai seoksen saa.

Saris kuitenkin rauhoittelee, että Suomen ruokavalvonnan ansiosta täällä ei yleensä ole homeisesta ruoasta aiheutuvia ongelmia.

– Enemmän ongelmia taitaa tulla hometaloista.

Lue myös: Moni säilyttää elintarvikkeita kotona väärin – jääkaappi on huono paikka yllättäville asioille

Leivän säilytyksellä on väliä

Jos haluaa leipänsä säilyvän homeettomana mahdollisimman pitkään, kannattaa suosia ruisleipää ja kiinnittää huomiota säilytykseen.

Vaalea leipä samoin kuin itse tehty leipä homehtuu nopeammin. Ruisleipä taas säilyy Sariksen mukaan pidempään, sillä ruisleivässä saattaa olla joidenkin homeiden kasvua estäviä happoja tai niitä on paistettu kauemmin.

– Tiiviissä muovipussissa ruisleivänkin saa homehtumaan, Saris muistuttaa.

– Se on yksi syy sille, miksi leipiä myydään paperipusseissa. Paperipussi hengittää paremmin, jolloin leivästä haihtuva kosteus ei nouse tarpeeksi korkealle eikä edesauta leivän homehtumista. Sama koskee kasviksia. Esimerkiksi tomaatit homehtuvat nopeasti tiiviissä muovipussissa.

Jos leipää on paljon ja näyttää siltä, ettei kaikkea ehdi syödä, Saris vinkkaa laittamaan leipää pakkaseen – se on parempi kuin homeinen leipä. Jääkaappiin hän ei leipää laittaisi.

– Parasta ennen -päiväystäkään ei kannata leivän osalta murehtia, mikäli hometta ei näy. Kannattaa luottaa omaan haju- ja makuaistiin. Paahtamalla vanhastakin leivästä saa maukkaan.

Lue myös Kotiliesi.fi: Nuupahtiko ostamasi yrtti heti? Asiantuntija vinkkaa, kuinka saat kaupan yrtit kestämään – vältä yksi yleinen virhe

X