Terveys

Lempeä elämä: Kookosvesi on kehon paras nesteyttäjä

Teksti:
Anna.fi

En haluaisi edes ajatella, kuinka paljon toinen toistaan epäilyttävämpää urheilujuomaa kehoni läpi on urheiluhistoriani aikana kulkenut mutten silti malta olla avaamatta aihetta. Markkinoilla on kymmeniä erilaisia suola-sokeri-lisäainelitkuja, jotka eivät todellakaan auta kehoa pääsemään parhaaseen mahdolliseen vireystilaansa, mutta joita kuitenkin markkinoidaan terveellisinä. Vesi vanhin voitehista vaikka on vielä yksi ylitse senkin, nimittäin luomu kookosvesi!

Kookosvettä

Tutustuin kookosveteen pari vuotta sitten, kun ensimmäiset purkit rantautuivat Oulun luontaistuotekaupan kylmäkaappiin. Kriittinen sisäinen kuluttajani heräsi oitis: miksi maksaa puolesta litrasta vettä yli neljä euroa, kun lähdevedenkin voi rikastaa laadukkaalla merisuolalla? Maistettuani kookosvettä tajusin, että siinä on joku kummallinen taika. Keho huusi lisää ja lisää vaikka itse maku ei varsinaisesti räjäyttänyt yhtäkään makunystyrää. Hyvää se toki oli, mutta ei mitään ilotulitusta.

Pieni tutkimusmatka nettiin paljasti kaiken olennaisen. Kookosvesi valmistetaan nuorista, vihreistä kookospähkinöistä. Sitä pidetään yhtenä puhtaimmista tuotteista, jonka luonto meille tarjoaa, kiitos pitkän suodatuksen, joka tapahtuu puun sisällä: kookosvesi kulkee koko palmun läpi ja kerääntyy lopulta kookoskuoren sisälle suojaan.

Kookokset

Kookosvesi sisältää paljon mineraaleja, vitamiineja ja aminohappoja ja on täysin kolesterolivapaa. Se on isotoninen neste, jonka elektrolyyttitasapaino on luontaisesti sama kuin veressämme. Yhtäkkiä neljän euron luomu-urheilujuoma alkoikin tuntua aivan järkevältä sijoitukselta. Mikään ei nesteyttänyt kehoa niin hyvin joogan, punttitreenin tai juoksulenkin jälkeen.

Cocowell

Kookosvesien kanssa on voinut konkreettisesti huomata, miten makuaisti tottuu kaikkeen uuteen asteittain ja oppii arvioimaan laatua. Aluksi suosikkiani oli Dr. Martinsin banaanikookosvesi, joka on siis makeutettu banaanilla ja on oikeastaan maultaan mehua. Sen jälkeen löysin Kulaun acerolalla terästetyn version, joka on astetta lähempänä kookosveden omaa luontaista makua. Seuraavaksi ihastuin Cocowell-merkkiin, joka on edelleen mielestäni kaikista näistä kolmesta vaihtoehdosta laadukkainta ja puhtaimman makuista. Jälkeenpäin kuulinkin luotettavaa reittiä, että Cocowell valmistaa vetensä erittäin laadukkaista priimapähkinöistä enkä kyllä yhtään epäile etteikö tämä olisi totta.

Eilen Ruohonjuureen oli ilmestynyt jotain uutta: 750 millilitran tölkki uutta brändiä, Cocofinaa. Suurkuluttajan silmät alkoivat heti kiilua, mutta polvia tutisuttavan joogaharjoituksen juuri tehneenä en jaksanut roudata mukanani yhtään enempää ostoksia kuin yhden tölkin ja nipun sellerinvarsia. Cocofinan maku on suorastaan vaniljainen ja aromikas ja epäilenpä, että se vakiinnuttaa jääkaapissamme paikan, heti Cocowellin vierestä. Haluan vielä selvittää, että ovatko thaimaalaiset kookospähkinät varmasti yhtä hyviä kuin Cocowellin käyttämät Brasilialaiset yksilöt ennen kuin hehkutan uutta potentiaalista tosiystävääni tämän enempää. Mitäpä sitä ei kehonsa optimaalisen nesteytyksen eteen tekisi!

(Tätä juttua kirjoittaessani oli pakko hiippailla jääkaapille ja avata uusi tölkki. Ei voi mitään, mutta tässä juomassa maistuu kesä ja puistojooga auringossa! Miten jaksan odottaa vielä muutaman kuukauden?)

Kesäjoogaa

Kookosvettä myyvät useimmat luontaistuote- ja superfoodeihin erikoistuneet nettikaupat.

Kuva: Kino MacGregor

Jutta

X