Terveys

Lempeä elämä: Mantelimaito, jota vatsasi rakastaa

Teksti:
Anna.fi

Suuri osa suomalaisista kärsii maitoyliherkkyydestä. Ei ihme, koska olemme latkineet tuota aikuiselle ihmiselle tarpeetonta ja teollisesti valmistettua juomaa niin överisti, että vatsamme ei voi hyvin! Maidolla ei ole erityisen kaunistavia vaikutuksia, mutta jos kaipaat silti jotain kermaista, helppo ratkaisu löytyy mantelimaidosta.

Sanomattakin lienee selvää, että minunkaan elimistöni ei ole maidon ylin ystävä. Olen tehnyt sen kanssa sopimuksen, että voimme yleisen onnellisuuteni nimissä pitää vielä toistaiseksi cappuccinon kuvioissa, koska yksinkertaisesti rakastan kahvia ja sen ympärille kietoutuvaa kulttuuria. Kotikahvin suhteen ratkaisu on raakamaitoon lisätty laatuespresso mutta ulkona juon joskus cappuccinon. Valitettavan tietoisena sen teollisesta syntyperästä, nautin tuosta herkusta silti, koska lempeän elämän ideologian mukaisesti mistään itselle rakkaasta ei pidä luopua. Vatsa ei tykkää, mutta pysyy yhteistyössä, koska olen lupautunut pysymään kohtuukäytössä. Aina välillä pidän pieniä pausseja, mutta palaan yhä uudelleen kahvikuppini äärelle lempikahviloihini hyvässä seurassa. Aika näyttää, mihin suuntaan kahvi(maito)käyttäytymiseni kehkeytyy, toistaiseksi asiat siis ovat kompromissitilassa.

Pähkinämaitojen suosikkini mantelimaito sopii kyllä myös kahvimaidoksi. Makuun tutustuminen kannattaa kuitenkin aloittaa jostain astetta tutummasta, kuten esimerkiksi marjapirtelöstä.

Pähkinämaito voi kuulostaa hankalalta, mutta se on kaikkea muuta kuin vaikeaa. Huuhtele ja liota mantelit runsaassa vedessä yön yli, jotta ne ovat herkkuhetkellä keholle mahdollisimman helposti imeytyvässä muodossa. Muistathan myös manteleissa luomulaadun!

Mustikka-mansikka-mantelimaito

3 dl luomumanteleita
4 dl vettä
100g mustikoita
Muutama luomumansikka
Aavistus laatusuolaa
Jos kaipaat makeutta, lisää teelusikallinen hunajaa

Kaada mantelit blenderiin ja anna murskautua niin kauan, että neste on valkoista. Siivilöi jäljelle jäävä kuitu pois ja kaada mantelimaito takaisin blenderiin. Lisää joukkoon marjat ja suolahyppysellinen, joka tuo maut kauniisti esiin. Ellet löydä luomumansikoita (pienillä paikkakunnilla tarjonta on niukkaa), kokeile Pakkasmarjan luomumarja-sekoitusta.

Mitä tehdä siivilöinnistä jäljellejääneille kuiduille? Voit esimerkiksi pakastaa pari banaania ja tehdä niistä ja kuidusta seuraavana päivänä soft icea, joka on taivaallinen, maidoton, sokeriton ja erittäin terveellinen jäätelön muoto. Silppua banaanit lastuiksi ja pakasta. Heitä blenderiin banaanit ja mantelikuitu sekä pieni määrä vettä, että saat niistä tasaisen massaan. Itse lisään vielä kanelia ja vaniljaa, mutta esimerkiksi inkiväärikin toimii hyvin.

Herkusta siis toiseen ja kohti täydellisempää hyvinvointia!

Mikä on sinun suhteesi maitoon?

X