Lempeä elämä: Mantelimaito, jota vatsasi rakastaa
Suuri osa suomalaisista kärsii maitoyliherkkyydestä. Ei ihme, koska olemme latkineet tuota aikuiselle ihmiselle tarpeetonta ja teollisesti valmistettua juomaa niin överisti, että vatsamme ei voi hyvin! Maidolla ei ole erityisen kaunistavia vaikutuksia, mutta jos kaipaat silti jotain kermaista, helppo ratkaisu löytyy mantelimaidosta.
Sanomattakin lienee selvää, että minunkaan elimistöni ei ole maidon ylin ystävä. Olen tehnyt sen kanssa sopimuksen, että voimme yleisen onnellisuuteni nimissä pitää vielä toistaiseksi cappuccinon kuvioissa, koska yksinkertaisesti rakastan kahvia ja sen ympärille kietoutuvaa kulttuuria. Kotikahvin suhteen ratkaisu on raakamaitoon lisätty laatuespresso mutta ulkona juon joskus cappuccinon. Valitettavan tietoisena sen teollisesta syntyperästä, nautin tuosta herkusta silti, koska lempeän elämän ideologian mukaisesti mistään itselle rakkaasta ei pidä luopua. Vatsa ei tykkää, mutta pysyy yhteistyössä, koska olen lupautunut pysymään kohtuukäytössä. Aina välillä pidän pieniä pausseja, mutta palaan yhä uudelleen kahvikuppini äärelle lempikahviloihini hyvässä seurassa. Aika näyttää, mihin suuntaan kahvi(maito)käyttäytymiseni kehkeytyy, toistaiseksi asiat siis ovat kompromissitilassa.
Pähkinämaitojen suosikkini mantelimaito sopii kyllä myös kahvimaidoksi. Makuun tutustuminen kannattaa kuitenkin aloittaa jostain astetta tutummasta, kuten esimerkiksi marjapirtelöstä.
Pähkinämaito voi kuulostaa hankalalta, mutta se on kaikkea muuta kuin vaikeaa. Huuhtele ja liota mantelit runsaassa vedessä yön yli, jotta ne ovat herkkuhetkellä keholle mahdollisimman helposti imeytyvässä muodossa. Muistathan myös manteleissa luomulaadun!
Mustikka-mansikka-mantelimaito
3 dl luomumanteleita
4 dl vettä
100g mustikoita
Muutama luomumansikka
Aavistus laatusuolaa
Jos kaipaat makeutta, lisää teelusikallinen hunajaa
Kaada mantelit blenderiin ja anna murskautua niin kauan, että neste on valkoista. Siivilöi jäljelle jäävä kuitu pois ja kaada mantelimaito takaisin blenderiin. Lisää joukkoon marjat ja suolahyppysellinen, joka tuo maut kauniisti esiin. Ellet löydä luomumansikoita (pienillä paikkakunnilla tarjonta on niukkaa), kokeile Pakkasmarjan luomumarja-sekoitusta.
Mitä tehdä siivilöinnistä jäljellejääneille kuiduille? Voit esimerkiksi pakastaa pari banaania ja tehdä niistä ja kuidusta seuraavana päivänä soft icea, joka on taivaallinen, maidoton, sokeriton ja erittäin terveellinen jäätelön muoto. Silppua banaanit lastuiksi ja pakasta. Heitä blenderiin banaanit ja mantelikuitu sekä pieni määrä vettä, että saat niistä tasaisen massaan. Itse lisään vielä kanelia ja vaniljaa, mutta esimerkiksi inkiväärikin toimii hyvin.
Herkusta siis toiseen ja kohti täydellisempää hyvinvointia!
Mikä on sinun suhteesi maitoon?
Kommentit
Arvasin! Vegaani linja tuntuu kehossa puhtaalta ja vapaalta. Minä en ole koskaan ajatellut siirtyväni vegaanilinjalle ja sallin edelleen itselleni lihan ja kalan, mutta niitä vain ei tee juuri mieli. Parhaita ja kestävimpiä ovat muutokset, jotka syntyvät itsestään, kehoa kuunnellen. 🙂
Kommentit
En ole vuosiin enää käyttänyt maitoa muuten kuin hyvin sattumanvaraisesti, lähinnä siksi, etten käytä eläinperäisiä tuotteita muutenkaan ruokavaliossani. Joskus olen kyllä dyykannut maitopurkin juurikin tuota ihanaa laatukahvia varten, mutta muuten käytän kahvissa jotain kasvimaitoja, viimeksi eilen mantelimaitoa, nam! Minusta mantelimaidon maku on oikein sopiva kahviin.
Rakastan erilaisia kahvijuomia, joista latte ja cappucino ovat lemppareitani. Niitä saa onneksi joistain kahviloista soijajuomaan tehtynä, joka on mielestäni paremman makuista kuin tavan maitoon tehty. Soijan terveellisyydestähän tosin käydään väittelyä, mutta uskon, ettei vähäinen käyttö pahaa tee.
Lopetin maitotuotteiden käyttämisen nelisen vuotta sitten. Kärsin vuosikaudet todella hankalasta aknesta, söin antibiootteja ja kärsin. Kolme kuukautta maitotuotteisen lopettamisen jälkeen akne oli lähtenyt. Nykyisin naamastani näkee, koska olen sortunut jäätelöön tai rahkaan 🙂
Mielestäni maidon haittavaikutuksista puhutaan aivan liian vähän. Ihotautilääkärit määräävät mieluummin lääkkeitä, kuin alkavat selvitellä ongelman alkusyytä. Meillä on myös jatkuva propaganda siitä, että maidon juominen olisi välttämätöntä osteoporoosin ehkäisemiseksi. Miksi sitten olemme kärkisijoilla sekä maidon juomisessa että osteoporoosin esiintymistiheydessä? Ongelma on jossain muualla ja uskon itse, että kehon happo-emästasapaino selittää tätä ongelmaa ainakin osittain.
Mantelimaito on ihanaa, ja käytän kyllä kahvissa soijamaitoa. Makaronilaatikko ja kaurapuuro onnistuvat parhaiten kauramaidolla!
Ihana mantelimaito! Itse lopetin maitotuotteet pari kuukautta sitten ja olen kayttanyt aivan kotitekoista mantelimaitoa (silloin talloin myos kotitekoista kauramaitoa) leivonnassa ja ruoanlaitossa.
Hieno kirjoitus jälleen Jutta, kiitos kovasti.
Maidosta on hyvä muistaa se, että teollinen maito sopii tuskin kenellekään, kun taas raakamaito sopii jo huomattavasti useammalle. Vielä jos löytää luomu ruokaa syöneen, vapaasti ulkoilevan otuksen, hakee itse maitonsa ja tekee siitä hapatettua jugurtteja yms. niin ne sopii vielä useammalla. Puhumattakaan vuohemmaidosta, joka näyttäisi sopivan hyvin ihmiskeholle. Toki kyse on aina yksilön kyvystä (ja usein myös ideologioista), mutta laatuun varmastikin kannattaa panostaa myös tässä asiassa.
En halua spämmätä, mutta en malta olla pistämättä linkkiäni:
http://www.teemusyrjala.com/2011/04/valkoinen-kulta.html
Poista Jutta, jos tämä on epäsopivaa! 🙂
Kiitos hyvästä työstä mitä teet. Jatka samaan malliin ja kerro vaihtoehdoista! Olet juuri oikea henkilö siihen.
Innokas fanisi! 😉
-Teemu Syrjälä-
Anni, itsekin välillä tilaan kahvini soijamaitoon mutta itse en pidä sen mausta yhtä paljon. Ja olen soijan suhteen hiukan kahden vaiheilla muutenkin – siksi toistaiseksi valitsen lehmänmaidon, koska soijatuotteet ovat myös hyvin pitkälle jalostettuja. Kaksipiippuinen juttu, vaatii sulattelua.
Ex-näppylä, tärkeä kommentti! Itsekin olen kamppaillut nuorena ihon kanssa ja siitäkin on syytä kirjoittaa jossain vaiheessa. Aknen takana on tosiaan usein liian hapan keho, joka on tyypillinen ongelma länsimaissa. Itskin sain aikoinaan kasan lääkereseptejä ongelmiini (iso osa niistä oli antibioottia, ja epäilen että suolistoni kärsii vieläkin niiden pitkäaikaisen syömisen seuraamuksista) mutta kukaan ihotautilääkäri ei nähnyt mitään mahdollisuutta ruokavalion tutkimisessa. Söin tuolloin itsekin valtavasti proteiinipitoisia maitotuotteita, kun kilpaurheilin. Tuttuja pohdintoja siis minullekin. Ja tuo osteoporoositilaston kärkisija on hyvä argumentti. Muistutan usein lukijoilleni ja asiakkailleni, että esimerkiksi seesaminsiemenet sisältävät moninkertaisesti kalsiumia verrattuna maitoon. Se tulee miltei kaikille aivan yllätyksenä.
Maria, olisi kiinnostavaa kuulla, miten kehosi on reagoinut muutokseen!
Teemu, kiitos tärkeästä tarkennuksesta ja reunahuomautuksesta, linkistä myös. Käykää ihmeessä lukemassa! Luomu raakamaito on tosiaan aivan asia erikseen verrattuna tuohon pahvitölkeissä myytävään teollisuustuotteeseen. Fanitukset sinnekin – toivottavasti kokkaillaan taas pian yhdessä!
Hei Jutta,
Olen kylla huomannut positiivisen vaikutuksen maitotuotteiden poisjattamisen myota. Ennen kaikkea tunnen kuitenkin olevani ’vapautuneempi’ kaikkien elainperaisten tuotteiden poisjattamisen ja taysin vegaaniseen ruokavalioon siirtymisen myota. On todella hienoa huomata, kuinka vaivattomalta vegaaninen ruokavalio tuntuu ja kuinka paljon energiaa kasvisperaisesta ruokavaliosta saakaan. Enaa en vaihtaisi takaisin sekaruokavalioon mistaan hinnasta! 🙂
Arvasin! Vegaani linja tuntuu kehossa puhtaalta ja vapaalta. Minä en ole koskaan ajatellut siirtyväni vegaanilinjalle ja sallin edelleen itselleni lihan ja kalan, mutta niitä vain ei tee juuri mieli. Parhaita ja kestävimpiä ovat muutokset, jotka syntyvät itsestään, kehoa kuunnellen. 🙂
Virkistä viikkoasi Annalla!
Katso tarjous