Terveys

Lievitä stressiä ayurveda-kehotyyppisi tarpeiden mukaan – pittaa, kaphaa ja vataa auttavat keinot

Ayurveda on yksi maailman vanhimpia luontaislääketieteteen muotoja. Sen oppien mukaan on olemassa kolme vallitsevaa kehotyyppiä eli doshaa: vata, pitta ja kapha. Kehotyyppi vaikuttaa esimerkiksi siihen, millä keinoilla stressiä kannattaa yrittää vähentää.

Teksti:
Hilppa Wuokko
Kuvat:
Istock

Ayurvedan mukaan eri kehotyypeille sopivat erilaiset stressinlievityskeinot.

Ayurveda on yksi maailman vanhimpia luontaislääketieteteen muotoja. Sen oppien mukaan on olemassa kolme vallitsevaa kehotyyppiä eli doshaa: vata, pitta ja kapha. Kehotyyppi vaikuttaa esimerkiksi siihen, millä keinoilla stressiä kannattaa yrittää vähentää.

Oletko ayurvedan mukaan vata, pitta vai kapha? Tee ensin dosha-testi, jonka avulla saat selvitettyä, mitä kehotyyppiä edustat.

Nämä ovat ayurvedan mukaan parhaat stressinlievityskeinot eri kehotyypeille:

Vatan ongelmana on vilkkaasta mielestä johtuva ahdistus

Energiselle vatalle stressiä aiheuttavat liika ajattelu ja kauhukuvien luominen asioista, jotka eivät luultavasti koskaan tapahdu. Vata saattaa valvoa öitä stressin kanssa kamppaillessaan.

Jos kehotyyppisi on vata, laukaise stressi näin:

  • Hae tasapainoa luonnosta. Kun ilmat sen sallivat, kävele luonnossa paljain jaloin.
  • Keskity nykyhetkeen. Ajatustesi tarkastelemisen sijaan keskity koko kehoosi. Tiedosta, mitä näet, kuulet, haistat ja maistat.
  • Keskity hengittämiseen. Tulet takuulla ahdistuneeksi, jos unohdat hengittää. Keskity sekä sisään- että uloshengityksellä mieleesi, henkeesi ja kehoosi.

Pitta on kehotyypeistä helpoimmin stressaantuva

Kunnianhimoinen ja tarkka pitta stressaantuu helpoiten kaikista kolmesta doshasta. Stressaantuneena pitta saattaa suuttua tulisesti, jos jokin menee pieleen. Tulistuneena pitta saattaa sanoa asioita, joita ei oikeasti tarkoita.

Jos kehotyyppisi on pitta, laukaise stressi näin:

  • Vietä aikaa vedessä tai vesistöjen lähellä. Vesi ja sen läheisyys saa kuumentuneet tunteesi viilenemään ja stressin katoamaan.
  • Tutustu pranayamaan eli joogasta tuttuun hengityksen säätelyyn, jolla voit jäähdytellä stressiäsi. Voit aloittaa yksinkertaisella harjoituksella: Vedä syvään henkeä. Laita ulos hengittäessäsi huulesi O-kirjaimen muotoon.

Kapha stressaantuu muiden tukena olemisesta

Kärsivällinen ja vakaa kapha kärsii stressistä kahta muuta kehotyyppiä harvemmin. Stressiä kaphalle saattaa kuitenkin aiheuttaa tunne siitä, että heidän täytyy toimia kaikkien stressistä kärsivien tukena eikä siksi omalle stressille ole aikaa. Kapha tuntee stressaantuessaan voimakasta surua.

Jos kehotyyppisi on kapha, laukaise stressi näin:

  • Laita hiki virtaamaan! Kuntoilu erityisesti aamuisin tuo hetkessä helpotuksen stressin keskelle.
  • Kokeile jotain uutta. Samoihin kaavoihin jumiutuminen voi tehdä sinusta tyytymättömän ja nostaa stressitasoasi. Siksi esimerkiksi matka tai uuden taidemuodon kokeilu voi olla täydellinen tapa piristää elämää ja nostaa mielialaa.
  • Syö älykkäästi ja vältä napostelua. Stressaantuneena saatat sortua tunnesyömiseen, joten pidä huoli erityisesti hyvästä ruokarytmistä.

Lähde: The Chalkboard Mag

X