Terveys

Miksi lihon, vaikka ei pitäisi? 9 syytä outoon painonnousuun

Eikö vaa'an lukema heijastele elintapojasi? Syöt mielestäsi terveellisesti ja harrastat liikuntaa, mutta paino ei vain putoa vaan saattaa jopa nousta. Selittämätön lihominen voi johtua näistä 9 syystä.
1.7.2016 Teksti: Johanna Jantunen Kuvat: iStock

1. Hidas ruoansulatus

Jos vatsasi toimii hitaasti tai epäsäännöllisesti, liikakiloja saattaa kertyä vähitellen.

Riittämätön kuidun saanti on yleinen syy suoliston hitauteen. Kuituja saa muun muassa kasviksista, marjoista, viljoista ja hedelmistä.

Myös liian vähäinen veden juonti voi olla syynä hitaaseen ruoansulatukseen.

2. Keho kaipaa tiettyjä ravintoaineita tai vettä

Jos ravinnosta ei saa tarpeeksi magnesiumia, rautaa ja vitamiineja, olo on väsynyt, jolloin itseään saattaa piristää nopeilla hiilihydraateilla kuten karkeilla ja kofeiinilla. Väsyneenä ei välttämättä myöskään jaksa lähteä treenaamaan.

Kehosi saattaa myös kaivata vettä. Nälän ja janon tuntemukset voi helposti sekoittaa keskenään. Joten kun seuraavan kerran mielesi tekee välipalaa, juo ensin iso lasillinen vettä.

3. Et ole enää nuori

Keski-iässä aineenvaihdunta ei enää toimi yhtä nopeasti kuin parikymppisenä. Tarkista annoskokosi ja lisää lautaselle vähärasvaisia proteiineja ja vähennä nopeiden hiilihydraattien saantia.

4. Käytät lääkkeitä

Lääkitys voi tuoda mukanaan lisäkiloja. Jotkut lääkkeet voivat vaikuttaa ruokahaluun tai aineenvaihduntaan. Jos epäilet lihomisen johtuvan lääkityksestäsi, keskustele asiasta lääkärisi kanssa.

5. Syöt ruokia, jotka vain vaikuttavat terveellisiltä

Syötkö makeutettuja rahkoja, myslipatuikoita ja valmiita salaatteja?

Terveellisiltä kuulostavat tuotteet voivat sisältää paljon esimerkiksi piilosokeria. Varo näitä terveysansoja.

6. Liian kova treeni

Omaan kuntotasoon nähden liian rankka urheilu vie voimia. Rankan urheilusuorituksen jälkeen saatat palkita itsesi herkuilla tai olet liian väsynyt valmistamaan terveellistä ateriaa.

Suhtaudu liikuntaan maltilla ja liiku hyvällä fiiliksellä, äläkä polta itseäsi aivan loppuun.

7. Liian vähäinen uni

Liian vähäinen uni vaikuttaa painonnousuun kahdella tapaa. Ensinnnäkin, jos valvot pitkään, saatat sortua yösyöpöttelyyn ja tulet saaneeksi enemmän kaloreita kuin silloin, jos menet sänkyyn ajoissa. Toiseksi, jos et saa riittävästi unta, keho alkaa tuottaa stressihormonia, kortisolia, ja lisätä insuliinin tuotantoa. Molemmat näistä hormoneista liittyvät lihomiseen.

8. Olet stressaantunut

Jos elämä on liian hektistä, elimistö alkaa käydä selviytymismoodilla. Se alkaa tuottaa stressihormoni kortisolia, joka lisää ruokahalun tunnetta.

Stressaantuneena ihminen saattaa myös hakea lohtua epäterveellisestä ruoasta.

9. Sinulla on jokin sairaus

Painoa voi alkaa kertyä myös sairauden vuoksi. Esimerkiksi kilpirauhasen vajaatoiminta hidastaa aineenvaihduntaa, jolloin vaaka alkaa vähitellen näyttää yhä suurempia lukemia.

Käänny lääkärin puoleen, jos epäilet painonnoususi johtuvan sairaudesta.

Lähteet: Prevention, Women’s Health 

Lue myös:

Miten pysyä hoikkana myös dieetin jälkeen? Ravintoterapeutti neuvoo

Haluatko polttaa enemmän kaloreita? Tee nämä 3 pientä muutosta treeniin

Fitness-tähti Mari Valosaari: Näin kiihdytät aineenvaihduntaa – 5 vinkkiä

Kommentit (3)

Muuten terveellä ihmisellä painonnousua aiheuttaa liika hiilihydraatti. Syöty hiilihydraatti saa aikaan insuliinin erityksen, ja niin kauan kuin elimistössä on insuliinia, ihminen varastoi kuluttamattomia hiilihydraatteja rasvaksi eikä rasvoja kuluteta. Kun ko. hiilihydraatti on siirretty rasvaksi vyötärölle, tulee luonnollisesti nälkä, kokska verensokeri laslee nopeasti. Ja taas on syötävä. Eli käytännössä nykyisillä tärkkelystä ja sokeria suosivilla ravintosuosituksilla ihminen lihoo vääjäämättä, ellei pidä itseään nälässä.
Vähähiilihydraattinen ruokavalio ei lihota, koska siitä puuttuu tuo voimakas insuliinin vaikutus, eikä nälkäkään vaivaa, joten tulee syötyäkin vähemmän. Ei se sen ihmeellisempää ole tuo ihmisen fysiologia, lääkäritkin tämän tietävät, mutta ovat ilmeisesti unohtaneet. Ns. ravintotieteilijät eivät ilmeisesti edes tunne ihmisen metaboliaa ja fysiologiaa.
01

tarkastellaanpa tarkemmin näitä ”outoja” syitä

1. Toimiva ruoansulatus kiidhyttää aineenvaihduntaa, joka kuluttaa energiaa -> kulutus vähentynyt
2. Jos ravintoaineista vaje, väsyttää ja piristää itseään nopeilla hiilareilla, tai ei treenaa -> saanti lisääntynyt, kulutus vähentynyt
3. Aineenvaihdunta hidastuu vanhetessa -> kulutus vähentynyt
4. Lääkkeet tuovat lisäkiloja lisäämällä ruokahalua neurokemiallisten reseptorien välityksellä -> saanti lisääntynyt
5. syöt vahingossa liikaa kaloreita -> saanti lisääntynyt
6. liian kova treeni, palkitset itsesi herkuilla -> saanti lisääntynyt
7. yösyöpöttelyä, insuliinin erittyminen lisää ruokahalua -> saanti lisääntynyt
8. kortisoli lisää ruokahalun tunnetta -> saanti lisääntynyt
9. esimerkiksi mainittu kilpirauhasen vajaatoiminta hidastaa aineenvaihduntaa, jolloin energiankulutus laskee -> kulutus vähentynyt

lihomisessa on kyse joko energian liiallisesti saannista tai liian vähäisestä kulutuksesta. näin myös yllä, kuten näkyy. ei toki mikää aivan yksinkertainen asia, muttei taikuuttakaan. jos laskee päivittäisen saantinsa ja kulutuksena ja pitää sen miinuksella, ei voi mennä vikaan. puhdasta matematiikkaa, ripauksella fysiologiaa
00

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *