Terveys

Lihottavatko lisäaineet? Lisäaineiden 3 haittavaikutusta suolistoon ja terveyteen

Tutkimuksissa on saatu viitteitä siitä, että elintarvikkeiden lisäaineet voivat muuttaa suoliston toimintaa. Lisäaineet voivat lisätä esimerkiksi matala-asteisen tulehduksen riskiä ja muuttaa suolistomikrobiston koostumusta.

Teksti:
Johanna Jantunen
Kuvat:
Istock

Karkeissa käytetyt lisäaineet vaikuttavat makeisten rakenteeseen, väriin ja makuun.

Tutkimuksissa on saatu viitteitä siitä, että elintarvikkeiden lisäaineet voivat muuttaa suoliston toimintaa. Lisäaineet voivat lisätä esimerkiksi matala-asteisen tulehduksen riskiä ja muuttaa suolistomikrobiston koostumusta.

Lisäaineet parantavat elintarvikkeiden säilyvyyttä, tuovat makua tai antavat tuotteelle tietynlaisen rakenteen.

Lääketieteen tohtori Emeran Mayerin mukaan lisäaineet voivat kuitenkin vaikuttaa haitallisesti suoliston mikrobeihin ja sitä kautta ihmisen koko terveyteen.

Mayerin kirjoittaman Viisas vatsa – kuinka suolisto ja aivot toimivat yhdessä -teoksen mukaan lisäaineiden käyttöön tulisi suhtautua harkiten.

Listasimme 3 haittavaikutusta, joita lisäaineilla kirjan mukaan on.

1. Matala-asteisen tulehduksen ja ylipainon edistyminen

Muun muassa kastikkeissa, leipomotuoteissa, makeisissa ja jäätelöissä käytetään emulgointiaineita, joilla saadaan ruoan rakenteesta tasainen.

Georgian osavaltionyliopiston tutkimuksen mukaan emulgointiaineet voivat muuttaa suolistomikrobiston koostumusta tavalla, joka edistää matala-asteisen tulehduksen syntymistä. Tutkimus toteutettiin hiirillä, joille syötettiin kahta ruoissa yleisesti käytettyä emulgointiainetta. Lisäaineet muuttivat hiirten suolistomikrobistoa niin, että eläimille kehittyi matala-asteista tulehdusta, ylipainoa ja metabolisen oireyhtymän piirteitä.

Tutkijoiden mukaan emulgointiaineet tuskin ovat ainut syy ylipainoon tai hiljaiseen tulehdukseen, mutta ne voivat myötävaikuttaa molempiin.

2. Lohturuokien himon lisääntyminen

Jos emulgointiaineita ja keinomakeutusaineita saa liikaa, tuloksena saattaa olla taipumus herkkujen ahmimiseen.

Matala-asteinen tulehdus, jonka kehittymiseen lisäaineet vaikuttavat, voi vaarantaa kyvyn säädellä syömistä. Taipumus ahmia kaloripitoisia ruokia voi olla seurausta siitä, että hiljainen tulehdus on muuttanut ruokahalua säätelevien aivoalueiden toimintaa.

Lisäaineet voivat saada himoitsemaan epäterveellisiä herkkuja.
Herkkuhimo voi johtua siitä, että että hiljainen tulehdus on muuttanut ruokahalua säätelevien aivoalueiden toimintaa.

3. Lisäaineet sekoittavat aineenvaihduntaa

Nature-tiedelehdessä julkaistussa tutkimuksessa sakariini, sukraloosi ja aspartamiini aiheuttivat hiirillä glukoosi-intoleranssia ja metabolisen oireyhtymän oireita. Glukoosi-intoleranssissa kehon kyky sietää sokeria on heikentynyt. Metabolisesta oireyhtymästä kertovia tekijöitä puolestaan ovat muun muassa vyötärölihavuus, kohonnut verenpaine ja hyvän kolesterolin määrän pienentyminen.

Keinomakeutusaineilla oli hiirien suolistomikrobistoon samanlainen vaikutus kuin rasvaisella ruokavaliolla.

Pitäisikö lisäaineita välttää?

Suomessa myytävien elintarvikkeiden valmistukseen saa käyttää vain lisäaineita, jotka ovat käyneet läpi perusteellisen turvallisuusarvioinnin. Jokaiselle lisäaineelle on määritelty ADI (Acceptable Daily Intake) -arvo, jonka puitteissa ihminen voi altistua lisäaineelle päivittäin ilman haittavaikutuksia.

Arvioiden mukaan Suomessa vain pieni osa väestöstä saa lisäaineita elimistöönsä enemmän kuin ADI-arvot suosittelevat. Tällaisten henkilöiden ruokavalio on usein hyvin yksipuolinen, ja he käyttävät runsaasti yhtä ja samaa tuotetta. Esimerkiksi valmisruokien ja säilykkeiden runsas käyttö lisää lisäaineiden saantia.

Jos omaa lisäaineiden saantiaan haluaa vähentää, kannattaa suosia lisäaineettomia peruselintarvikkeita, kuten tuoreita vihanneksia, marjoja, hedelmiä, kananmunia ja kalaa. Luomu on valttia, sillä luomutuotteet ovat usein joko täysin lisäaineettomia tai ne sisältävät vain välttämättömiä, luonnossakin esiintyviä lisäaineita.

Lähteet: Emeran Mayer: Viisas vatsa – kuinka aivot ja suolisto toimivat yhdessä (Atena 2017), Evira, Mediacal Daily, TerveyskirjastoTime

Lue myös:

Nämä makeutusaineet sopivat laihduttajalle – 5 vaihtoehtoa sokerille

Suolistomikrobisto kuntoon ruokavaliolla – 7 tehokasta keinoa parantaa suoliston mikrobistoa

Onko E-koodeista syytä huolestua?

X