Terveys

Liian runsas lehtikaalin syöminen voi aiheuttaa nämä 5 terveysriskiä

Trendikäs lehtikaali on kevyt ja täyttävä vitamiinipommi. Kasvista ei kuitenkaan kannata popsia ylettömästi, sillä se voi aiheuttaa riskejä terveydelle. Lue, miksi lehtikaalia kannattaa syödä maltillisesti ja millaiset annokset ovat turvallisia.

Teksti:
Janica Brander
Kuvat:
123Rf

Lehtikaali on perinteisesti laihdutusruokien aatelia.

Trendikäs lehtikaali on kevyt ja täyttävä vitamiinipommi. Kasvista ei kuitenkaan kannata popsia ylettömästi, sillä se voi aiheuttaa riskejä terveydelle. Lue, miksi lehtikaalia kannattaa syödä maltillisesti ja millaiset annokset ovat turvallisia.

1. Raaka lehtikaali voi aiheuttaa ilmavaivoja ja ripulia

Lehtikaalissa on runsaasti suolistoa helliviä kuituja. Kaalia ei kuitenkaan kannata popsia liikaa etenkään raakana. Suuret annokset raakaa, kuitupitoista lehtikaalia voivat aiheuttaa ilmavaivoja ja ripulia.

Jos vatsasi on herkkä, älä juo vihersmoothieita, joissa on raakaa lehtikaalia. Nauti mieluummin noin sata grammaa kaalia pari kertaa viikossa höyrytettynä tai kuullotettuna. Vältä lehtikaalia ja muita kaaleja etenkin raskausaikana, jolloin ilmavaivat kiusaavat tavallista herkemmin.

Lue myös: Vatsavaivat kuriin – 20 vinkkiä

2. Munuaissairaalle voi aiheutua väsymystä

Munuaissairaudet sekä jotkut sydän- ja verenpainelääkkeet voivat nostaa veren kaliumpitoisuutta. Liian korkea kaliumpitoisuus voi aiheuttaa väsymystä, lihasheikkoutta ja sydänoireita. Munuaispotilaan kannattaakin syödä lehtikaalia ja muita kaliumpitoisia ruokia harkiten.

Lehtikaali ja muut vihannekset kannattaa liottaa ja keittää ennen nauttimista, sillä kypsennys vähentää niiden kaliumpitoisuutta. Pakaste- ja säilykevihannekset ovat turvallisin vaihtoehto, sillä niissä on vähemmän kaliumia kuin tuoreissa kasviksissa.

Munuaispotilaille suositeltu päivittäinen kaliumannos on 20002500 milligrammaa. 100 grammassa lehtikaalia on 320 milligrammaa kaliumia, eli sitä tulisi syödä todella runsaasti, jotta suositus ylittyisi. Lehtikaaliannos kannattaa kuitenkin rajoittaa pariin lehteen päivässä, sillä esimerkiksi kahvi ja peruna voivat kasvattaa kaliumkertymää yllättävän paljon.

Lue myös: Kaliumin lähteitä on monia

3. Lehtikaali voi altistaa kilpirauhasen vajaatoiminnalle

Lehtikaali on goitrogeeninen ruoka-aine, joka voi häiritä elimistön jodintuotantoa ja altistaa kilpirauhasen vajaatoiminnalle. Muita goitrogeenisia ruokia ovat keräkaali, kukkakaali, ruusukaali, lanttu, nauris, retiisi, hirssi ja soijatuotteet.

Kilpirauhaspotilaan ei kannata syödä lehtikaalia runsaasti päivittäin, varsinkaan muiden goitrogeenisten kasvisten kanssa. Lehtikaalille ei ole kuitenkaan määritelty tarkkaa suositusannosta, sillä kilpirauhasen vajaatoiminta on hyvin yksilöllinen sairaus.

Sopiva ruokavalio suunnitellaan lääkärin kanssa kilpirauhashormoniarvojen perusteella, ja yksittäistä ruoka-ainetta tarvitsee rajoittaa tiukasti melko harvoin. Parista muutaman kymmenen gramman lehtikaaliannoksesta viikossa on terveydelle todennäköisesti enemmän hyötyä kuin haittaa.

Lue myös: Kilpirauhasen vajaatoiminta – Oireet ja hoito

4. Lehtikaalin happo voi aiheuttaa nivelkipuja ja virtsakiviä

Lehtikaalissa on oksaalihappoa, joka sitoo elimistön kalsiumia. Runsaat happoannokset voivat vaurioittaa luustoa ja pahentaa kihdistä ja nivelkivuista kärsivien oireita. Oksaalihappo voi edesauttaa myös virtsakivien syntymistä.

Oksaalihapon aiheuttamia riskejä voi vähentää nauttimalla ruoan kanssa jotakin kalsiumpitoista, kuten lasillisen maitoa. Oksaalihappoa sisältäviä ruokia ei myöskään kannata syödä päivittäin valtavia määriä. Happoa on myös esimerkiksi pinaatissa ja raparperissa.

Lue myös: Happo-emästasapaino kuntoon: ”Terveys on kuonaton keho”

5. Kaaleihin voi kertyä vaarallisia ympäristömyrkkyjä

Lehtikaali ja muut kaalikasvit imevät maaperästä herkästi ravinteita, mutta myös ympäristömyrkkyjä ja torjunta-aineita. Yhdysvalloissa tehdyissä laboratoriokokeissa huomattiin, että lehtikaali sitoo itseensä raskasmetalli talliumia. Runsaasti lehtikaalia ja muita kaaleja syöneiden testattujen talliumarvot olivat koholla. He kärsivät väsymyksestä, ruoansulatusongelmista, gluteeniyliherkkyydestä sekä ihon ja hiusten kunnon heikentymisestä.

Koetulosta ei kannata säikähtää liikaa, sillä oireista kärsineet söivät lehtikaalia päivittäin huomattavia määriä. Talliummyrkytyksiä on havaittu yleensä seuduilla, joilla tehdään esimerkiksi öljynporausta tai poltetaan hiiltä. Suomalaista lehtikaalia voi siis nauttia turvallisesti, mutta tuontikaalia kannattaa syödä harkiten.

Annostelussa kannattaa käyttää aina maalaisjärkeä, kuten minkä tahansa ruoka-aineen kanssa. Jos olet mehupaastolla, älä lisää kaalinpuolikasta jokaiseen viherjuomaasi. Monipuolisesti kasviksia sisältävä ruokavalio on parempi vaihtoehto kuin yhden ruoka-aineen suosiminen muiden kustannuksella.

Lue myös: Voimaruoka lehtikaali – 5 syytä, miksi haluat syödä sitä

Lähteet: Craftmanship, Daily Mail, Kilpirauhanen.com, Munuais- ja maksaliitto, Ruokatieto, Terveyskirjasto

X