Terveys

Kuinka paljon on sopivasti ja kuinka paljon on liikaa alkoholia jouluna? Asiantuntijan mukaan yksinkertainen mittari kertoo, milloin raja ylittyy

Alkoholin nauttiminen on osa suomalaista joulua, mutta mitkä merkit kertovat, että alkoholilla on liiankin suuri rooli joulun vietossa? Kysyimme asiaa asiantuntijalta.

Teksti:
Roosa Roivainen

Korkean riskin taso on miehellä 23–24 alkoholiannosta ja naisella 12–16 alkoholiannosta viikossa.

Alkoholin nauttiminen on osa suomalaista joulua, mutta mitkä merkit kertovat, että alkoholilla on liiankin suuri rooli joulun vietossa? Kysyimme asiaa asiantuntijalta.

Viiniä joulupöydässä, olutta joulusaunassa ja ehkä vielä terästettyä glögiä sekä muita virvokkeita pitkin juhlapyhiä. Alkoholin naukkailu on osa suomalaista joulua ja jouluperinnettä.

Mutta mitkä merkit kertovat, että alkoholia tulee nautittua liikaa juhlapyhien kuluessa?  Kysyimme asiaa Pihlajalinnan päihdesosiaalityöntekijältä Jyrki Lausvaaralta.

Lue myös: Alkoholiallergia on harvinainen mutta todellinen allergia – näin tunnistat alkoholista aiheutuvan allergisen reaktion oireet

Liika alkoholinkäyttö jouluna – tarkkaile näitä merkkejä

Annosmäärät ovat yleinen mittari tarkastella omaa alkoholinkäyttöä. Alkoholin riskirajat paukkuvat helposti, jos pitkät juhlapyhät vietetään tissutellen.

Korkean riskin taso on miehellä 23–24 alkoholiannosta ja naisella 12–16 alkoholiannosta viikossa.  Päivittäin säännöllisesti käytettynä korkean riskin taso on naisilla kaksi alkoholiannosta ja miehillä kolme alkoholiannosta.

Annosmäärien ohella on olemassa myös toinen, yksinkertaisempi mittari, jonka avulla voi peilata alkoholinkäyttöä jouluna.

– Hyvä mittari on se, jos juomisesta tulee jollekulle paha mieli. Silloin on joku raja ylittynyt, Lausvaara kertoo.

Alkoholi-ongelmasta kielii myös usein se, että henkilö, jonka juomista paheksutaan, ei tunnista itse ongelmaansa.

– Hänen mielestään kaikki on hyvin.

Toisaalta alkoholinkäytön kanssa kamppaileva henkilö on herkkä läheisten kommenteille.

– Palautteen antaminen toisen juomisesta on aina vaikeaa. Alkoholinkäyttö koetaan hyvin henkilökohtaisena asiana. Jos ihmisellä on ongelma alkoholin kanssa ja hänelle huomautetaan siitä, se herättää hänessä mietteitä ja tunteita, Lausvaara kertoo.

”Hyvä mittari on se, jos juomisesta tulee jollekulle paha mieli. Silloin on joku raja ylittynyt.”

Perheenjäsenen liika alkoholinkäyttö on tärkeä ottaa puheeksi

Jos oman perheenjäsenen alkoholinkäyttö jouluna häiritsee, juomisesta saa ehdottomasti huomauttaa. Parhaiten se onnistuu Lausvaaran mukaan, kun asenne on kohtelias, mutta määrätietoinen.

– Jos juomisen ottaa kiukun kautta puheeksi, se herättää kiukkua entisestään. Hyvä keino on yrittää olla tilanteessa peilinä sille toiselle: näyttää miltä toisen alkoholinkäyttö tuntuu ja kertoa, miksi se häiritsee, Lausvaara neuvoo.

Alkoholinkäyttö kuuluu monen suomalaisen jouluun. Kuvassa joukko ihmisiä pitelee kuohuviinilaseja.
Alkoholinkäytöstä huomauttaminen voi tuntua vaikealta, mutta jos se huolestuttaa, juominen olisi tärkeä ottaa perheenjäsenen kanssa puheeksi.

Yhteiset pelisäännöt alkoholin suhteen toimivat, mutta ennakointi voi kieliä myös pidempiaikaisesta ongelmasta

Tarvittaessa perheenjäsenet voivat sopia, kuinka alkoholia käytetään jouluna ja luoda sen perusteella yhteiset pelisäännöt.

– Jos alkoholinkäyttöä joudutaan kauheasti ennakoimaan, miettimään ja sopimaan ennen joulua, se haiskahtaa, että siellä on ollut ongelma pidemmän aikaa, Lausvaara kuitenkin huomauttaa.

”On hyvä miettiä, mikä joulun idea on”

Joulunviettoon liittyy paljon odotuksia, mutta myös paineita. Hermostunut mielentila voi luoda turhaa stressiä joulunodotukseen ja paineet purkautuvat sitten joulun tullessa. Pahimmillaan turhautumista lievitetään alkoholilla.

Valtaosalla ihmisistä sekä perheistä alkoholinkäyttö pysyy joulun alla kohtuullisena.  Näin ei valitettavasti ole kuitenkaan kaikissa kodeissa, Lausvaara huomauttaa.

– Kun katsoo joulun kääntöpuolta, niin joulun aikana kotihälytyksiä on huomattavasti enemmän, kuin tavallisena viikonloppuna.

Lausvaaran mukaan joulupaineet vältetään, kun perheen kanssa yhdessä mietitään, miten joulusta saadaan tehtyä mahdollisimman kiva niissä olosuhteissa, mitä itsellä on. Tärkeintä olisi, että joulusta saataisiin luotua kaikille mieluinen.

– On hyvä miettiä, mikä se joulun idea on. Sehän on pysähtymistä ja läheisten ihmisten kanssa olemista, Lausvaara muistuttaa.

 Jutussa on käytetty lähteenä lisäksi sivustoa Päihdelinkki.fi

X