lonkan tekonivelleikkaus
Lonkan tekonivelleikkaus voi olla edessä, jos nivelrikko etenee pitkälle.
Terveys

Lonkan tekonivelleikkaus voi olla edessä työikäiselläkin – lääkäri kertoo, missä tilanteessa sitä harkitaan

Nivelrikko yleistyy 65-vuotiailla ja voi alkaa aiheuttaa kipua sekä vaikeuttaa liikkumista. Jos toimintakyky heikkenee merkittävästi, edessä voi olla lonkan tekonivelleikkaus.
Teksti: Virve Järvinen Kuvat: iStock

Pitkälle edennyt nivelrikko on tavallisin syy sille, että joudutaan tekemään lonkan tekonivelleikkaus, ortopedian ja traumatologian erikoislääkäri Harri Hietaranta Eiran sairaalasta kertoo.

– Lonkan nivelrikko alkaa yleistyä 65-vuotiaana, mutta sairaus voi tulla nuoremmallekin. Ylipaino, lonkan rakenteelliset poikkeavuudet, nivelvammat, pitkäkestoinen kova kuormitus ja tupakointi altistavat nivelrikolle.

Nivelrikossa rusto vaurioituu ja nivel tulehtuu. Sairaus aiheuttaa kipua ja vaikeuttaa liikkumista. Lonkan nivelrikossa kipu tuntuu nivusessa ja pakarassa, mutta se voi säteillä reiteen ja polveen saakka.

Alkuvaiheessa oireiden kanssa pärjää parasetamolilla, tulehduskipulääkkeillä, sopivalla liikunnalla ja lonkan lihaksia vahvistavalla harjoittelulla. Hyaluronaattiruiskeesta saattaa olla jonkin verran apua.

Kun tauti etenee, hoitojen teho heikkenee ja aiemmin ajoittaisista oireista tulee kestokiusa.

– Lonkan tekonivelleikkaus tulee mietintään, kun nivelten kipu ja jäykkyys haittaavat merkittävästi toimintakykyä: liikkuminen ei tahdo onnistua ilman apuvälineitä, pukeutuminen menee hankalaksi ja kipu vie yöunet.

Lonkan tekonivelleikkaus voi tulla eteen nuorellekin

Vaurioituneet nivelpinnat korvataan leikkauksessa tekonivelellä. Arviolta kolmasosa lonkan tekonivelleikkauksista tehdään työikäisille. Mitä nuorempi potilas, sitä todennäköisemmin tekonivel joudutaan uusimaan.

– Nykyiset tekonivelet kestävät noin 15–20 vuotta. Osa pärjää tekonivelen kanssa pidempään, osa tarvitsee uusintaleikkauksen aiemmin.

Lonkkanivel voi mennä sijoiltaan tai siihen voi tulla tulehdus. Tekonivel voi kulua tai irrota luusta. Tekonivelen irtoaminen luusta on kuitenkin harvinaista, sillä oma luu kasvaa tukevasti tekonivelen ympärille.

– Iäkkäämmillä potilailla, joilla luun laatu on heikentynyt, tekonivel voidaan kiinnittää paikoilleen sementtikiinnitteisellä varsiosalla.

Lonkan tekonivelleikkaus suunnitellaan tietokoneella etukäteen, ja leikkauksessa käytettävistä materiaaleista keskustellaan potilaan kanssa. Lonkan rakenne, luun laatu ja potilaan liikunnallisuus vaikuttavat materiaalin valintaan.

– Tekonivel rakentuu kuppi- ja nuppiosasta, jotka muodostavat keskenään liukuparin. Perinteisesti liukuparin materiaaleiksi on valittu metalli ja muovi, mutta nykyään metalli korvataan hyvin usein keramialla.

Keramia kestää muita pidempään kulutusta. Sitä ei silti suositella automaattisesti työikäisille naisille, sillä siihen voi liittyä äänihaittoja, kuten kirskunaa ja vinkunaa.

Useimmiten potilaan toimintakyky palautuu

Hyvin rankka, ääriasentoja sisältävä liikunta ja ylipaino kuormittavat tekoniveltä. Liikuntalajit, joihin liittyy suuri tapaturmavaara, eivät välttämättä sovi tekonivelleikatulle. Tekonivelen viereen tullut luunmurtuma voi vaurioittaa myös tekoniveltä.

Tekonivelleikkauksen tavoitteena on palauttaa potilaan toimintakyky ja vähentää kipua, ja useimmiten näin käykin.

– Alun toipumisvaiheen jälkeen useimmat lonkkaleikatut ovat lähes kivuttomia, ja osalla kivut jäävät jo leikkauspöydälle.

X