Terveys

Löysä vatsa rauhoittuu yleensä muutamassa päivässä – näistä oireista lääkäriin

Löysä vatsa voi johtua monenlaisista syistä – taustalla voivat olla bakteeri -ja virusinfektiot, erilaiset sairaudet, stressi, ruoka-aineet ja antibiootit. Jos ripuli ei mene ohi tai yleistila heikkenee, on syytä hakeutua lääkärin vastaanotolle.

Teksti:
Elina Viitanen
Kuvat:
Istock

Löysä vatsa rauhoittuu yleensä muutamassa päivässä, viimeistään viikossa.

Löysä vatsa voi johtua monenlaisista syistä – taustalla voivat olla bakteeri -ja virusinfektiot, erilaiset sairaudet, stressi, ruoka-aineet ja antibiootit. Jos ripuli ei mene ohi tai yleistila heikkenee, on syytä hakeutua lääkärin vastaanotolle.

Löysä vatsa voi johtua monestakin eri syystä. Tavallisimpia syitä ovat erilaiset bakteeri- ja virusinfektiot, kuten norovirusinfektio, erilaiset sairaudet, kuten keliakia ja laktoosi-intoleranssi, haiman vajaatoiminta sekä IBD eli tulehduksellinen suolistosairaus.

– IBD:hen kuuluu kaksi eri sairautta: Crohnin tauti ja colitis ulcerosa eli haavainen paksusuolentulehdus. IBD-sairaudet ovat yleisimpiä nuorilla ja nuorilla aikuisilla. Molemmat sairaudet oireilevat muun muassa ripulina, gastroenterologian erikoislääkäri Petri Pesonen Terveystalosta kertoo.

Löysän vatsan voivat aiheuttaa yksilöllisesti myös erilaiset ruoka-aineet. Useimmille löysän vatsan aiheuttavat ruoka-aineista kuitenkin rasvainen ruoka, liiallinen mansikoiden syöminen ja alkoholin juominen.

– Keinotekoiset makeutusaineet voivat myös aiheuttaa monelle ripulia, sillä ne eivät imeydy vaan jäävät suolistoon ja keräävät vettä ympärilleen. Lisäksi vähäkaloriset makeutusaineet häiritsevät suoliston bakteerikantaa.

Löysä vatsa voi olla myös stressin aiheuttama. Tällöin puhutaan stressivatsasta.

Lue myös: Juoksetko aina ruokapöydästä suoraan vessaan? Näin saat ylivilkkaan suolen rauhoittumaan

Löysä vatsa: urheilujuomaa ripuliin

Lyhytkestoista ripulia voi hoitaa itse lisäämällä kuitupitoista ruokaa lautaselleen sekä huolehtimalla riittävästä nesteytyksestä.

– Veden lisäksi monet urheilujuomat ovat hyviä ripulissa, sillä niissä on vitamiineja ja mineraaleja, joita ripuloidessa menettää.

Myös apteekista ilman reseptiä saatavat lääkehiili, maitohappobakteeri sekä loperamidi-valmiste saattavat helpottaa ripulia.

Lue myös: Vatsan ja suoliston hyvinvointiin on tarjolla monenlaisia valmisteita – selvitimme, mitä kannattaa kokeilla mihinkin vaivaan

Antibioottiripuli voi olla vaarallinen

Usein löysä vatsa rauhoittuu muutamassa päivässä, viimeistään viikossa. Jos oireet eivät mene ohi, pahenevat tai yleistila laskee, on tärkeää hakeutua lääkärin vastaanotolle.

– Jos esiintyy rajua ripulia, ulosteessa on verta, kuumeilee, laihtuu ja vatsa on hyvin kipeä, on syytä mennä päivystykseen.

Lääkäriin kannattaa mennä erityisen ripeästi, jos on juuri syönyt antibioottikuurin eikä ripuli rauhoitu.

– Kyse saattaa olla antibioottiripulista, joka on Clostridioides difficile -bakteerin aiheuttama. Kyseessä on paha pöpö, joka elää normaalistikin suolistossa, mutta kun antibioottikuurin yhteydessä muut bakteerit kuolevat, Clostridioides difficile selviytyy ja voi aiheuttaa voimakasta ripulia ja olla jopa henkeä uhkaava. Hoitona tässä on ulosteensiirto.

Lue myös: Kotiliesi.fi: Vatsaystävällinen ruoka helpottaa oloa – nämä ruoat rauhoittavat suolistoa, kun vatsaan koskee

X