Terveys

Tietyissä kehonosissa olevia luomia epäiltiin aiemmin erityisen haitallisiksi - ihotautilääkäri kertoo, miksi niitä ei tarvitse automaattisesti poistattaa

Luomi jalkapohjassa tai kädessä on yleensä vaaraton. Melanoomista alle prosentti todetaan näillä ihoalueilla.

Teksti:
Lotta Pellas
Kuvat:
Istock

Luomi jalkapohjassa voi hankautua, mutta on harvoin vaarallinen.

Luomi jalkapohjassa tai kädessä on yleensä vaaraton. Melanoomista alle prosentti todetaan näillä ihoalueilla.

Käsiin ja jalkapohjiin voi tulla luomia kuten muuallekin kehoon, sillä myös käsissä ja jaloissa on melanosyyttejä eli pigmenttisoluja. Luomi jalkapohjassa tai kädessä on yleensä ihon tasossa oleva ja läiskämäinen. Etenkin syntymästä asti jalkapohjassa tai käsissä olevat luomet voivat olla hiukan koholla.

– Jalkojen ja käsien ihon erityisrakenteen vuoksi luomet voivat silmämääräisesti ja mikroskoopillakin katsoen poiketa muiden alueiden luomista, minkä vuoksi aiemmin niiden epäiltiin kehittyvän suuremmalla todennäköisyydellä melanoomaksi, kertoo ihotautien erikoislääkäri Helka Sahi Pihlajalinnasta.

Jalkojen tai käsien luomet eivät kuitenkaan muutu muita luomia useammin melanoomaksi, ja Sahin mukaan melanooma on näillä alueilla harvinainen. Alle prosentti melanoomista esiintyy jaloissa. Käsissä melanoomaa todetaan vielä tätäkin harvemmin.

Lue myös: Rasvaluomi vai melanooma? Lääkäri kertoo, miten tunnistat ihomuutoksen ja milloin on syytä mennä lääkäriin

Luomi jalkapohjassa voi hangata ikävästi

Sahin mukaan käsien ja jalkapohjan luomia ei automaattisesti tarvitse poistattaa.

–  Vaikka kuinka monta luomea poistattaisi, ei pysty vähentämään melanoomariskiä, Sahi sanoo.

Tämä johtuu siitä, että suurin osa varsinkin käsien ja jalkojen melanoomista kehittyy geneettisistä syistä.

– Jotakin menee vikaan pigmenttisolujen säätelyssä. Siihen ei pysty vaikuttamaan, varsinkin, kun luomet ovat sellaisilla alueilla, jotka eivät saa hirveästi valoa.

Luomi jalkapohjassa tai kädessä voi olla erityisen altis hankaukselle. Jos luomi on niin iso, että hankaus rikkoo sen, luomi voidaan ihon ärsytyksen tai luomen aiheuttaman haitan vuoksi poistaa.

Jaloissa ja käsissä ylimääräisen ihon niukkuus kuitenkin aiheuttaa ongelmia. Sahin mukaan pitääkin arvioida tapauskohtaisesti, onko luomea mahdollista poistaa.

Lue myös: Onko karvoja kasvava luomi hyvänlaatuinen, ja saako luomikarvoja nyppiä? Kysyimme ihotautilääkäriltä

Perimä vaikuttaa jalkoihin ja käsiin ilmestyviin luomiin

Etenkin, jos suvussa on runsasluomisuutta ja itsellä on muutenkin paljon luomia, luomi jalkapohjassa tai kädessä ei ole tavatonta. Käsiin ja jalkapohjiin ilmestyvissä luomissa perimällä on suuri vaikutus.

Jos luomi jalkapohjassa tai kädessä huolettaa, sitä kannattaa näyttää ihotautilääkärille. Lääkäri katsoo luomea ensin silmämääräisesti: onko se kirjava tai epätarkkarajainen, minkä kokoinen luomi on kyseessä. Yli puolen sentin luomiin pitää erityisesti kiinnittää huomiota.

Seuraavaksi lääkäri tutkii luomen dermatoskoopilla, jolla pystyy arvioimaan luomen rakennetta. Kun rakenne on selvillä, lääkäri osaa arvioida, pitääkö luomea tutkia tarkemmin. Jos luomi herättää epäilyn melanoomasta, luomi poistetaan tutkimuksia varten.

Varsinkin jalkapohjissa ihon pigmenttimuutokset voivat olla isoja

Sahin mukaan pigmenttimuutokset varsinkin jalkapohjissa voivat olla isoja, jolloin muutoksesta voidaan joutua ottamaan koepala.

– Jos pigmenttimuutos näyttää siltä, että siinä ei ole hätää, jatkossa sitä seurataan samaan tapaan kuin muutakin ihoa.

Luomien takia ei tarvitse välttää mitään. Sahin mukaan luomi jalkapohjassa ei estä esimerkiksi paljain jaloin kävelemistä.

Kotiliesi.fi: Onko kaikilla naisilla samanlainen pisama tai luomi ranteessaan? Viraali-ilmiön taustalla on yksinkertainen selitys

X