Terveys

Maha murisee ja kurisee? Näin rauhoitat metelöivän vatsan

Vatsan murina on luonnollinen osa ruoansulatuksen toimintaa. Jatkuvasti häiritsevän murinan voi kuitenkin saada rauhoitettua kiinnittämällä huomiota 8 asiaan.
Teksti: Johanna Jantunen Kuvat: iStock

Jokaisen vatsa murisee ja kurisee silloin tällöin, sillä vatsan ääntely on luonnollinen osa ruoansulatusta. Äänet liittyvät ruoan, nesteiden ja ilman liikkumiseen suolistossa. Suolisto kuljettaa ruokaa eteenpäin aaltomaisella supistusliikkeellä, minkä seurauksena vatsasta voi kuulua kurinaa.

Vatsan murina voi kuitenkin joskus tuntua kiusalliselta. Jos oman vatsan toiminta tuntuu varastavan huomion tärkeässä neuvottelussa tai hiljaisessa toimistossa, murinan toivoisi pian lakkaavan. Kannattaa kuitenkin muistuttaa itseään siitä, että ilmiö on kaikille ihmisille tuttu ja aivan normaali, eikä sitä kannata murehtia liikaa.

Vatsan jatkuva ja kova kurina voi toisaalta olla seurausta myös elintavoista ja syömistottumuksista. Listasimme 8 tapaa, jotka auttavat rauhoittamaan äänekästä vatsaa.

Syö säännöllisesti

Vatsa murisee usein silloin, kun ihminen on nälkäinen. Itse asiassa vatsa on äänekkäimmillään, kun se on tyhjä. Murina pääsee tällöin ikään kuin kaikumaan suolistossa.

Jos haluat välttää vatsan murinan kokouksessa, kokeessa tai tärkeässä tapaamisessa, syö sitä ennen joko kunnollinen ateria tai välipala. Kun vatsa ei ole tyhjä, äänekkään kurinan todennäköisyys on pienempi.

Pureskele ruoka kunnolla

Kun ruokaa syö liian nopeasti ja hotkien, ihminen tulee samalla nielleeksi myös paljon ilmaa. Seurauksena on äänekästä kuplintaa ja kurinaa.

Syö siis lautasesi tyhjäksi rauhallisesti ja pureskele jokainen suupala kunnolla. Riittävällä pureskelulla on myös muita terveyshyötyjä.

Myös pillillä juominen ja purukumin pureskelu voivat viedä vatsaan ylimääräistä ilmaa, joten niiden välttäminen voi vähentää ääntelyä.

Tarkkaile, mitkä ruoat saavat vatsasi kurisemaan

Tietyt ruoka-aineet tuottavat suolistossa muita herkemmin kaasuja ja aiheuttavat murinaa. Niiden syömisen vähentäminen voi siis vähentää vatsan murinaa. Tällaisia ruokia ovat muun muassa pavut, kaalit, sipulit, täysjyvätuotteet ja omena. Laktoosia sisältävät maitotuotteet puolestaan saavat laktoosi-intolerantikon vatsan myllertämään.

Vatsan myllerryksen taustalla voi myös olla ärtyneen suolen oireyhtymä. Pelkkä murina ei kuitenkaan kerro ärtyneestä suolesta vaan lisäksi täytyy ilmetä muita oireita, kuten kipua, ilmavaivoja ja ripulia. Tällöin FODMAP-ruokavalio auttaa rauhoittamaan vatsaa.

Älä täytä vatsaa nesteillä, etenkään hiilihappoisilla

Jos tyhjään vatsaan juo paljon vettä, seurauksena voi olla kurinaa ja epämukavaa hölskymistä.

Myös hiilihappojuomat, kuten limu, vichy, olut ja siideri, voivat saada vatsan kuplimaan ja murisemaan. Hiilihappojuomat ovat täynnä kaasua, joka voi aiheuttaa ääntelyä suolistossa.

Helli suolistoa probiooteilla

Sekä äänetön että hyvin äänekäs suolisto voivat kertoa siitä, että suolistossa ei ole kaikki niin kuin pitäisi. Probioottien syöminen on yksi tapa pitää suoliston mikrobisto tyytyväisenä, rauhallisena ja tasapainoisena.

Probioottisia ruokia ovat muun muassa hapankaali, jogurtti, kimchi ja kefir.

Syö riittävästi kuituja

Riittävä kuidunsaanti on tärkeää vatsalle. Kuidut auttavat ruokaa kulkemaan suoliston läpi ja pitävät vatsan toiminnan säännöllisenä. Kuituja on paljon kasviksissa, hedelmissä, marjoissa ja viljassa.

Kuituja ei kuitenkaan kannata syödä liikaa, koska liika kuitu voi muodostaa ylimääräistä kaasua ja saada vatsan myllertämään.

Kokeile piparminttuteetä

Teen juominen voi rauhoittaa vatsaa. Piparminttutee sisältää mentolia, joka rentouttaa lihaksia ja auttaa myös vähentämään stressiä, joka voi olla vatsavaivojen taustalla.

Rentoudu

Stressi ja ahdistus vaikuttavat usein vatsan toimintaan. Ne voivat aiheuttaa niin vatsakipuja, myllerrystä kuin murinaakin.

Mielen palautuminen vähentää stressiä ja saa vatsankin rauhoittumaan.

Lähteet: Healthline, Wikihow

X