Terveys

Maidoton ruokavalio auttaa vatsavaivoihin, sokeria kannattaa välttää... Väitteitä vatsan hyvinvoinnista löytyy monenlaisia – selvitimme, mitkä ovat totta ja mitkä tarua

Kun vatsa voi hyvin, koko ihminen voi hyvin. Netistä löytyy monenlaisia vinkkejä vatsan hyvinvointiin. Kysyimme ravitsemusterapeutilta, mitä neuvoja kannattaa oikeasti kokeilla.

Teksti:
Virve Järvinen
Kuvat:
Istock

Osa kokee, että probiootit helpottavat vatsan turvottelua ja muita mahavaivoja.

Kun vatsa voi hyvin, koko ihminen voi hyvin. Netistä löytyy monenlaisia vinkkejä vatsan hyvinvointiin. Kysyimme ravitsemusterapeutilta, mitä neuvoja kannattaa oikeasti kokeilla.

1. Jos haluat poistaa ruokavaliostasi kolme asiaa parantaaksesi vatsan kuntoa, ne ovat sokeri, valkoiset jauhot ja prosessoitu liha.

Totta. Jos tavoitteena on parantaa pitkällä tähtäimellä vatsan ja suoliston kuntoa, prosessoitu liha on näistä kolmesta pahin. Prosessoidulla lihalla tarkoitetaan lihavalmisteita, kuten leikkeleitä ja makkaraa. Sen ja punaisen lihan runsas käyttö lisää erityisesti paksusuolen syöpää.

Riittävä kuidunsaanti vähentää suolistosyöpien riskiä ja ehkäisee ummetusta ja ripulia. Sokerissa ja valkoisissa jauhoissa ei ole juurikaan kuituja. Ne heikentävät terveyttä, jos niillä korvataan kuitupitoisia ruoka-aineita merkittävässä määrin.

Lue myös: Suolistosyövät ovat yleistyneet voimakkaasti – altistaako vatsan oireilu suolistosyövälle? Kysyimme lääkäriltä

2. Viljaton ja maidoton ruokavalio vapauttaa vatsavaivoista.

Totta ja tarua. Ellei itsellä ole mitään terveydellistä syytä, kuten allergiaa tai keliakiaa, viljojen välttäminen voi jopa pahentaa vatsavaivoja. Jos jokin viljalaatu ei sovi vatsalle, kannattaa kokeilla toista. Vaikka hiivalla kohotettu leipä vääntää vatsaa, juurileipä saattaa sopia.

Täysjyvävilja on ylivoimainen kuidun lähde. Jos karsii kokonaan viljat, on vaikea saada ruokavaliosta riittävästi kuituja. Mitä monipuolisemmin ja mitä enemmän kuituja syö, sitä monipuolisemmaksi suoliston mikrobikanta muodostuu. Monimuotoinen ja vakaa mikrobisto parantaa suoliston kuntoa ja suojaa infektioilta.

Maitoproteiini voi aiheuttaa ripulia ilman allergiaakin, mutta se on melko harvinaista. Ihminen pärjää ilman maitotuotteita, kun ruokavaliossa on riittävästi muita kalsiumin ja proteiinin lähteitä.

3. Ruokalusikallinen omenaviini­etikkaa lasilliseen vettä puoli tuntia ennen ateriaa tehostaa ruoansulatusta.

Tarua. Joidenkin tutkimusten mukaan omenaviinietikka voisi tehostaa eräiden hiilihydraattien pilkkomiseen osallistuvien ruoansulatusentsyymien toimintaa.

Hapan omenaviinietikka voi lisätä mahan happoisuutta ja tehostaa sitä kautta ruoansulatusta. Vaikutus on niin vähäinen, ettei siitä liene käytännön hyötyä.

Lue myös: Kannattaako sitruunalla maustetun veden juominen tyhjään mahaan? Kumosimme 8 vesimyyttiä

4. Kun aterialla jättää veden juomatta, ruoansulatukseen tulee vauhtia.

Tarua. Ihmisen tulisi saada päivittäin 1,5–2 litraa nestettä. Ruoansulatus heikkenee, ellei juo tarpeeksi. Jos aterioil­la ei juo lainkaan, voi olla vaikea saada kasaan tarvittavaa nestemäärää.

Ruokaa ei silti huuhdella vedellä alas. Se tulee pureskella kunnolla. Tällöin syljen mukana erittyy ruoansulatusentsyymejä, jotka tekevät ruoasta mahalle helpommin käsiteltävää.

Lue myös: Pitääkö veden juomista opetella, jos ei juuri koskaan tunne itseään janoiseksi? Näistä merkeistä tiedät, onko elimistösi nestetasapaino kunnossa

5. Kuitulisä on toimiva apukeino monenlaisiin vatsavaivoihin.

Totta. Kuitulisä on hyvä apu, mutta ensimmäiseksi ei tarvitse lähteä apteekkiin. Ensin kannattaa tarkistaa, että käytössä olevat viljatuotteet ja muut elintarvikkeet ovat mahdollisimman kuitupitoisia. Esimerkiksi leipä on runsaskuituinen, jos sadassa grammassa leipää on vähintään kuusi grammaa kuitua. Toiseksi varmistetaan, että ruokavaliossa on reippaasti kasviksia, marjoja ja hedelmiä.

Kuituja on erilaisia, eikä yksi ja sama kuitu auta kaikkiin vatsavaivoihin. Liukoinen kuitu, kuten psyllium ja pellavansiemenrouhe helpottavat ummetusta ja ripulia. Liukenemattomat kuidut, kuten vehnän- tai rukiinlese voivat erityisesti herkkävatsaisilla pahentaa mahavaivoja.

Lue myös: Vatsan ja suoliston hyvinvointiin on tarjolla monenlaisia valmisteita – selvitimme, mitä kannattaa kokeilla mihinkin vaivaan

6. Probiootit ja hapatetut tuotteet auttavat ehkäisemään ruoansulatusvaivoja.

Totta. Hapatetut tuotteet ja pro­biootit, kuten maitohappobakteerit, tukevat tasapainoista suolistomikrobistoa. Maitohappobakteerivalmisteita ei ole tarpeen syödä varmuuden vuoksi, mutta ruokavalioon on hyvä sisällyttää hapatettuja elintarvikkeita, kuten jogurttia. Pro­biootit kannattaa ottaa käyttöön esimerkiksi antibioottikuurin tai turistiripulin aikana.

Osa kokee, että probiootit helpottavat vatsan turvottelua ja muita mahavaivoja. Ellei tehoa huomaa parissa viikossa, käyttöä on turha jatkaa. Eri probioottivalmisteiden välillä on myös yksilöllisiä eroja.

Monimuotoinen mikrobisto parantaa suoliston kuntoa ja suojaa infektioilta.

7. Ruoansulatukselle jää tilaa, kun syö vatsan vain 80-prosenttisesti täyteen.

Tarua. 80 prosentin ohje ehkäisee ylisuuria annoksia ja liittyy enemmänkin painonhallintaan kuin ruoansulatukseen.

Ruoka viipyy mahalaukussa kolmesta neljään tuntia. Sinä aikana ruoansulatusentsyymit tekevät ruoasta vellimäistä, jolloin se on valmis siirtymään ohutsuoleen. Mitä enemmän mahalaukussa on tavaraa, sitä enemmän aikaa sen sulattamiseen menee. Ruoan laatukin vaikuttaa: kun siinä on paljon rasvaa tai proteiinia, se sulaa hitaasti ja täysinäinen olo kestää kauan. Myös runsaasti raakoja kasviksia ja kuituja sisältävä annos voi viipyä vatsassa pitkään.

8. Kun ihminen nukkuu huonosti, on tavallista kärsiä ripulista ja ummetuksesta.

Tarua. Huono uni ja vatsavaivat ovat tuttu pari, mutta stressi lienee selittävä tekijä molempien taustalla. Tyypillisin oire ei myöskään ole ripuli ja ummetus, vaan närästys. Väsymys ja stressi pahentavat närästystä ja toisaalta makuuasento voi lisätä sitä, jolloin närästys heikentää puolestaan unta.

Rasvainen ruoka, kofeiini ja liian suuret annokset pahentavat närästysoireita.

9. Tiukat stretchfarkut saattavat näyttää upeilta jalassa, mutta ne ovat vatsan kauhu.

Totta. Kun paksusuolen bakteerit tekevät työtään, suolistoon muodostuu kaasua ja suolisto tarvitsee tilaa laajentua, ja sen liikkeillekin tulee olla tilaa. Suolisto joutuu melkoiseen puristukseen, jos pillifarkkuihin yhdistetään lisäksi istumatyö.

Istumista kannattaa tauottaa ja pukeutua töihin vyötäröltä väljiin vaatteisiin. Oloa helpottaa, kun antaa suoleen kertyneen kaasun poistua. Pienestä paukuttelusta on turha nolostua.

10. Pomppuja sisältävät lajit, kuten juoksu, ovat hyviä vatsan toiminnan vauhdittamiseen.

Totta. Vatsa tykkää kaikenlaisesta liikunnasta. Reippaana se laittaa vauhtia laiskaan ja rauhallisena se lepuuttaa vilkasta suolta. Liikunta helpottaa stressiä, ja stressi lisää vatsavaivoja.

Juoksu tehostaa suolen toimintaa joskus liikaakin. Kun liikunnan teho nousee, verenkierto ohjautuu lihaksiin ja vatsa voi mennä löysälle.

Asiantuntijana laillistettu ravitsemusterapeutti Kati Laine, Ravistamo

X