Terveys

Maksaläiskät ovat kahdenlaiset – tunnista, kummasta on kohdallasi kyse

Maksaläiskät ovat ihon pigmenttimuutoksia. Niitä pidetään vanhuuden vaivana, mutta myös esimerkiksi raskaus altistaa maksaläiskiksi kutsutulle pigmentille. Tarkkaan ottaen nämä läiskätyypit ovat kaksi eri ihotautia. 

Teksti:
Anna Ferrante
Kuvat:
Istock

Maksaläiskät ovat latinankielisellä nimityksellään lentigo, kun ne esiintyvät iän myötä käsissä.

Maksaläiskät ovat ihon pigmenttimuutoksia. Niitä pidetään vanhuuden vaivana, mutta myös esimerkiksi raskaus altistaa maksaläiskiksi kutsutulle pigmentille. Tarkkaan ottaen nämä läiskätyypit ovat kaksi eri ihotautia. 

Maksaläiskät ilmestyvät iholle yks kaks yllättäen. Moni nainen saa niitä käsiinsä iän myötä ja vanhuuden kynnyksellä.

Toisaalta maksaläiskiä voi ilmaantua myös kasvojen iholle. Tällöin ikää ei tarvitse välttämättä olla kertynyt, vaan päin vastoin yleensä kasvojen maksaläiskät ovat keski-ikäisten tai jopa nuorempien ongelma.

Kaksi maksaläiskätyyppiä

Oikeastaan nämä kaksi maksaläiskätyyppiä, käsien maksaläiskät ja kasvojen maksaläiskät, ovat kaksi eri ihotautia.

– Suomessa usein niputetaan nämä kaksi tyyppiä virheellisesti yhteen. Molemmissa on toki sama syntymekanismi eli paikallinen lisääntynyt pigmenttisolujen tuotanto siinä ihon kohdassa, johon läiskä ilmaantuu, sanoo ihotautien erikoislääkäri Håkan Granlund Suomen Ihosairaalasta.

– Selvyyden vuoksi tulisi kuitenkin erottaa vanhuuteen liittyvät maksaläiskät eli lentigo ja nuorempien ihmisten hormonaaliset maksaläiskät eli melasma.

Yhteistä molemmille tyypeille on, että ne ovat selkeästi naisten vaiva: 80 prosenttia kaikista maksaläiskätapauksista ilmenee naisilla.

Hormonaaliset muutokset altistavat maksaläiskien syntymiselle. Tämän vuoksi melasma-maksaläiskiä pidetään usein raskauden ajan ongelmana. 20–40-vuotiailla naisilla e-pillerit lisäävät maksaläiskien todennäköisyyttä.

Myös iän myötä syntyvät lentigo voi liittyä hormonaalisiin muutoksiin.

Maksaläiskät eivät liity maksaan

Maksan kanssa läiskillä ei nimestään huolimatta ole mitään tekemistä. Arvellaan, että nimi olisi syntynyt läiskien pannulla paistettua maksaa muistuttavasta väristä. Jotkin maksasairaudet aiheuttavat läiskiä iholla, mikä on myös voinut aikoinaan vaikuttaa nimen syntyyn.

Maksaläiskä tummenee ja vaalenee herkästi valoisan ja pimeän vuodenajan mukaan.
Maksaläiskä tummenee ja vaalenee herkästi valoisan ja pimeän vuodenajan mukaan.

– Maksaläiskien kanssa ei kuitenkaan tarvitse olla huolissaan maksan kunnosta, Granlund lohduttaa.

Auringonvalo ei maksaläiskiä aiheuta, mutta läiskät herkästi tummenevat kesällä auringossa ja vastaavasti vaalenevat talvisaikaan, kun aurinkoa on vähemmän. Toisin kuin pisamat usein tekevät, maksaläiskät eivät kuitenkaan kokonaan talvella häviä.

Ulkonäöltään ja väriltään kasvojen ja käsien maksaläiskät ovat muuten samanlaisia, mutta siinä missä iän myötä ilmaantuvat käsien maksaläiskät ovat pieniä, läpimitaltaan alle sentin kokoisia, kasvoille muodostuvien keski-iän hormonimaksaläiskien koko voi olla useita senttimetrejä.

– Lentigossa läiskiä on yleensä useita, sitten kun niitä rupeaa tulemaan. Melasma-läikkiä sen sijaan tulee yleensä vain yksi, Granlund kertoo.

Tavallisin haitta maksaläiskistä on esteettinen

Pääsääntöisesti maksaläiskät ovat sekä käsissä että kasvoilla vaarattomia.

– Maksaläiskät eivät ole tuumoreita eli kasvaimia, niissä vain on enemmän pigmenttisoluja mutta ei kasvainmuodossa, Granlund painottaa.

Maksaläiskiä ei siis ole tarve seurata yhtä tarkkaan kuin esimerkiksi luomia. Mutta kuten kaikkia äkillisiä ihomuutoksia, niitä on hyvä pitää silmällä.

– Pahanlaatuinen kasvain lähtee aina yhdestä solusta, ja se solu voi sijaita missä hyvänsä, myös maksaläiskän alueella. On kuitenkin harvinaisempaa, että maksaläiskä olisi syöpää.

Tavallisin haitta maksaläiskistä, etenkin kasvojen alueelle ilmaantuvasta melasmasta, on esteettinen haitta. Vaikeissa tapauksissa läiskiä voi koittaa vaalentaa ja poistaa muun muuassa aknen hoitoon käytetyillä voiteilla, erityisluvalla saatavissa olevilla vaalennusvoiteilla tai sisäisillä lääkkeillä.

Mikään hoidoista ei kuitenkaan ole sataprosenttisen tehokas, ja niitä tehdään vain hankalimmissa tapauksissa läiskän ollessa erityisen suuri ja esteettisesti haittaava.

– Paras keino pitää maksaläiskä mahdollisimman näkymättömissä on välttää mahdollisimman paljon ihon ruskettumista auringossa, Granlund vinkkaa.

Kotiliesi: Onko kaikilla naisilla samanlainen pisama tai luomi ranteessaan? Viraali-ilmiön taustalla on yksinkertainen selitys

X